Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentka odcestuje budúci týždeň do Švajčiarska, v Ženeve navštívi CERN

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odcestuje vo štvrtok (19. 5.) na trojdňovú návštevu Švajčiarska. Otvorí tam biznis fórum, navštívi univerzitu ETH a Európsku organizáciu jadrového výskumu (CERN). Čaputová sa stretne aj so švajčiarskym prezidentom Ignaziom Cassisom. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Cassis prijme prezidentku SR v Berne s najvyššími poctami, štátna návšteva sa totiž uskutočňuje iba výnimočne," poznamenal Strižinec. Dodal, že hlavy štátu budú spolu diskutovať o vzájomnej ekonomickej spolupráci v oblasti inovácií a zelenej tranzície, o vzťahoch medzi Európskou úniou a Švajčiarskom, ako aj o aktuálnej medzinárodnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Čaputová tiež vystúpi s príhovorom pred členmi švajčiarskej vlády. Pri príležitosti jej návštevy sa uskutoční aj slávnostná večera za účasti najdôležitejších politických predstaviteľov krajiny, priblížil Strižinec. Pokračuje, že hlavu štátu bude sprevádzať početná delegácia. Jej súčasťou budú predstavitelia slovenských vedeckých a výskumných inštitúcií a zástupcovia firiem, ktoré sa zaoberajú inováciami, vývojom zelených a nízkoemisných technológií a obnoviteľnými zdrojmi energie.

Stretne sa aj so Slovákmi pôsobiacimi v CERN-e

"Prezidentka počas návštevy otvorí v Zürichu spoločné švajčiarsko-slovenské biznis fórum zamerané na inovácie," poznamenal hovorca. Okrem toho navštívi Čaputová v Zürichu univerzitu ETH, s ktorou sa spája viac ako 20 laureátov Nobelovej ceny. Na univerzite podľa Strižinca pôsobia aj Slováci. Prezidentka absolvuje aj návštevu v CERN-e v Ženeve, kde sa stretne s vedením inštitúcie, ako aj so slovenskými expertmi, ktorí v nej pôsobia, opísal hovorca. Na Slovensko sa Čaputová vráti v sobotu (21. 5.).

Viac o téme: Návšteva PrezidentkaŠvajčiarskoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu