Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

NAKA narazila na imunitu poslanca Fica: Potrebný je súhlas výboru NR SR! Čo sa bude diať ďalej? Poslanci majú jasno

Robert Fico Zobraziť galériu (8)
Robert Fico (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra dnes obvinila bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a šéfa Smeru Roberta Fica. Na zadržanie Fica je však potrebný súhlas poslancov a výboru. NR SR zatiaľ neeviduje žiadnu takúto žiadosť. Aký je v takomto prípade postup?

Polícia obvinenie potvrdila aj na sociálnej sieti. Obaja čelia obvineniu zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Kaliňáka mali policajti podľa denníka zadržať. Keďže je Fico poslancom parlamentu, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas NR SR. Takto vysokopostavených politikov ešte nikdy nezadržali. Policajný prezident Štefan Hamran už minulý týždeň avizoval, že sa vyšetrovatelia blížia aj k politickým špičkám. 

VIDEO Minister vnútra Roman Mikulec o zadržaní Fica

Mikulec sa vyjadril k obvineniu Fica a Kaliňáka: Priblížil, aké úkony prebiehajú! (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Parlament ani výbor zatiaľ žiadosť o vydanie Fica neevidujú

"Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky tejto chvíli neeviduje žiadne doručenie žiadosti na vydanie na stíhanie poslanca Roberta Fica," uviedla pre Topky Michaela Jurcová, hovorkyňa NR SR. Rovnako žiadosť neeviduje ani Mandátový a imunitný výbor, ktorý dáva vo veci súhlas a odporúčanie. "Na mandátový a imunitný výbor k medializovanej informácii o obvinení Roberta Fica nebolo doposiaľ nič doručené," reagovala pre Topky Anna Andrejuvová, predsedníčka výboru. 

VIDEO Robert Fico zatiaľ na obvinenie nereagoval, tlačovku má mať strana o 14:00

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha nereagoval na otázky o obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, oznámil len čas tlačovky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na margo obvinenia poslanca Smeru reagoval aj šéf parlamentu Boris Kollár. "V tejto chvíli nemám dostatočné penzum informácií, avšak pevne dúfam, že orgány činné v trestnom konaní majú dostatok dôkazov a v tomto prípade konajú objektívne. Zároveň môžem povedať, že hnutie Sme rodina nikdy nebránilo ani nebude brániť spravodlivosti, a tomu je tak aj teraz, avšak musíme si počkať na viac informácií," reagoval Kollár.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na margo toho, či by malo byť podanie do NR SR riešené bezodkladne, uviedla, že nie je potrebné mať obavy. "Ja by som teraz nevytvárala obavy z toho, že nedôjde k dôslednému pokračovaniu vyšetrovania aj tejto kauzy. Máme tu jasný proces, ktorý súvisí s týj, že poslanec čelí takémuto obvineniu. Nechajme tomu priestor. Všetci konajú tak ako majú, v zmysle zákona," reagovala po rokovaní vlády s tým, že spravodlivosť platí pre každého. 

Kolíkova o obvinení Fica a Kaliňáka: Spravodlivosť musí platiť pre každého, nie je to žiadne prekvapenie (Zdroj: Topky/Maarty)

Aký je postup?

V prípade, že by chcela NAKA Fica zadržať, musí príslušný orgán adresovať žiadosť predsedovi parlamentu a výboru. O žiadosti o vydanie súhlasu na zadržanie poslanca rozhoduje Mandátový a imunitný výbor. V tomto prípade teda rozhoduje len výbor. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel však upozorňuje, že podľa rokovacieho poriadku aj Ústavy ide o prípad, kedy je poslanec pristihnutý pri trestnom čine, čo v tomto prípade neplatí, aj preto NR SR ešte neoslovili. 

 

K obvineniu poslanca Fica Národná rada SR zatiaľ nebola oslovená orgánmi činnými v trestnom konaní v súvislosti s...

Posted by Gábor Grendel on Wednesday, April 20, 2022

"Z toho, čo bolo zatiaľ medializované, poslanec Fico nebol pristihnutý pri páchaní trestného činu, pretože pravdepodobne ide o prípad z minulosti," konštatuje Grendel. "O tom, či bude vyšetrovateľ a prokurátor žiadať väzobné stíhanie, zatiaľ OČTK neinformovali. Ako podpredseda NRSR poverený zastupovaním predsedu parlamentu by som o tom už musel vedieť," dodal. 

§ 57 odsek 2 rokovacieho poriadku
Zobraziť galériu (8)
§ 57 odsek 2 rokovacieho poriadku

Ak by išlo o žiadosť o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby, zasiahnu aj poslanci NR SR

Ak by však išlo o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby, do procesu musí zasiahnuť aj parlament. "Ak príslušný orgán oznámi predsedovi národnej rady, že žiada národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby, predseda národnej rady požiada o zvolanie mandátového a imunitného výboru," píše sa ďalej v rokovacom poriadku.

NAKA narazila na imunitu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Výbor potom žiadosť prerokuje, umožní poslancovi zúčastniť sa na rokovaní a vyjadriť sa. Svoje odporúčanie, teda súhlas alebo nesúhlas, predloží výbor parlamentu. Na základe predloženej správy plénum NR SR rozhoduje, či vydá súhlas na vzatie poslanca do väzby, alebo nie. "Národná rada rozhodne o žiadosti na najbližšej schôdzi po predložení správy mandátového a imunitného výboru odo dňa, keď túto žiadosť predseda národnej rady dostal," hovorí rokovací poriadok. Potrebný je súhlas nadpolovičnej väčšiny. 

Podľa Kyselicu to nie je možné

Ak poslanca parlamentu nezadržia priamo pri páchaní trestnej činnosti, nemožno žiadať parlament o súhlas s jeho vzatím do väzby. Bude stíhaný na slobode. Skonštatoval to Lukáš Kyselica (OĽaNO) v súvislosti s obvinením opozičného lídra Roberta Fica. Otvoril otázku potreby odbornej diskusie k zmenám Ústavy SR.

Vyjadrenia poslancov o tom, ako by hlasovali v prípade žiadosti o zadržanie či väzbu pre Fica, označil Kyselica za irelevantné. "Je pravda, že na vzatie do väzby je potrebný súhlas NRSR podľa ústavy. Avšak, aby mohol byť vzatý do väzby, musí tomu predchádzať zadržanie v zmysle Trestného poriadku," ozrejmil Kyselica. Poukázal, že orgány činné v trestnom konaní musia upovedomiť predsedu parlamentu a mandátového a imunitného výboru v prípade, "ak bol poslanec pristihnutý a zadržaný pri trestnom čine".

Myslí si, že Ústava SR nemyslí na prípady, keď by sa mohol obzvlášť násilný zločin objasniť až neskôr a páchateľom by bol poslanec. Pripomenul, že hoci sa zrušila trestnoprávna imunita na trestné stíhanie poslancov, ponechala sa v zákonoch "poistka", aby nedochádzalo napríklad k politicky motivovaným zadržaniam či zneužívaniu moci, keďže poslanec je pri hlasovaní nezastupiteľný. "Aj v prípade vzatia do väzby sa jeho mandát len neuplatňuje," dodal Kyselica.

O poslanecký mandát nepríde

Vyrojilo sa aj mnoho otázok v súvislosti s poslaneckým mandátom Fica. Vicepremiérka Veronika Remišová už uviedla, že by sa ho mal vzdať. Na reakciu Smeru a samotného poslanca Fica si počkáme do druhej, kedy avizovali tlačovku. Ak sa ho nevzdá sám, poslanecký mandát mu nezanikne, ani keby súd rozhodol o väzobnom stíhaní. "Ak je poslanec vo výkone väzby, jeho mandát nezaniká, iba sa neuplatňuje," píše sa v Ústave. O mandát poslanec príde len v prípade, že je právoplatne odsúdený tak, ako prednedávnom šéf ĽSNS Marian Kotleba. O mandát prichádza dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku.

Klub SaS bude hlasovať za súhlas so vzatím Fica do väzby

Poslanecký klub SaS bude jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Fica do väzby, ak o to požiada príslušný orgán. "Poslanci si to práve odhlasovali na prebiehajúcom poslaneckom klube, kde sa dozvedeli o zadržaní Roberta Kaliňáka, ktorého obvinili spolu s bývalým premiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny," dodal hovorca s tým, že SaS tak dáva voľný priebeh spravodlivosti.

NAKA narazila na imunitu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/SaS)

Poslanci Za ľudí a OĽaNO sa pridajú, hnutie Sme rodina sa nevyjadrilo

Za budú hlasovať aj poslanci strany Za ľudí. "Dnes, keď Robert Fico čelí obvineniu z organizovanej trestnej činnosti, mal by sa konečne prestať skrývať za poslanecký mandát. Ak to neurobí, poslanci strany Za ľudí budú hlasovať za jeho vydanie tak, aby vyšetrovacie orgány mali všetky možnosti na nestranné a nezávislé stíhanie," uviedla Veronika Remišová.

NAKA narazila na imunitu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
 

"Poslanci hnutia OĽaNO samozrejme nebudú brániť orgánom spravodlivosti v ich práci a budú hlasovať za vydanie Roberta Fica. Rovnosť pred zákonom a funkčný právny štát sú hodnoty, za ktoré naše hnutie bojuje od svojho vzniku," uviedol pre Topky Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO. Hnutie Sme rodina zatiaľ na otázku neodpovedalo. 

Poslanec za stranu Za ľudí Juraj Šeliga potvrdil, že ak by k tomu došlo, zrejme by hlasoval za. Najprv by si však preštudoval materiály. "S vysokou pravdepodobnosťou by som hlasoval za. Myslím si, že polícia si je vedomá, koho obvinila a je to vysoko citlivá vec. V takom prípade treba nechať rozhodnutie na súde," povedal s tým, že poslanci dávajú len súhlas, rozhodnutie je na súde.

NAKA narazila na imunitu
Zobraziť galériu (8)

Podobne bude hlasovať aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek, bývalý člen Za ľudí a aktuálny člen Progresívneho Slovenska. "Niet čo riešiť. Zahlasujem za vydanie Roberta Fica. Nikto nie je nad zákonom," napísal na sociálnej sieti. Poslanci strany budú hlasovať proti v prípade, že k tomu v parlamente dôjde.

NAKA narazila na imunitu
Zobraziť galériu (8)

Pre Smer to zatiaľ neznamená nič

Politológ Radoslav Štefančík zatiaľ situáciu hodnotí neutrálne. "Ostáva len dúfať, že NAKA si urobila svoju robotu poctivo a dodala dostatok dôkazov na to, aby sa obvinení nedostali z väzby skôr, než sa tam stihnú zohriať," uviedol pre Topky. Pre stranu Smer to zatiaľ neznamená nič. "Myslím, že voliči, vrátane voličov Smeru, majú tak Fica ako aj Kaliňáka prečítaných za tie roky tak dokonale, že ich takéto obvinenie nemôže prekvapiť," povedal. 

NAKA narazila na imunitu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ak sa však dostanú do väzby len na chvíľu, ak dôkazy nebudú relevantné, budú sa štylizovať do roly martýrov a obetí politického režimu tejto vlády. A na to niektorí voliči na Slovensku počúvajú," dodal Štefančík. 

Môžu na tom profitovať

Politológ Juraj Marušiak pre Topky skonštatoval, že v súvislosti s narastajúcou nervozitou a konfrontáciou v spoločnosti je vysoko pravdepodobné, že obaja politici môžu z obvinení ťažiť. "Môžu na tom profitovať osobitne v prípade, ak obvinenia nebudú konkretizované a orgánom činným v trestnom konaní sa nepodarí preukázať ich vinu. Dovtedy bude debata o ich vine skôr o presviedčaní presvedčených s rizikom vytvárania obrazu nespravodlivo stíhaných mučeníkov. Nepochybujem, že práve toto bude agenda strany Smer-SD v najbližších dňoch, resp. týždňoch," povedal.

Viac o téme: Poslanecký mandátRobert FicoNR SRBoris KollárGábor GrendelParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu