Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pripravte sa na ďalšiu vlnu saharského piesku: Vodiči si môžu tentokrát vydýchnuť! Takto však zmení oblohu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

BRATISLAVA – Nad Saharou sa odohrala ďalšia veľká piesočná búrka. To, čo to znamená, veľmi dobre vedia už aj Slováci, najmä tí, ktorí majú svoje autá zaparkované na otvorených priestranstvách. Púštny piesok im totiž komplikuje život niekoľkokrát do roka. Prach na svojich autách môžu očakávať aj v najbližších hodinách, tentokrát to však nebude v takej miere ako naposledy.

Autá pokryté vrstvou prachu sme naposledy u nás mohli pozorovať v polovici a na konci marca. Ako upozornil portál imeteo.sk, najvýraznejšie sa jeho prítomnosť prejavila v západných Alpách a v oblasti Pyrenejí, kde biely sneh pokryla vrstva piesku a pohoria tak miestami pripomínali skôr púštne duny.

Lyžiari s ochrannými rúškami sa vezú lanovkou nad svahom pokrytým snehom, ktorý je sfarbený saharským pieskom na oranžovo a  vytvára špeciálnu svetelnú atmosféru vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Anzére
Zobraziť galériu (3)
Lyžiari s ochrannými rúškami sa vezú lanovkou nad svahom pokrytým snehom, ktorý je sfarbený saharským pieskom na oranžovo a vytvára špeciálnu svetelnú atmosféru vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Anzére  (Zdroj: TASR/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Teraz tu máme ďalšiu dávku púštneho prachu. Piesok zo Sahary zažal prenikať nad európsky kontinent už počas utorka. „Na začiatku týždňa sa nad Maroko a Alžírsko presunula tlaková níž, ktorá sa tu začala ďalej prehlbovať. Do oblasti priniesla tlaková níž zrážky, ale aj silný vietor. Práve vďaka silnému vetru vznikla nad Saharou ďalšia piesočná búrka, počas ktorej sa tony piesku dostali do vysokých vrstiev atmosféry a tento piesok teraz začal prúdiť nad Európu,“ vysvetlil portál.

Majiteľov áut tak zrejme čaká ďalšia návšteva autoumyvarní, aj keď tentokrát by mali byť spôsobené „škody“ v porovnaní s marcom nižšie. Na rozdiel od predchádzajúceho prísunu saharského piesku sa totiž teraz neočakávajú zrážky. Spŕchnuť by malo až v piatok ráno, kedy bude koncentrácia piesku nad naším územím už nízka. „Zrážky na seba naviažu zvyšky saharského prachu a v noci na piatok môže autá zašpiniť, ale už nie v takej výraznej miere ako tomu bolo počas poslednej vlny saharského piesku nad Slovenskom,“ uviedli.

Pripravte sa na ďalšiu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Pripraviť sa však môžete na špecifické sfarbenie oblohy, ktoré bude práve dôsledkom prachu v ovzduší. Tá môže mať počas východu slnka oranžový až červený nádych a počas západu zasa výraznejšiu hnedú až oranžovú farbu.

Viac o téme: PočasieBúrkaPiesokSahara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu