Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensko mieri púštny lejak! Už o pár hodín to vypukne: FOTO Pohľad ako z Marsu už zahalil Alpy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: webcam.eu)

BRATISLAVA - Po peknom počasí na Slovensko opäť prišli oblaky. Noc z utorka na stredu má byť upršaná a veterná, no prinesie so sebou aj ďalší nepríjemný fenomén. Od juhu sa ku nám totiž blíži extrémne množstvo saharského piesku. Vodiči by tak najbližšie dni určite nemali myslieť na autoumyvárne.

Aj keď je počasie na Slovensku posledné dni viac-menej ustálené a teploty sa šplhajú aj vysoko nad 10 stupňov Celzia, obyvatelia Slovenska by mali byť pripravení na zmenu. Tá nad naše územie príde už vo večerných hodinách a určite nepoteší majiteľov áut. Slnečné počasie totiž určite vábilo motoristov, aby navštívili autoumyvárne a svoje tátoše po zime umyli. Od juhu však ku nám smeruje extrémna dávka saharského prachu.

Podľa predpovedí by sa prvá dávka prachu mala nad územie Slovenska dostať ešte dnes okolo 20. hodiny večer. Vtedy bude najhoršia situácia najmä vo Francúzsku, Španielsku či nad Nemeckom a Rakúskom. Postupne by sa mal saharský prach rozšíriť na takmer celé územie Slovenska. Práve v noci má aj pršať, čiže vodiči si zrejme na autách nájdu ráno nepríjemný darček v podobe špinavého auta. Následne by sa mala situácia okolo 5. hodiny nadránom ustáliť a zlepšiť. To najhoršie nás však ešte len čaká.

Na Slovensko mieri púštny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa animácie portálu ZAMG ( Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik) má druhá vlna saharskéh prachu prísť pár hodín nato, a to vo štvrtok popoludní. Vzhľadom na množstvo prachu, ktoré sa bude nachádzať nad Európou až do konca týždňa, sa dá očakávať, že sa tu zdrží aj cez víkend. Ostatné dni by už pršať nemalo, o prítomnosti piesku ale budeme vedieť, oblohu totiž zafarbí a bude mať žltkastý či biely nádych.

 

Saharský prach je už aj nad Alpami. Snímky: foto-webcam.eu

Posted by Meteo Východ on Tuesday, March 15, 2022

V prvej vlne dosiahne najvyššiu koncentráciu práve oblasť severného Slovenska. Veličina mgr/m² (zaťaženie prachom) dosiahne hodnotu 3 820, v druhej vlne zas takmer 3 000 (mgr/m²). Pôjde tak o veľké zaťaženie prachom," ozrejmil portál Meteo Slovensko.

O prítomnosti piesku vo vzduchu sa v pondelok presvedčili aj v Španielsku. Tam totiž prach zafarbil oblohu do sýto oranžova a pre vysokú koncentráciu prachu nebolo vidieť ani slnko. Zmenu bolo možno vidieť aj v Južnom Tirolsku; tam sa behom dvadsiatich minút pohľad na hory z jasnej bielej zmenil na sýtu oranžovú. Najväčšia koncentrácia piesku bola medzi 14:00 a 14:40. 

 

Viac o téme: PočasieSHMÚSaharský piesokSaharský prach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu