Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda prijala nové zmeny: Využívanie vzdušného priestoru pre civilistov sa môže pre vojnu obmedziť

Minister obrady Jaroslav Naď
Minister obrady Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Využívanie slovenského vzdušného priestoru pre civilistov sa môže v súvislosti s vojnou na Ukrajine obmedziť. Návrh na prijatie nevyhnutných opatrení k využívaniu vzdušného priestoru schválila v stredu vláda. O aké obmedzenia by mohlo presne ísť, nie je zrejmé vzhľadom na rýchlo meniacu sa situáciu na Ukrajine.

V rámci opatrení sa majú dočasne zriadiť priestory na plnenie úloh ochrany a obrany vzdušného priestoru, ktoré by nadväzovali na letové koridory zo susedných krajín. "V týchto priestoroch bude po ich aktivácii vykonávaná vojenská letecká prevádzka plniaca čiastkové i komplexné misie (spravidla prelety územia SR), realizovaná lietadlami vrátane bezpilotných prostriedkov členských štátov NATO, ktorým nemôžu byť poskytované letové prevádzkové služby civilným poskytovateľom leteckých navigačných služieb," uviedli ministerstvá obrany a dopravy.

Riadenie letov v týchto priestoroch zabezpečí ministerstvo obrany. "Plánovanie týchto priestorov a ich využitie vrátane následných zmien nebude zverejňované cestou správ využívania vzdušného priestoru AUP/UUP," uvádza sa v materiáli. Aktivácia a deaktivácia jednotlivých priestorov bude realizovaná podľa skutočnej potreby na taktickej úrovni spravovania vzdušného priestoru.

Pre vojenský konflikt na Ukrajine NATO aktivovalo krízové opatrenia v rámci aliančného systému reakcie na krízové situácie. To si na Slovensku vyžaduje koordináciu medzi vojenskými a civilnými poskytovateľmi leteckých navigačných služieb.

Viac o téme: VzduchVojnaMinisterstvo dopravyMinisterstvo obranyLietadláVzdušný priestor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu