Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Cesta ruského HOAXU na Slovensko: Pomáhajú trollovia aj užitoční babráci! Polícia varuje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA - Hoaxy a dezinformácie sa naplno rozvinuli počas pandémie koronavírusu a plynulo prešli až do vojny. No teraz sú ešte nebezpečnejšie. Polícia upozorňuje na to, ako sa ruská propaganda dostane až na Slovensko.

Najnovšie sa šíri dezinformácie o ruskom bombardovaní pôrodnice v Mariupole. Ruská propaganda hovorí, že v nemocnici už neboli žiadni pacienti, naopak, že sa tam usadili ukrajinskí vojaci a preto to bol vojnový objekt. Zašli dokonca tak ďaleko, že o tehotných ženách tvrdia, že sú to najaté herečky.

"Od prvého momentu sa ruské zdroje snažili tento hanebný čin prekrúcať. Niektoré proruské zdroje hovorili, že útok sa ani nestal, ďalšie poukazovali na to, že pôrodnica mala byť zmenená na sídlo ukrajinskej armády, iné zas hovorili, že jedna z utekajúci žien po bombardovaní je fotomodelka," napísala polícia na stránke, ktorá sa venuje vyvracaniu hoaxov a dezinformácií. 

Zničená nemocnica v Mariupole.
Zobraziť galériu (3)
Zničená nemocnica v Mariupole.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Polícia ďalej zverejnila, ako sa vyrába ruská propaganda:

  • PRIMÁRNY ZDROJ - PRO-KREMEĽSKÝ PORTÁL
  1. Pri vytváraní propagandy je neoceniteľná pomoc trollov a užitočných babrákov. Na to, aby vedeli byť nápomocní je nutné dostať im nóty, teda to, čo si majú myslieť, čo majú šíriť ďalej.
  2. Primárne nóty nemôžu byť primárnym zdrojom zadané priamo. Bolo by to príliš nápadné.
  3. Web Lenta zverejnil rozsiahlu reportáž z Mariupolu, v ktorej kritizuje ukrajinskú armádu, vyzdvihuje pomoc ruských vojakov, a hlavne hovorí, že v bombardovanej pôrodnici boli ukrajinskí vojaci. Tón článku je zvolený tak, aby bolo jasné, kto prišiel Ukrajine v rámci "špeciálnej operácie" pomôcť a kto je skutočný nepriateľ.
  4. Zmienený portál vykonal v roku 2014 také čistky, že sa zbavil takmer polovice redakcie, ktorá ho vzápätí obvinila z nasmerovania spravodajstva v Prospech Kremľa. Stalo sa to presne v tom istom roku, kedy si Putin privlastnil Krym.

Víkendový útok v Mariupole

archívne video

víkendový útok v Mariupole

  •  PRORUSKÍ TROLLOVIA PRIAMO Z RUSKA
  1. Témy sa chopia proruskí trollovia. Všimnú si hlavné body posolstva - pôrodnica = vojenská základňa. Vytvoria si vlastný príbeh, ktorý môže byť viac útočnejší, emociálnejší ako primárny zdroj. Skompilujú ho, pridajú prípadne vlastné "zistenia" a začnú ho zdieľať na sociálnych sieťach.
  2. Cieľom tejto taktiky je dostať propagandu medzi širšie publikum, predovšetkým rusky hovoriace, keďže nie každý by si prečítal uvedený primárny článok.
  3. Statusy v ruštine sa dostávajú už aj mimo hraníc Ruska. Čítajú si ich osoby, ktoré sú priamo či nepriamo financované ruskou propagandou, alebo ide len o užitočných babrákov znalých ruský jazyk. Ich úlohou je tento hoax preložiť, prípadne niečo pridať a distribuovať ho na miestny trh.

Cesta ruského HOAXU na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pixabay)

  • RUSKÍ "AGENTI" NA SLOVENSKU
  1. Preložený hoax si našiel miesto v rámci konkrétnej krajiny. Jeho preklad môžu zabezpečovať priamo agenti Ruskej federácie pôsobiaci v danom štáte alebo ich spolupracovníci. Nejde o užitočných babrákov, ale o osoby, ktoré vedia, čo majú za úlohu robiť.
  2. Hoax je tak na slovenskom trhu a začína si žiť vlastným životom. Jeho cieľom je ovplyvniť myslenie celej krajiny.

Ako vznikajú dezinformácie?

Ako vznikajú dezinformácie? Ministerstvo obrany SR zverejnilo vysvetlenie (Zdroj: FB/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky)

 

Celú "cestu" ruskej propadandy si môžete pozrieť v príspevku nižšie.

 

EXKLUZÍVNE: CESTA RUSKÉHO HOAXU NA SLOVENSKO Fotografie z bombardovania pôrodnice v Mariupole obleteli celý svet. Od...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Friday, March 11, 2022

 

Viac o téme: NemocnicaBombardovanieHoaxMariupoľProruská propagandaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu