Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko a energetická sebestačnosť? Analytička hovorí o ťažkej ceste: Takto sme na tom s obnoviteľnými zdrojmi

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – V roku 2020 tvoril podiel ruského plynu v Európskej únii 38 percent. Na Slovensku to bolo ešte výrazne viac – až 85 percent nášho plynu pochádzalo z Ruska. O znižovaní energetickej závislosti od Ruska sa hovorí dlhodobo, no napadnutie Ukrajiny tento tlak výrazne zvýšili. Skloňujú sa preto možné alternatívy, medzi nimi aj obnoviteľné zdroje energie. Tie však Slovensko zatiaľ nezachránia.

Európske mocnosti zákaz dovozu ruského plynu a ropy zatiaľ odmietli. Ropné embargo, ku ktorému však pristúpili Spojené štáty a Veľká Británia vyvíja tlak aj na ne. Situácia sa tak môže kedykoľvek zmeniť. Európski lídri zatiaľ prisľúbili, že závislosť od ruských surovín budú znižovať. V prípade plynu by to malo byť už tento rok až o dve tretiny.

archívne video

Na tento rok má Slovensko zásoby energie zabezpečené, tvrdí Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Analytička WOOD & Company Eva Sadovská upozornila na to, že vojnový konflikt na Ukrajine zosilní tlak na energetickú sebestačnosť Európy, vrátane Slovenska. Odklon od ruských fosílnych palív a dôraz na obnoviteľné zdroje energie by mal byť preto podľa nej v budúcnosti ešte výraznejší. Čaká nás však ťažká cesta.

Na rozdiel od krajín ako je Švédsko, Fínsko, Lotyšsko či susedné Rakúsko sme totiž vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie výrazne pozadu. Podiel energie, ktorú sme z nich v roku 2020 získali, bol iba 17,3 percenta, pričom výrazne sa pod to podpísalo drevo a štiepka. 

Na naše pomery išlo pritom ešte o "veľmi dobré" číslo, pretože náš pôvodný cieľ bol iba 14 percent. V porovnaní s tým napríklad vo Švédsku mali z obnoviteľných zdrojov viac ako 60 percent energie. Ich cieľ bol 49 percent.

Hlavný ropovod sa musel odstaviť
Zobraziť galériu (4)
Hlavný ropovod sa musel odstaviť  (Zdroj: Twitter.com/Islamedianalysis ‏)

Veľkú radosť nemôžeme mať ani z toho, že oproti roku 2019, kedy sme mali z obnoviteľných zdrojov 16,9 percent energie, sme si polepšili. „Nárast podielu totiž nebol spôsobený tým, že by sa zvýšilo množstvo energie z obnoviteľných zdrojov, ale najmä z dôvodu, že sa znížila finálna spotreba energie – predovšetkým v doprave. A to v dôsledku pandémie, ktorá vypukla na konci prvého štvrťroka 2020 a tvrdým lockdownom pokračovala takmer celý druhý kvartál,“ upozornila Sadovská.

„Podľa údajov Štatistického úradu SR predstavovala na Slovensku hrubá výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov 7 279 GWh. Najväčším, viac ako dvojtretinovým podielom (67,2 percenta), sa o to pričinili vodné elektrárne. Nasledovalo drevo (vrátane drevného odpadu a ostatného tuhého odpadu) s podielom 15,4 percenta. Solárna fotovoltika tvorila z OZE pri výrobe elektriny podiel 9,1 percenta, bioplyny rovných sedem percent. Hrubá výroba tepla z OZE v roku 2020 predstavovala 6 518 TJ. Najviac sa na nej podieľalo, až 82,8 percenta, drevo (vrátane drevného a ostatného tuhého odpadu). Nasledovali bioplyny s podielom 11,1 percenta. Energetické zhodnotenie priemyselného a mestského odpadu tvorilo 3,1-percentný podiel, geotermálne výhrevne 2,8 percenta,“ uviedla v analýze.

Slovensko a energetická sebestačnosť?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

V nasledujúcich rokoch bude musieť aj Slovensko ako člen Európskej únie zvyšovať podiel energie z obnoviteľných zdrojov. „Dobrou správou je, že potenciál na to naša krajina má. Popri dreve, bioplyne či energie z vody a slnka môže byť v nasledujúcich rokoch vhodnou možnosťou napríklad dosiaľ naplno nevyužívaná geotermálna energia. Naša krajina sa totiž nachádza z veľkej časti na horninovom podloží, ktoré získavaniu ´energie zo zeme´ doslova praje,“ myslí si.

Budúcnosť v geotermálnej energii?

Na Slovensku pritom potenciál geotermálnej energie potvrdzujú zrealizované projekty, ako aj hydrogeologické merania a prieskumy naprieč územím. „Geotermálna energia sa vo svete využíva na výrobu elektriny, tepla a chladu, všetky tieto spôsoby využitia sú aplikovateľné aj u nás. Na rozdiel od slnka či vetra ide o zdroj nezávislý od vonkajších vplyvov – je k dispozícii nepretržite 24 hodín denne bez výrazných výkyvov a aj preto sa považuje za jeden z najspoľahlivejších zdrojov z pohľadu stability elektrizačnej sústavy, ako aj bezpečnosti dodávok energie,“ uviedol odborník na geotermálnu energiu Michal Mašek.

Slovensko a energetická sebestačnosť?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pixabay)

Energetický potenciál geotermálnych vôd bol u nás stanovený na 5 538 MWt, no dnes z neho využívame len zhruba 2 percentá. Pri väčšom využívaní geotermálnej energie by sme pritom podľa Mašeka mohli ekologickým teplom a elektrinou zásobovať desiatky tisíc domácností. Na Slovensku máme aktuálne 4 lokality, kde sa vyrába teplo z geotermálnej energie pre účely centrálneho zásobovania teplom - Sereď, Galanta, Veľký Meder a Šaľa. Ďalšie sú zatiaľ vo fáze realizácie či prípravy.

Viac o téme: PlynObnoviteľné zdroje energieRopaRuskoSlovenskoAnalytičkaKonflikt na UkrajineEnergetická závislosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu