Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zelenskyj ocenil zákaz dovozu ruskej ropy, plynu a ďalších energií do USA: Na situáciu reaguje aj Putin

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok ocenil rozhodnutie USA zakázať dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia, pretože to "citeľne oslabí okupantov, prinúti ich zaplatiť za agresiu a zodpovedať sa za zlo, ktoré spáchali". Informovala o tom televízia Sky News.

Zelenskyj vo svojom videoposolstve zároveň pripomenul, že Spojené štáty svojim občanom zakazujú aj akékoľvek investície do ruského palivovo-energetického komplexu.

Ukrajinský prezident sa Spojeným štátom a prezidentovi Joeovi Bidenovi poďakoval za takéto rozhodnutie a označil ho za "najsilnejší signál celému svetu".

Každý cent sa premení na guľky a náboje

Vysvetlil, že "je to veľmi jednoduché: každý cent, ktorý zaplatí Rusko, sa premení na guľky a náboje, ktoré mieria do iných suverénnych štátov.

Zdôraznil, že Rusko buď bude rešpektovať medzinárodné právo, alebo nebude mať peniaze na rozpútanie vojny.

Pripomenul, že aj Spojené kráľovstvo zavádza zákaz dovozu ropy a ropných produktov, za čo sa podľa vlastných slov  poďakoval premiérovi Borisovi Johnsonovi. Ocenil tiež, že Johnson sa zaviazal k novému "Marshallovmu plánu" pre Ukrajinu, a podľa CNN súčasne aj naznačil, že Západ tento plán podporí.

archívne video:

Na Námestí SNP v Bratislave sa koná protest Mier Ukrajine: Prehovorí aj Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Treba sa posadiť za stôl

Zelenskyj súčasne - podľa Sky News - povedal, že vojna na Ukrajine "sa musí skončiť, treba sa posadiť za stôl a viesť vecné a čestné rokovania v v záujme ľudí, nie (v záujme) prežitých vražedných ambícií."

Informoval, že v utorok absolvoval telefonáty s predsedom holandskej vlády Markom Ruttem, izraelským premiérom Naftalim Bennettom, luxemburským premiérom Xavierom Bethelom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Okrem toho sa ukrajinský prezident vo svojom videu poďakoval Rusom, ktorí Ukrajincov podporujú tým, že vyšli do ulíc a protestovali proti ruskej invázii.

Reakcia Putina

Ruský prezident Vladimir Putin vydal výnos, ktorým sa obmedzuje alebo zakazuje dovoz určitých produktov a surovín do Ruska a vývoz komodít tohto druhu z Ruska. Tieto opatrenia budú platiť do konca roku 2022.

Zoznam komodít, ktorých sa obmedzenie alebo zákaz týka, musí vláda ešte len definovať, informovali podľa televízie CNN ruské štátne médiá odvolávajúce sa na výnos "o špeciálnych zahraničnoekonomických opatreniach zameraných na zaistenie bezpečnosti Ruska".

Americkou televíziou citovaná agentúra RIA dodala, že tieto obmedzenia sa nebudú týkať produktov alebo surovín, ktoré občania Ruska alebo iných štátov prepravujú pre svoju osobnú spotrebu.

Viac o téme: RuskoUSAVladimir PutinUkrajinaJoe BidenVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu