Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE SR chystá miliónovú pomoc pre Ukrajinu: Toto je sila spojenectva! Ďalší protest proti Rusku

Eduard Heger Zobraziť galériu (24)
Eduard Heger (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Rusko včera zaútočilo na Ukrajinu. Viaceré štáty, vrátane Slovenska, zvolali zasadanie bezpečnostných rád. Útok na Ukrajinu odsúdil celý svet. Dnes na Slovensku zasadá vláda. Šéf rezortu zahraničných vecí Ivan Korčok avizoval, že na vládu predloží návrh humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.


VIDEO Putina nezastaví nič, sankcie nie sú dostatočné, uviedla prezidentka

Prezidentka Čaputová: Putina nezastaví nič! Útočí a chceme sa brániť, sankcie nie sú dostatočné (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

18:31 Úpravou zákona o kybernetickej bezpečnosti sa sleduje cieľ zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete prostredníctvom nového inštitútu "blokovania", ktorý má platiť do konca roka 2022. "Škodlivým obsahom sa rozumie programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb," uvádza sa v zákone.

18:30 Návrh novelizovaného zákona o azyle umožňuje vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie. V zákone sa zároveň precizujú ustanovenia, ktoré upravujú poskytnutie dočasného útočiska, ako sú podrobnosti začatia konania vrátane rozhodovacích lehôt vzhľadom na očakávaný nápor na kapacity migračného úradu. Poskytnutie dočasného útočiska bude možné odmietnuť napríklad pre trestnú činnosť cudzinca, prípadne ohrozenie bezpečnosti SR.

18:28 Kollár hovoril s rakúskym predsedom parlamentu o situácii na Ukrajine

Predseda parlamentu Boris Kollár telefonoval s rakúskym predsedom parlamentu Wolfgangom Sobotkom o aktuálnej situácii na Ukrajine. Zhodli sa, že je nevyhnutné oddeľovať kroky Vladimira Putina od ruského obyvateľstva. "Je dôležité prízvukovať, že je to invázia Putina a jeho prívržencov," sprostredkovala hovorkyňa z obsahu telefonátu. Kollár podľa jej slov informoval svojho rakúskeho kolegu aj o prijatí uznesenia slovenského parlamentu k vojnovej agresii Ruskej federácie proti Ukrajine.

18:20 Mimoriadnu situáciu má byť možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok poslanci posunuli do druhého čítania. Parlament rokuje o zákone v skrátenom legislatívnom konaní. Materiál obsahuje novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: NR SR)

Návrh zákona vychádza z reakcie na vojnový konflikt, odohrávajúci sa na území Ukrajiny a možného ďalšieho vývoja, ktorý môže vyústiť do masovej migrácie cudzincov na územie Slovenska. "V dôsledku toho bude potrebné realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie, a to najmä vecné plnenia vzhľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného zabezpečenia, organizáciu zdravotníckeho zabezpečenia a prípadne s tým súvisiace uloženie pracovnej povinnosti. Realizácii týchto opatrení musí predchádzať vyhlásenie príslušnej krízovej situácie," zdôvodnili predkladatelia z rezortu vnútra.

18:14 Minister obrany Naď priblížil, že všetky krajiny na východnej hranici Severoatlantickej aliancie požiadali o aktiváciu článku štyri, to znamená bezpečnostné konzultácie. Podľa jeho slov naďalej prebiehajú. Doplnil, že telefonuje s ministrami troch krajín NATO a intenzívne hľadajú riešenia. Deklaroval tiež, že Slovensko má zabezpečený vzdušný priestor tak, ako je zabezpečený celý vzdušný priestor Severoatlantickej aliancie. Priblížil, že  najbližší realizovaný útok na Ukrajinu bol necelých 200 kilometrov od slovenskej hranice.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

18:10 Minister vnútra Roman Mikulec informoval, že štát má desaťtisíce možností na ubytovanie. Ďalšie ponúkajú jednotlivci a mnohé organizácie. "Kreuje sa operačný štáb, ktorý to bude dávať dokopy, aby sme vedeli čo najefektívnejšie tie kapacity využiť," doplnil. Zopakoval, že rezort vnútra plánuje zriadiť takzvané hotspoty pre prípad zvýšeného nárastu ľudí z Ukrajiny.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Heger v tejto súvislosti hovoril aj o solidarite zo strany ďalších štátov EÚ. "Ak to bude potrebné a kapacity by boli vyčerpané, siahneme po ich podanej ruke," povedal. Šéf kabinetu zároveň zdôraznil potrebu posilnenia obranyschopnosti. "Jednoznačne musíme posilniť obranyschopnosť a bezpečnosť európskeho priestoru, obzvlášť východnej hranice," zdôraznil.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

18:06 Premiér Eduard Heger spolu s ministrom vnútra a ministrom obrany navštívili hraničný prechod Vyšné Nemecké. Vyzdvihol vzájomnú solidaritu. Zdôraznil pripravenosť Slovenska podať Ukrajincom utekajúcim pred vojnou pomocnú ruku aj v podobe občerstvenia či ubytovania. "Je tu zima, chceme, aby ľudia zbytočne vonku nemrzli. Aby mali čo najlepšie zabezpečenie, občerstvenie a plynulý odvoz či už k ich rodinám a známym, alebo im budeme hľadať miesto, kde ich dočasne ubytujeme," podotkol šéf vládneho kabinetu. Priblížil, že situácia na hraničnom priechode je pokojná a čakacie lehoty minimálne.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

18:03 Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR na Slovensku nezaznamenal zvýšenie radiačnej úrovne. Krajine podľa úradu nehrozí riziko pre zvýšenú radiáciu v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ na Ukrajine. Pre TASR to uviedla riaditeľka kancelárie úradu Miriam Vachová. ÚJD sa odvoláva aj na dostupné informácie zdieľaných cez systém USIE, podľa ktorých bola zaznamenaná zvýšená úroveň radiácie vo vylúčenej zóne jadrovej elektrárne Černobyľ.

"Predpokladáme, že zvýšenie radiácie je spôsobené pohybom ťažkej techniky, ktorá rozrušila povrch a uvoľnila častice usadené v pôde v okolí permanentného krytu havarovaného bloku. Rádionuklidy, ktoré sa tam nachádzajú, určite nemôžu spôsobiť závažnú kontamináciu v okruhu väčšom ako 30 kilometrov (konzervatívny odhad)," uviedla Vachová.

17:36 Generálny riaditeľ Arrivy na Slovensku László Ivan deklaruje pripravenosť firmy zapojiť sa na žiadosť kompetentných orgánov do logistickej a humanitárnej pomoci pre obete vojny na Ukrajine prichádzajúce na Slovensko.

17:30 Plénum bude o legislatíve v súvislosti s Ukrajinou rokovať zrýchlene

Poslanci parlamentu budú o návrhu zákona, reagujúcom na situáciu na Ukrajine, rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v popoludňajšom hlasovaní. Z návrhu vyplýva, že mimoriadnu situáciu by bolo možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Legislatívny návrh obsahuje v tejto súvislosti novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti.

17:25 Rezort práce pripravil pomoc pre deti bez rodičov. 

 

PRIPRAVILI SME POMOC PRE DETI BEZ RODIČOV Agresia na Ukrajine ma veľmi pobúrila. Po desiatkach rokov mieru sa opäť v...

Posted by Milan Krajniak on Friday, February 25, 2022

17:23 V Bruseli sa aktuálne začal mimoriadny summit Severoatlantickej aliancie (NATO). Prezidentka Zuzana Čaputová sa pripojí online z Varšasy, kde sú lídri východného krídla tzv. bukurešťskej deviatky (B9).

17:07 Pred ruskou ambasádou v Bratislave sa opäť zišla skupinka protestujúcich, ktorí prišli podporiť Ukrajinu.

16:36 Dodávky ropy a plynu do SR sú relatívne stabilné

Dodávky ropy a plynu do SR sú relatívne stabilné. Dodávky ropy prichádzajú v štandardnom množstve a štandardnom tlaku. Uviedol to po rokovaní krízového štábu na tlačovej besede minister hospodárstva Richard Sulík, za účasti štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Karola Galeka (obaja SaS). Dodávky plynu sú podľa Galeka neprerušené, dokonca sú mierne zvýšené.

Dodávky ropy a plynu do SR sú relatívne stabilné, informoval minister hospodárstva Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:35 Mesto Sobrance je pripravené pomôcť utečencom z Ukrajiny, povedal primátor Pavol Džurina s tým, že doposiaľ nedostali žiadne pokyny zo strany štátu. "Čakáme na pokyny od štátnej správy. Zatiaľ nás zo strany štátu nikto neoslovil, či máme čo ponúknuť migrantom. Pokiaľ bude zvolaný okresný krízový štáb a budeme mať plniť nejaké úlohy, budeme sa ich snažiť splniť na 100 percent. Chceme pomôcť našim susedov," povedal.

VIDEO Premiér Eduard Heger po rokovaní vlády

Toto je sila spojenectva, uviedol Heger po summite: Putin pocíti silné sankcie, no nevieme, či zaberú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:15 Minimálne desať z ukrajinských lekárov pôsobiacich na Slovensku sa už muselo pre konflikt na Ukrajine vrátiť domov a nastúpiť do vojenskej služby. Celkovo ich na Slovensku pôsobí viac ako 500. Pre TASR to uviedla Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku (MALnS). Podľa Slovenskej komory lekárov (SLK) je na Slovensku aktuálne 533 lekárov a 28 sestier z Ukrajiny. "Sú tu však aj takí, ktorí ešte nemajú uznané vzdelanie, preto evidujeme ďalšie desiatky až stovky," ozrejmila Kurotová.

15:59 Národná rada SR odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Žiada Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a bezpodmienečné stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny.

 

VYHLÁSENIE NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY K VOJENSKEJ AGRESII RUSKEJ FEDERÁCIE PROTI UKRAJINE Národná rada...

Posted by Juraj Šeliga on Friday, February 25, 2022

Požaduje, aby sa Rusko vrátilo k rokovaciemu stolu a hľadalo riešenie mierovou cestou. Vyjadruje tiež solidaritu s ukrajinským národom. Parlament to uvádza vo schválenom vyhlásení, ktoré predložili poslanci Michal Šipoš (OĽANO), Juraj Šeliga (Za ľudí), Anna Zemanová (SaS) a Peter Pčolinský (Sme rodina).

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

15:20 Ministerstvo kultúry poskytne svoje účelové zariadenia Migračnému úradu Ministerstva vnútra (MV) SR pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny na Slovensko. "Zariadenia sú k dispozícii na ubytovanie s okamžitou platnosťou. Týmto krokom chceme v rámci svojich možností prispieť k pomoci Ukrajine a prijať rodiny a jednotlivcov, ktorí po odchode zo svojich domovov prišli o strechu nad hlavou," uviedla ministerka kultúry Natália Milanová. V mene MK vyjadrila jasné nesúhlasné stanovisko s vojenskou inváziou Ruskej federácie na územie východného suseda SR.

15:15 Prejav ukrajinského veľvyslanca.

V parlamente vystúpil ukrajinský veľvyslanec v SR Jurij Muška (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

15:10 Rezort obrany upozorňuje na presuny vojenskej techniky cez územie Slovenska

Ministerstvo obrany upozorňuje na 12 plánovaných cestných presunov zahraničných spojeneckých ozbrojených síl cez územie Slovenskej republiky. Presuny sa budú konať v období od 28. februára do 6. marca 2022. Rezort obrany zdôrazňuje, že tranzity boli riadne schválené v zmysle opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Cestné presuny techniky Ozbrojených síl (OS) SR v rámci Slovenska budú v tomto období na trasách Dubnica nad Váhom – Martin, Trenčín – Sliač, Moldava nad Bodvou – Sliač a späť, Záhorie – Dubnica nad Váhom, Zemianske Kostoľany – Trenčín a späť.       Ďalej aj na trasách Zemianske Kostoľany – Trebišov, Prešov – Zemianske Kostoľany a späť, Zemianske Kostoľany – Bratislava a späť. Ďalšie presuny budú plánované a realizované podľa aktuálnych potrieb OS SR.

15:00 Najväčší autobusový dopravca na Slovensku Arriva je pripravený pomôcť na slovensko-ukrajinskej hranici. Ak si to situácia vyžiada, okamžite posilní prímestské linky premávajúce v prihraničných oblastiach. "Prípadne vyčleníme vozidlá prímestskej dopravy Košického samosprávneho kraja na prepravu vojnových utečencov z hraničných priechodov," uviedla pre TASR riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz.

14:36 Veľvyslanec Ukrajiny v SR Jurij Muška vyzval poslancov, aby podporili Ukrajinu a jej európske ambície. Počas svojho vystúpenia v pléne hovoril o mimoriadnej potrebe materiálnej i vojenskej pomoci. Zároveň sa poďakoval za pomoc Ukrajincom utekajúcim pred vojenským konfliktom.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Muška vyzval poslancov na "maximálne úsilie", aby neotáľali s účinnou a potrebnou pomocou Ukrajine. "Zbraňami, financiami, humanitárnou pomocou," povedal. Muška poslancom pripomenul, že útoky zo strany Ruska zasiahli aj civilné obyvateľstvo. Konflikt bude mať podľa neho dôsledky aj za hranice Ukrajiny. Vojaci Ukrajiny podľa veľvyslanca bojujú za mier, demokraciu a európske hodnoty. "Za týchto okolností je teraz veľmi dôležitá pomoc a podpora Ukrajine zo strany našich partnerov, predovšetkým uvaliť tvrdé sankcie voči Ruskej federácii," dodal.

14:32 Deväť slovenských europoslancov v spoločnom vyhlásení odsúdilo rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vojensky napadnúť Ukrajinu. "Odsudzujeme rozhodnutie Ruskej federácie pod vedením prezidenta Putina rozpútať vojnu v Európe a bezdôvodne vojensky zaútočiť na Ukrajinu. Považujeme to za vážne porušenie medzinárodného práva, ktoré nemôže ostať bez tvrdej odozvy a odstrašujúcich sankcií," píšu europoslanci v spoločnom stanovisku.

14:22 V pléne Národnej rady SR zaznela počas úvodu piatkovej mimoriadnej schôdze okrem slovenskej aj ukrajinská hymna.

14:14 V parlamente mal príhovor veľvyslanec Ukrajiny. Poslanci by mali schvalovať opatrenia v súvislosti s Ukrajinou, ktoré prijala vláda. 

13:55 "Dnes som vydal pokyn ZSSK, aby s okamžitou platnosťou zriadil vo všetkých vlakoch, vrátane vlakov Inter City, bezplatnú prepravu pre občanov Ukrajiny, ktorí sa preukážu platným pasom. V povinne miestenkových vlakoch umožní vlakový personál týmto ľuďom prepravu aj bez platnej miestenky," informuje minister dopravy Andrej Doležal. 

 

MIMORIADNE OPATRENIE VO VLAKOCH V SÚVISLOSTI S KONFLIKTOM NA UKRAJINE Dnes som vydal pokyn ZSSK, aby s okamžitou...

Posted by Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR on Friday, February 25, 2022

13:19 Cez hraničné priechody z Ukrajiny na Slovensko prechádzajú hlavne ženy a deti

Ako informovala kancelária ministra vnútra, ukrajinská strana vo Vyšnom Nemeckom púšťa k vybaveniu len ženy, deti a starších občanov, a to v malých skupinkách priebežne. Muži sa lúčia s rodinami na hraniciach a v autách odchádzajú späť na Ukrajinu. Na Ukrajine platí všeobecná moblizácia pre mužov od 18 do 60 rokov, nemôžu teda opustiť krajinu. 

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

"Na slovenskej strane po vybavení osôb za hraničným priechodom nevznikajú žiadne kritické situácie spojené so zhromažďovaním týchto osôb. Na slovenskej strane momentálne čaká na vybavenie iba šesť - sedem áut a ďalší jeden autobus s cestujúcimi pred závorou," uviedla kancelária.

13:12 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice je pripravená pomôcť obetiam vojny na Ukrajine a prijať pacientov, ktorí budú potrebovať zdravotnú starostlivosť, informovala hovorkyňa Monika Krišková.

Zničené mesto Kyjev po bombardovaní
Zobraziť galériu (24)
Zničené mesto Kyjev po bombardovaní  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

"UNLP ako druhá najväčšia nemocnica na Slovensku s najväčším počtom covidových pacientov za uplynulé dva roky má z pandémie rozsiahle skúsenosti, preto vieme veľmi rýchlo pripraviť potrebné kapacity pre prípadných pacientov a zranených z Ukrajiny," povedal generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik s tým, že všetky kroky koordinujú v úzkej spolupráci s rezortom zdravotníctva. V súčasnosti sa podľa Kriškovej vedú intenzívne diskusie medzi rezortom a zdravotníckymi zariadeniami, ktorých sa situácia týka najviac. "O presných detailoch pomoci bude UNLP informovať neskôr," dodala.

13:08 Návrh novelizovaného zákona o azyle umožní vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie. V zákone sa zároveň precizujú ustanovenia, ktoré upravujú poskytnutie dočasného útočiska. Úpravou zákona o kybernetickej bezpečnosti sa sleduje cieľ zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete prostredníctvom nového inštitútu "blokovania".

13:05 Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť i pri hromadnom príleve cudzincov

Mimoriadnu situáciu bude možno vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorú v piatok schválila vláda na mimoriadnom rokovaní. Legislatívny návrh obsahuje v tejto súvislosti novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti.

Občania Ukrajiny oddychujú na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou
Zobraziť galériu (24)
Občania Ukrajiny oddychujú na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou  (Zdroj: TASR / AP)

Návrh zákona, ktorý sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, vychádza z reakcie na vojnový konflikt, odohrávajúci sa na území Ukrajiny a možného ďalšieho vývoja, ktorý môže vyústiť do masovej migrácie cudzincov na územie Slovenska. "V dôsledku toho bude potrebné realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie, a to najmä vecné plnenia s ohľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného zabezpečenia, organizáciu zdravotníckeho zabezpečenia a prípadne s tým súvisiace uloženie pracovnej povinnosti. Realizácii týchto opatrení musí predchádzať vyhlásenie príslušnej krízovej situácie," zdôvodnili predkladatelia z rezortu vnútra. 

12:32 Prezidenta Putina nezastaví nič, uviedla prezidentka

Situácia na Ukrajine sa zhoršuje. Cieľom útokov je aj Kyjev. "Čítame o zásahoch proti deťom a nemocniciam," povedala prezidentka Zuzana Čaputová pred odletom na rokovanie lídrov NATO. "Prezident Putin je nekompromisný, nezastaví ho nič. Dochádza k bezprecedentnému útoku, aký sme v moderných dejinách nezažili," povedala prezidentka. Sankcie prijaté včera podľa nej nie sú dostatočné. Musíme spraviť všetko, aby ruské útoky skončili a aby sme dosiahli mier.

12:27 Hranice na našej strane sú pokojné, nie je na nich žiaden zvýšený nápor. Ľudia prichádzajú v malých skupinách, po jednotlivcoch, zatiaľ nie je potreba zvyšovať kapacity. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

12:25 Minister vnútra Mikulec povedal, že vzniká centrum na boj proti hybridným hrozbám.

Ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, väčšinou nežiadajú o nič: Mikulec uviedol, že na hranici je pokoj (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:23 "Ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, väčšinou nežiadajú o nič, majú tu príbuzných, chcú len prísť a prejsť," povedal minister vnútra Roman Mikulec. 

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:14 "Diskusia o vyhostení diplomatov prebieha, keď bude výsledok, dám vám vedieť," povedal Heger.

12:03 Heger prosí občanov, aby sa nenechali zmanipulovať. "Všetci občania budete čeliť nesmiernemu tlaku dezinformáciami," povedal Heger. "Nevidíme Putinovi do hlavy," povedal.

11:56 Európska únia je stmelená, ako nikdy predtým. "Uvedomujeme si silu spojenectva. Toto bol odkaz do vnútra EÚ. Krajiny si vyjadrili silnú spolupatričnosť," povedal. "Sme v tom spolu. Slovensko sa nemá čoho obávať, lebo napriek tomu, že hrozba tu je, sme členom NATO, EÚ a každý jeden povedal, že sme v tom spolu. To je sila spojenectva, ktorá tu bola spochybňovaná. Vidíme, čo znamená pomocná ruka od priateľa," povedal. 

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:55 "Vidíme, že mnohí obyvatelia Kyjeva nocovali v metre a ukrývali sa pred nebezpezpečenstvom," povedal. Počas summitu sa pripojil aj ukrajinský prezident. "Bolo to veľmi emotívne," povedal. "Ukrajinci v tomto momente nebojujú len za seba, ale bojujú aj za nás," uviedol. 

11:53 Sankcie musia byť uvalené aj na Bielorusku. Na summite sa rozhodli, že prijmú bezprecedentný sankčný balíček. "Pocítia to banky, štátne podniky a ľudia, ktorí sú súčasťou politického režimu," povedal Heger po rokovaní vlády. "V tejto chvíli nevieme povedať, či tieto sankcie Vladimira Putina zastavia," uviedol. 

11:35 Ministerstvo vnútra aktualizovalo informácie k hraničným priechodom

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)

11:33 Veľké Kapušany: Mesto je pripravené poskytnúť pomoc utečencom z Ukrajiny

Mesto Veľké Kapušany v Michalovskom okrese je pripravené poskytnúť pomoc utečencom z Ukrajiny. Zabezpečené má pre nich telocvične základných škôl a aj ďalšie budovy v správe mesta. Pre TASR to v piatok povedal primátor Peter Petrikán. Ako dodal, po vypuknutí vojny na Ukrajine zasadol vo štvrtok (24. 2.) krízový štáb mesta.

VIDEO Včerajšie vyhlásenie prezidentky Čaputovej

Prezidentka Čaputová: Nastolenie mieru je prioritou, bezpečnostná situácia v Európe sa dramaticky zmenila (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Kontaktoval som aj riaditeľky mestských základných škôl. Aby počítali s tým, že budeme poskytovať ich telocvične pre ľudí, ktorí pred vojnou utekajú," spomenul s tým, že situáciu konzultoval i so zamestnancami technických služieb. "Aj ich, aj mestskú políciu som požiadal, aby nečerpali dovolenky a v prípade príchodu utečencov boli k dispozícii," podotkol a zhrnul, že pre situáciu u východných susedov Slovenska je v kontakte s cudzineckou políciou.

11:31 Vláda schválila na svojom piatkovom rokovaní 13 miliónov eur na opatrenia v prípade prílevu veľkého množstva ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Ministerstvo vnútra SR ich použije na posilnenie IT infraštruktúry na hranici s Ukrajinou i na dobudovanie a posilnenie infraštruktúry azylových zariadení.

Vyčlenené peniaze na jednotlivé opatrenia majú zabezpečiť pripravenosť rezortu vnútra na možný enormný nápor na azylový systém Slovenska v súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine. "Taktiež zabezpečiť infraštruktúru Policajného zboru, rozšírenie kapacít azylových zariadení Migračného úradu Ministerstva vnútra SR či zvýšiť kapacity núdzového ubytovania," píše sa v materiáli, o ktorom rokoval vládny kabinet.

11:30 Minister hospodárstva Richard Sulík počas rokovania vlády. "Informovanie o Ukrajine nechám na premiéra, ten má k tomu najviac čo povedať," uviedol.

11:11 Tím projektu Konšpirátori.sk odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine. Upozorňuje, že súčasťou eskalácie napätia boli konšpiračné a dezinformačné weby aj na Slovensku. Zároveň apeluje na ľudí, aby sa v týchto časoch spoliehali na overené zdroje a seriózne médiá a nesledovali dezinformačné weby.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

"Eskalácia útoku na Ukrajinu ukázala to, ako lži a manipulácie dláždia cestu k reálnemu násiliu. Ukázala to pandémia a ukazuje to aj dezinformačná kampaň o Ukrajine, ktorej súčasťou boli aj dezinformačné weby a prokremeľskí aktéri na sociálnych sieťach na Slovensku," povedali spoluzakladatelia projektu Konšpirátori.sk Ján Urbančík a Peter Jančárik. Projekt Konšpirátori.sk pomáha chrániť inzerentov pred tým, aby sa ich reklamy neobjavovali na dezinformačných weboch.

11:06 Finančná pomoc súvisiaca so situáciou na Ukrajine a dôsledkami ruskej vojenskej agresie má prispieť k stabilizácii bezpečnostnej a humanitárnej situácie a zároveň k minimalizácii dôsledkov ozbrojeného konfliktu na civilné obyvateľstvo Ukrajiny. Príspevok bude distribuovaný prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a nástrojov rozvojovej spolupráce.

10:53 Vláda schválila milión eur na pomoc Ukrajine

Slovensko poskytne Ukrajine na humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na piatkovom mimoriadnom rokovaní.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:45 V Kyjeve znejú sirény, v blízkosti vládnej štvrti počuť výstrely. Agentúra Associated Press v piatok hlásila streľbu v blízkosti vládnej štvrti v Kyjeve. Podľa ukrajinského ministerstva obrany už prvé ruské vojenské jednotky vstúpili do Kyjeva.

10:15 Pracovníci Migračného informačného centra Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v SR v súčasnosti prijímajú vo zvýšenej miere žiadosť o konzultáciu zo strany občanov Ukrajiny. TASR to potvrdila vedúca úradu IOM v Bratislave Zuzana Vatráľová. "Žiadosti prichádzajú jednak od Ukrajincov, ktorí žijú a pôsobia na Slovensku, tí sa pýtajú, akým spôsobom môžu dostať na Slovensko svojich blízkych," informovala. "Migračné informačné centrum však kontaktujú aj priamo ľudia z Ukrajiny, ktorí chcú vedieť, za akých podmienok môžu prísť a zostať na Slovensku," dodala.

10:02 V piatok budú o podrobnostiach podľa slov ministra zdravotníctva informované všetky nemocnice a poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti najmä v Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji. "Na mobilizáciu je pripravená Nemocnica L. Pasteura v Košiciach, Detská fakultná nemocnica v Košiciach, Východoslovenský onkologický ústav, nemocnice v Spišskej Novej Vsi, Trebišove, Michalovciach, Rožňave a za Prešovský kraj nemocnice v Prešove, Bardejove, Humennom, Starej Ľubovni, Poprade, Svidníku, Snine a Vranove nad Topľou," priblížil Lengvarský.

9:57 Prezidentka Zuzana Čaputová na bratislavskom letisku vyjadrí k aktuálnej situácii. Dnes sa totiž zúčastní na mimoriadnom samite lídrov Severoatlantickej aliancie. K online rokovaniu sa pripojí z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, tzv. Bukureštskej deviatky (B9), ktorej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

9:53 Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je momentálne pokojná

Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je momentálne pokojná. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. "Na ukrajinskej strane nie sú žiadne rozsiahle kolóny," uviedli policajti. Pripomínajú, že pre mobilizáciu, ktorú Ukrajina vyhlásila, sa na hranice nedostávajú muži vo veku od 18 do 60 rokov.

 

BLESKOVÁ SPRÁVA Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je pokojná, neevidujeme v súčasnosti ani žiadne čakacie doby....

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, February 24, 2022

9:48 Ruské jednotky už vstúpili do Kyjeva

Zo severnej časti Oboloň, ktorá sa nachádza zhruba 10 kilometrov od centra mesta, je počuť streľba a výbuchy, informuje agentúra AFP z miesta bojov. Kyjev je podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka pripravený rokovať s Ruskom o neutralite, žiada však bezpečnostné záruky, informujú zahraničné médiá.

9:32 Mesto Michalovce je pripravené poskytnúť orgánom civilnej obrany plnú súčinnosť pri riešení pomoci utečencom a splní všetky úlohy z toho plynúce. Ako pripomenulo, riešenie utečeneckých vĺn je prioritnou úlohou štátu. V najbližších hodinách a dňoch pripravuje mesto možnosti predovšetkým na humanitárnu pomoc. 

Ľudia prichádzajú na územie Slovenska z Ukrajiny
Zobraziť galériu (24)
Ľudia prichádzajú na územie Slovenska z Ukrajiny  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

9:28 Minister obrany Jaroslav Naď navštívi hraničný prechod Vyšné Nemecké, cez ktorý prechádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny. Na mieste sú nasadení aj príslušníci Ozbrojených síl SR na plnenie asistenčných úloh v prospech Policajného zboru SR s cieľom urýchlenia procesov potrebných pre prechod cez hranicu.

Situácia na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Veľké Slemence - Mali Selmenci (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

9:15 Na pokyn ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana je dnes na rezorte zvolaný krízový štáb ministerstva pôdohospodárstva. Na rokovanie sú prizvaní sú zástupcovia Zväzu obchodu, Slovenskej aliancie moderného obchodu, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Agrárnej komory SR a Potravinárskej komory SR.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V súčasnej situácii je dôležité deklarovať plynulé zásobovanie potravinami v našich obchodoch, ak bude vojnový konflikt na Ukrajine pokračovať. Momentálne nemá vzniknutá situácia žiaden vplyv na zásobovanie potravinami na Slovensku," uviedol rezort.

9:05 V nemocniciach je 31-tisíc lôžok, vyhradených je 5380

Na Slovensku je v nemocniciach 31-tisíc lôžok, z toho v rámci rozšíreného lôžkového fondu je vyhradených 5380 pre potreby Ozbrojených síl SR a požiadavky NATO. Pred piatkovým rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

V nemocniciach máme vyhradených 5380 pre potreby Ozbrojených síl SR a požiadavky NATO, informoval Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyzval ľudí, aby išli darovať krv. "Situácia na Ukrajine je vážna," skonštatoval. "Migranti, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť budú umiestnení v najbližšom zdravotnom zariadení," povedal. Niekoľko nemocníc je pripravených na mobilizáciu.

8:55 Šéf diplomacie Ivan Korčok tiež avizoval, že na vládu predloží návrh humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

8:52 Priechod Vyšné Nemecké otvorili aj pre peších, Veľké Slemence fungujú nonstop

Európske krajiny, vrátane Slovenska, sa chystajú na masívny prílev migrantov. Na hraniciach sa tvoria dlhé kolóny, čakacie doby boli niekoľko hodín. Hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorili aj pre peších, Veľké Slemence po novom fungujú nepretržite, potvrdila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická s tým, že cestujúcich vybavujú priebežne.

Ľudia na Ukrajine sa schovávajú, kde sa dá a mnohí z krajiny utekajú.
Zobraziť galériu (24)
Ľudia na Ukrajine sa schovávajú, kde sa dá a mnohí z krajiny utekajú.  (Zdroj: SITA/AP//Emilio Morenatti)

Na hraničnom priechode Ubľa sú čakacie doby na vstupe na Slovensko aktuálne šesť hodín. "Vzhľadom na situáciu je hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorený aj pre peších, ktorých vybavujeme. Hraničný priechod Veľké Slemence, ktorý je určený len pre peších, je od piatka až do odvolania v prevádzke nonstop," povedala.

8:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte v noci v prejave uviedol, že Rusi chcú zaútočiť na Kyjev. Spolu s rodinou a Ukrajincami ostáva zatiaľ v hlavnom meste. Ukrajinská armáda o pár hodín v piatok ráno uviedla, že bojuje proti prenikajúcim ruským jednotkám severozápadne od hlavného mesta Kyjev. "Výsadkové útočné jednotky ukrajinských ozbrojených síl bojujú v oblastiach obcí Dymer a Invankiv," uviedla ukrajinská armáda na svojom účte na sociálnej sieti Facebook. Ukrajinci zničili most za Kyjevom, aby spomalili postup ruských vojsk.

8:51 Slovensko včera požiadalo NATO o aktiváciu článku 4, ktorý zabezpečuje konzultácie medzi členskými krajinami v prípade ohrozenia.

SR a ďalšie krajiny požiadali NATO o aktiváciu článku 4: Východná hranica sa posilní, je nepravdepodobné, že nás Rusko napadne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

8:50 Rezort zahraničia odporúča Slovákom opustiť územie Ukrajiny a ani tam necestovať. Občania SR by mali bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu na Ukrajinu. Odporúča to ministerstvo zahraničných vecí na svojom webe.

MIMORIADNE SR chystá miliónovú
Zobraziť galériu (24)

Zuzana, bombardujú nás!

Prezidentka Zuzana Čaputová volala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Slovensko požiadal o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Informovala o tom na sociálnej sieti. "Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli: Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov´," uviedla hlava štátu.

 

Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli „Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, February 24, 2022

Čaputová Zelenského uistila, že vedenie Ukrajiny a jej obyvatelia majú v Slovensku suseda, na ktorého sa môžu spoľahnúť nielen v dobrých časoch, ale aj v čase najvyššej núdze. Suseda, ktorý im podľa prezidentky poskytne pomoc, aby zvládli najťažšiu situáciu, v akej sa krajina môže ocitnúť.

Považujeme za nepravdepodobné, že by Rusko napadlo SR

Vláda považuje za veľmi nepravdepodobné, že by Rusko vojensky napadlo Slovensko. Predpokladá, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane SR. Po včerajšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že vláda sa však pripravuje na všetky scenáre. Členstvo v NATO dalo podľa Naďa Slovensku jasné záruky.

Premiér Heger: Nenechajme sa vyprovokovať, nepodliehajme dezinformáciám, zomknime sa (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pripomenul jeden článok Washingtonskej zmluvy, ktorý vraví: "Jeden za všetkých, všetci za jedného". Znamená najsilnejšie spojenectvo, ktoré nedovolí ohrozenie našej územnej celistvosti a našich hraníc. Slovensko má najvyššie záruky, spresnil. "Naozaj je to o tom, že ak budeme mať pocit, že potrebujeme pomoc od našich spojencov, tak tí spojenci prídu. A je to doslova na tom, aby sme si povedali, čo chceme a tak je to správne," vysvetlil Naď.

Za informačnú vojnu vojnu môže aj nezodpovedná slovenská politika

Slovensko si podľa šéfa rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) môže užívať bezpečnosť len vďaka tomu, že je súčasťou väčšieho celku. Keďže je Slovensko súčasťou NATO, tak USA nesú veľký diel zodpovednosti za obranu SR. Podotkol, že v súvislosti s útokom prebieha informačná vojna a úlohu v nej zohráva aj "nezodpovedná slovenská politika". "To nie sú len portály, ktoré sú priamymi šíriteľmi dezinformácii, to je veľká časť slovenskej politiky, ktorá tu spôsobila úplnú dezinformáciu," skonštatoval Korčok s tým, že Slovensko potrebuje spraviť v tejto oblasti viac, potrebuje jasné politické postoje.

Emotívny PREJAV šéfa diplomacie: Rusko zaútočilo... ospravedlníte sa? Populisti v NR SR musia čeliť realite (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Občania musia podľa ministra zahraničných vecí pochopiť, čo robí vláda pre ich bezpečnosť. "Ruská federácia je hrozba pre európsku bezpečnosť. Porušila všetko čo žiadala. Prosím občanov, aby toto vnímali," vyzval Korčok. Dodal, že veľká časť politiky hazarduje s tým, čo je tabu, a to je bezpečnosť a obrana.

Viac o téme: RuskoSlovenskoUkrajinaIvan KorčokRokovanie vládyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu