Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Emotívny PREJAV šéfa diplomacie: Rusko zaútočilo... ospravedlníte sa? Populisti v NR SR musia čeliť realite

Ivan Korčok Zobraziť galériu (2)
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa vyjadril aj k téme dezinformácií, pred ktorými varuje premiér Eduard Heger, prezidentka Zuzana Čaputová i ďalší. V informačnej vojne podľa neho zohráva výraznú úlohu aj nezodpovedná slovenská politika z radov opozície.

Slovensko si podľa šéfa rezortu diplomacie môže užívať bezpečnosť len vďaka tomu, že je súčasťou väčšieho celku. Keďže je Slovensko súčasťou NATO, tak USA nesú veľký diel zodpovednosti za obranu SR. 

Emotívny PREJAV šéfa diplomacie: Rusko zaútočilo... ospravedlníte sa? Populisti v NR SR musia čeliť realite (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V informačnej vojne zohráva významnú úlohu nezodpovedná slovenská politika

Informačná vojna sa nezačala teraz, infromačná vojna trvá veľmi dlho. "A v tej vojne, bohužiaľ, zohráva veľmi výraznú úlohu nezodpovedná slovenská politika. To nie sú len portály, ktoré sú priamymi šíriteľmi dezinformácií. To je veľká časť slovenskej politiky, ktorá tu spôsobila úplnú dezorientáciu," povedal Korčok s tým, že pred dvoma týždňami boli zverejnené prieskumy, ktoré hovorili o tom, že sa provokuje nejaký konflikt zo strany Ruskej federácie. 

Prezidentka Čaputová: Nastolenie mieru je prioritou, bezpečnostná situácia v Európe sa dramaticky zmenila (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ja sa pýtam... nechcete vyjsť na námestia a ospravedlniť sa?

Korčok vo svojej odpovedi narážal najmä na opozičnú stranu Smer, ktorá s podporou mimoparlametného Hlasu na námestiach protestovala proti prijatiu obrannej dohody s USA a dlhodobo háji Rusko. "Len nedávno sme boli viacerí členovia vlády označení za tých, ktorí zbytočne dramatizujú. pred dvoma týždňami sme tu stáli na tlačovke a sme odvtedy označovaní za vojnových štváčov, lebo si vymýšľame, že Ruská federácia zaútočí. Ja sa pýtam všetkých tých, ktorí to tvrdili... Nechete vyjsť na námestia a ospravedlniť sa Slovenskej republike a slovenským občanom za to, čo ste spôsobili?" vyzval opozíciu Korčok. 

Emotívny PREJAV šéfa diplomacie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Toto je najväčší problém slovenskej poblúznenosti, kde nevieme, kde patríme, kde vypúšťame holubice mieru a tým sa majú chrániť naši susedia? Keď sa bojíme zobrať do úst, že sme členom NATO a Spojené štáty sú krajina, ktorá nesie veľký diel zodpovednosti za našu obranu," povedal. 

Musíme otvoriť oči a vnímať realitu, aká je, a nie ako ju vnímajú populisti v NR SR

Práve tieto veci spôsobujú podľa neho to, že tu je tak živná pôda pre dezinformácie. "Preto áno, musíme urobiť viac, lebo doteraz sme robili menej. Ale ak niečo môžeme urobiť práve v tejto chvíli, čo ja vidím ako obrovskú šancu sa zomknúť, otvoriť si oči pred realitou takou, aká je a nie ako ju vykresľujú buď dezinformátori, alebo populisti, ktorí sedia priamo v NR SR," uviedol s tým, že SR môže takýmto spôsobom v tejto ťažkej situácii ešte užívať bezpečnosť len preto, že sme súčasťou väčšieho celku. 

Premiér Heger: Nenechajme sa vyprovokovať, nepodliehajme dezinformáciám, zomknime sa (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"O tomto treba hovoriť, verím tomu, keď sa skončí tento vojenský konflikt. Musíme byť poctiví k našim občanom, oni musia pochipiť, čo vláda robí pre ich bezpečnosť. Takže s dezinformáciami si dnes nejakou obyčajnou kampaňou nevystačíme. Potrebujeme jasné politické postoje. Ruska federácia je hrozba pre európsku bezpečnosť. Porušila všetko, čo žiadala. Prosím občanov, aby toto vnímali."

Koho vojská sú na koho územi?

"Nemusia tlieskať tejto vláde. Je plné právo kritizovať vládu za mnohé veci. Ale tu je veľká časť slovenskej politiky, ktorá hazarduje s tým, čo je tabu, a to je bezpečnosť a obrana. Ukrajinci nám pomáhajú otvárať oči a ja som im za to nesmierne vďačný," dodal Korčok. "Žiaľ za veľkú cenu," reagoval premiér Eduard Heger.

Otázka je podľa premiéra jednoduchá. "Koho vojská sú na koho územi? Toto je otázka, na ktorú všetci dnes poznáme odpoveď a ktorá jasne ukazuje, čo sa udialo u našich susedov. Kto koho napadol? Pretože ak niekto prišiel so svojimi vojskami na cudzie územie, tak ten ho napadol a vstúpil na jeho územie. To je veľmi jednoduché," dodal Heger.

Viac o téme: Bezpečnostná radaRuskoIvan KorčokVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu