Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Líder národniarov strávil noc na hraniciach! Tri hodiny čakania a príchod amerického konvoja, vraj tu zostanú

Danko sa v noci fanúšikom pozdravil z česko-slovenskej hranice. Zobraziť galériu (4)
Danko sa v noci fanúšikom pozdravil z česko-slovenskej hranice. (Zdroj: Facebook/Andrej Danko, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA/KÚTY - Dnes je už známe, že proti podobe blížiaceho sa cvičenia Saber Strike 2022 je viacero opozičných strán. Niektoré až tak, aby s piskotom prišli "vítať" príchod amerického konvoja, ktorý sa má rovnako na tomto cvičení zúčastniť. Na nočnom prechode konvoja nechýbal ani predseda SNS Andrej Danko, ktorý si nemyslí, že vojská amerického pôvodu tu budú len dočasne.

VIDEO Andrej Danko sa pozdravil z hranice, akurát, keď prechádzal americký konvoj:

Na česko-slovenskej hranici čakal na prechod amerického konvoja vojakov aj líder SNS Andrej Danko (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Nočné hlásenie z hranice a pozdrav pre vládu a prezidentku

Bolo asi pol jedenástej večer, keď sa predseda SNS na sociálnej sieti prostredníctvom videa fanúšikom prihovoril priamo z hranice pri Česku. "Tak po troch hodinách sme sa dočkali a za mnou pomaly prichádza konvoj americkej armády. Tvrdia, že tu bude len dočasne, ale všetci vieme, že tu ostanú," povedal Danko, ktorý zdroj svojho presvedčenia ďalej nepriblížil. Podľa jeho slov bolo na mieste pár stoviek ľudí, ktorí aj podľa zvuku videa piskotom "vítali" vojská na slovenskom území.

Danko vo videu ďalej kritizoval príchod vojsk aj v kontexte s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a členmi vlády, ktorí vraj už teraz môžu "pokojne spať". Tento akt podľa Danka navyše pokazí aj vzťahy s Rusmi. 

Líder národniarov strávil noc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Danko)

Naďov rezort trvá na tom, že ide o dlho avizované cvičenie

Rezort obrany však aj naďalej tvrdí, že prítomnosť vojsk súvisí s blížiacim sa cvičením Saber Strike 2022, ktoré sa navyše začalo pripravovať podľa ich slov ešte v roku 2019, teda necelý rok pred voľbami. Ministerstvo tiež vystríha pred čítaním a sledovaním hoaxov. "Vyzývame verejnosť, aby nevenovala pozornosť článkom, príspevkom, či videám presúvajúcej sa vojenskej techniky, ktorých zrejmým cieľom je vyvolať znepokojenie a obavy - ide o manipuláciu," vyhlásil na sociálnej sieti rezort obrany, ktorý vedie Jaroslav Naď z OĽaNO. Prosí ľudí, aby čerpali informácie z overiteľných zdrojov.

Cudzie vojská nie sú dočasne len u nás

"Je plánované okrem Slovenska aj v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách a organizované pravidelne každé dva roky ako pevná súčasť spojeneckých výcvikových aktivít. Po skončení cvičenia nasadené spojenecké jednotky opustia územie Slovenskej republiky približne do konca marca," priblížilo Naďovo ministerstvo.

Líder národniarov strávil noc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripravujú to už od roku 2019

„Myšlienkou našej účasti na pravidelnom cvičení Saber Strike sa zaoberáme už od roku 2019, kedy sme ju komunikovali počas návštevy veliteľa pozemných síl USA v Európe. Toto cvičenie preverilo nielen naše spoločné plánovacie procesy, ale najmä preverí v najbližších dňoch spôsobilosť zabezpečiť činnosť spojeneckých jednotiek spolu s našimi bojovými jednotkami pri vedení obranných operácií,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Dodal, že účasť na cvičení je štandardným potvrdením členstva v Aliancii a spoločného úsilia na zabezpečenie mieru a bezpečnosti v Európe.

Líder národniarov strávil noc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: CvičenieHraniceKonvojUSAAndrej DankoSaber Strike 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu