Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americkí vojaci prídu k nám: Posledné prípravy pred konečným presunom, POZOR, hrozí poľovačka dezinformátorov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

BRATISLAVA - Slovensko je každým dňom čoraz bližšie k medzinárodnému vojenskému cvičeniu, známom ako Saber Strike 2022, ktoré sa bude konať aj na našom území vo výcvikovom tábore Lešť a na letisku Sliač v okrese Zvolen. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) hovorí o posledných prípravách pred veľkolepým začiatkom. Nás však zaujímalo, kedy budú cez naše územie prechádzať v rámci príchodu na cvičenie zahraničné vojská.

VIDEO Slovenskí vojaci v zostrihu NATO o cvičení jednotiek:

Slovenskí vojaci sa objavili v zostrihu na propagačnom videu o cvičeniach armády NATO (Zdroj: Facebook/NATO)

Nie je už totiž žiadnou novinkou, že na cvičení sa už tradične zúčastňujú viaceré zahraničné vojská, a to napríklad aj tie americké, ktoré majú pricestovať cez Českú republiku už dnes. Podľa servera novinky.cz totiž majú tieto vojská prechádzať územím Česka už dnes v noci. Prvá časť z nich by mala na české územie vstúpiť v utorok medzi 19. a 20. hodinou večer.

Prípravy sú v plnom prúde

Prípravy na vojenské cvičenie Saber Strike 22 vrcholia. V najbližších dňoch sa z Českej republiky presunie na Slovensko približne 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl spolu s asi 600 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky. Vo vyčlenených výcvikových priestoroch budú následne cvičiť s takmer 1300 príslušníkmi Ozbrojených síl (OS) SR. Cieľom je preveriť spoločnú pripravenosť na rýchle a efektívne presuny spojeneckých jednotiek v zimných podmienkach, vedenie obranných operácií a ich komplexnú logistickú podporu. Informoval o tom hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Nápadom sa zaoberali už pred vyše dvoma rokmi

„Myšlienkou našej účasti na pravidelnom cvičení Saber Strike sa zaoberáme už od roku 2019, kedy sme ju komunikovali počas návštevy veliteľa pozemných síl USA v Európe. Toto cvičenie preverilo nielen naše spoločné plánovacie procesy, ale najmä preverí v najbližších dňoch spôsobilosť zabezpečiť činnosť spojeneckých jednotiek spolu s našimi bojovými jednotkami pri vedení obranných operácií,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Dodal, že účasť na cvičení je štandardným potvrdením členstva v Aliancii a spoločného úsilia na zabezpečenie mieru a bezpečnosti v Európe.

Cvičenie je plánované okrem Slovenska v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách. Organizuje sa pravidelne každé dva roky a je pevnou súčasťou spojeneckých výcvikových aktivít. "Aj z tohto dôvodu nepatrí do série opatrení reagujúcich na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na Ukrajine," dodal hovorca. Po skončení cvičenia je plánované stiahnutie všetkých nasadených spojeneckých jednotiek do svojich mierových posádok v Nemecku. Organizátori cvičenia deklarovali, že prijali všetky potrebné hygienicko- epidemiologické opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19.

Polícia už včera varovala pred šírením dezinformácií

Polícia si tiež všíma túto aktuálnu tému a pred presunom vojsk kvôli cvičeniu sa rozhodla varovať verejnosť pred šírením dezinformácií pomocou vlastného príspevku na sociálnej sieti. 

Dezinformátori budú fotiť a nakrúcať vojenské konvoje, aby podľa polície šírili tieto svoje klamlivé scenáre:
➡ americké vojská prišli obsadiť Slovensko
➡ americké vojská prišli zotročiť Slovákov
➡ americké vojská prišli napadnúť Ukrajinu
➡ americké vojská prišli napadnúť Rusko
➡ americké vojská prišli provokovať Rusko

Začne sa v marci

Cvičenie Saber Strike sa uskutoční od 1. do 14. marca 2022 v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač. Jeho súčasťou bude celkovo 3000 vojakov s približne 1000 kusmi techniky. Zahraniční vojaci rovnako ako technika po ukončení cvičení opustia územie SR. Táto výcviková aktivita je dlhodobo plánovaná a bola koncom minulého roka štandardne schválená vládou Slovenskej republiky. Zároveň toto cvičenie prediskutoval náčelník Generálneho štábu OS SR s viacerými kolegami počas aktuálne prebiehajúceho zasadnutia Vojenského výboru NATO v Bruseli

Viac o téme: CvičenieSlovenskoNATOSaber Strike 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu