Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vládni politici sa stále na niečo vyhovárajú, tvrdí Danko

(Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Povinnosťou vládneho kabinetu je hľadať riešenia problémov aj v krízovej situácii, ako je pandémia nového koronavírusu alebo konflikt na Ukrajine, a nie sa vyhovárať na ťažké podmienky alebo činnosť bývalých vlád. Pri hodnotení prvej polovice volebného obdobia to v TASR TV povedal predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko.

"Ukrajinská kríza opäť ukazuje, že keď vyberú riešenie, je to to najhoršie. Sú majstri sveta vo vyberaní najhorších riešení," tvrdí Danko. V súvislosti so stavom štátnych hmotných rezerv, ktoré podľa koalície vláda zdedila absolútne nepripravené na pandémiu či migračnú krízu, Danko povedal, že na tieto výzvy neboli pripravené hmotné rezervy žiadneho európskeho štátu.

"Mali plnú špajzu a požičali si 12 miliárd eur. Po dvoch rokoch nevieme, kde sú tieto peniaze. Nikdy v histórii sa Slovensko tak rapídne nezdĺžilo, ako za posledné dva roky," vyhlásil predseda SNS. Ocenil, že vlády Igora Matoviča ani Eduarda Hegera (obaja OĽANO) nezrušili napríklad rekreačné poukazy z dielne minulého kabinetu, ktoré podľa neho pomohli slovenskému cestovnému ruchu v čase pandémie.

Toto hodnotí Danko negatívne

Infraštruktúra v športe podľa Danka rastie vďaka fondu, ktorý založila SNS. "Niektoré športové kluby sa zachránili len preto, že dnes môžu byť športovci živnostníci," konštatoval Danko. Negatívne hodnotí zrušenie možnosti vyplatiť zamestnancom do 500 eur bez daní a odvodov vo forme 13. alebo 14. platu, zrušenie obedov v školách zadarmo alebo zrušenie automatického zvyšovania minimálnych dôchodkov.

Plán obnovy a nadväzujúce reformy Danko nepovažuje za silnú stránku vládnej politiky. "Plán obnovy absolútne nereflektuje na potreby Slovenska, je to premrhaná šanca," tvrdí. V súvislosti s pomocou odídencom z Ukrajiny Danko skritizoval zlyhanie vlády. Štát mal podľa neho zabezpečiť pomoc sám a nie si objednávať súkromnú firmu. Zároveň zdôraznil, že SNS nie je "americká ani ruská", ale pragmaticky presadzuje slovenské záujmy. "Robili sme aj ťažké rozhodnutia, keď sme kupovali F16-ky, stratili sme podporu časti národných voličov. Ale boli sme v situácii, že buď sa zruší stíhacie letectvo na Slovensku, alebo budeme mať aspoň opciu na lietadlá," vyhlásil.

Viac o téme: PoliticiVládaAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu