Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Proruská propaganda útočí na sociálne siete: Praktické rady polície, pozor si dávajte aj na užitočných babrákov!

Polícia radí, ako sa vyvarovať šírenia proruskej propagandy, ktorá má len veľmi málo spoločné s pravdou. Zobraziť galériu (2)
Polícia radí, ako sa vyvarovať šírenia proruskej propagandy, ktorá má len veľmi málo spoločné s pravdou. (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Polícia - Trenčiansky kraj)

BRATISLAVA - Polícia pomocou svojej anti-hoax stránky v týchto napätých dňoch upozorňuje občanov, aby sa stránili rozširovania intenzívnej proruskej propagandy. Reč je hlavne o statusoch na sociálnych sieťach, ktoré sa vopred ani neoverujú, len slepo kopírujú, a preto bezpečnostné zložky ponúkajú svoje rady, ako tomuto predchádzať.

V posledných týždňoch sa na sociálnej sieti objavujú čoraz viac príspevky s proruskou propagandou a ich pravdivosť je čoraz menej a menej uveriteľná. V tomto prípade už na nebezpečnú vlnu hoaxov reaguje aj antihoaxová policajná stránka. "Takéto statusy sú nekriticky, bez kontextu a často bez akéhokoľvek opisu preberané z prorusky zameraných zdrojov. Ich jediným cieľom je ovplyvniť publikum v podpore smerom k Ruskej federácii," tvrdí polícia, ktorá ponúka svoje rady, ako k takýmto informáciám pristupovať.

- overujte si informácie z viacerých zdrojov, nestačia už iba dva,
- buďte obozretní, uvedomte si, že v internetovom priestore je mnoho elementov, ktoré vás chcú oklamať za každú cenu,
- nepodliehajte emóciám, neverte niekomu len pre to, lebo zdieľa niečo, čo sa vám páči, čo považujete za jedinú pravdu.

Proruská propaganda útočí na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

O čo ide samotnej propagande a kto sú užitoční babráci?

Úlohou takejto propagandy je podľa polície zahltiť online priestor obrovským množstvom dezinformácií, čo vedie k utlmeniu akejkoľvek objektívnej diskusie a možnosti vytvoriť si na vec reálny pohľad. "Na šírenie propagandy sú využívané platené skupiny, ale aj “užitoční babráci”, ktorí bezhlavo a len z vlastného presvedčenia zdieľajú čokoľvek systémom CTRL+C a CTRL+V," vysvetľuje polícia-

Viac o téme: Polícia Ruská propagandaHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu