Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Deň D pre zmluvu s USA sprevádzajú incidenty: Žilinku odmietli, kotlebovci vyvádzali v pléne

V parlamente to je mimoriadne napäté. Zobraziť galériu (41)
V parlamente to je mimoriadne napäté. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Priblížil sa k nám ďalší veľký parlamentný deň D. Poslanci dnes môžu rozhodnúť o dlho diskutovanej téme - obrannej spolupráci Slovenska s USA. Tá vyplýva s už ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) podpísanej dohody, ktorá teraz musí prejsť dôverou parlamentu. Ide o jeden z dôležitých krokov, ktorý tak rozhodne o osude celej zmluvy a či ako taká vstúpi do platnosti. Dnešné hlasovanie je však ohrozené a nie je isté, či nebude tesné, a to aj pre karanténu niektorých poslancov. Navyše sa pred bránami Národnej rady chystá viacero protestov proti schváleniu tejto dohody.


  • parlament dnes rokuje o súhlase s obrannou zmluvou SR s USA
  • na schválenie zmluvy potrebuje parlament vyjadriť súhlas aspoň 76 poslancov
  • pred parlamentom už prebiehajú protesty
  • priebeh schôdze je komplikovaný a rečnícky pult bol až do podvečera blokovaný
  • schôdza sa už viackrát prerušila aj pre správanie sa poslancov opozičnej ĽSNS
  • Kollár nakoniec predsa len ukončil rozpravu pre neporiadok v pléne tak, ako predtým pohrozil

VIDEO Poslanci OĽaNO,SaS a Za ľudí k aktuálnej politickej situácii:

Minister Naď hovorí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka dnešným prejavom odštartoval svoju prezidentskú kampaň (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


ONLINE

22:00 Vážení čitatelia, týmto ukončujeme dnešný online prenos z parlamentu. Ďakujeme, že ste nás sledovali.

21:50 Poslanci hlasovaním ukončili rozpravu k obrannej dohode s USA, keďže v pléne bol aj po pohrození zo strany Kollára neporiadok. Hlasovať sa bude v stredu o 11:00. O koniec rozpravy sa sčasti postaral aj poslanec Stanislav Mizík, ktorý stále z reproduktorov púšťal zvuk sirény.

20:32 Kotlebovci rozpravu prerušili púšťaním zvuku sirény poslanca Petra Osuského z SaS. Na čo Osuský reagoval "toto sú tí poslanci, ktorí nevedia robiť na počítači". Bolo zvolané ďalšie poslanecké grémium.

20:00 Predseda vlády Eduard Heger dnes na sociálnej sieti tiež písal o tom, čo sa dnes dialo v parlamente. "Odkazujem im, že neuhneme, nebojíme sa a nevystrašia nás. Práve naopak, stojíme im čelom. Sú hluční, majú zdroje a ide im o všetko, ale to je málo," adresoval slová opozícii Heger.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

19:47 Rozprava pokračuje štandardným spôsobom až do noci. Momentálne reční opozičný líder Robert Fico zo Smeru.

18:06 Podľa niektorých poslancov, ktorí sa obrátili opätovne na Kollára, dochádza v rozprave naďalej k jej etickému porušovaniu. Chcú od Kollára ukončiť rozpravu, Blanár pritom ešte s prejavom Žilinku zďaleka neskončil.

18:01 Poslankyňa Vladimíra Marcinková na svojom účte informuje o vylomení kľučky na dverách, ktoré slúžia ako alternatívny východ z NR SR, aby sa vyhli protestujúcemu davu.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: instagram.com/vladimira.marcinko)

17:55 Podľa Jaroslava Naďa mal Žilinka v prejave toľko veľa chýb, že ho až desí, že je generálnym prokurátorom. "Pán Žilinka začal svoju prezidentskú kampaň," myslí si Naď o Žilinkovej stratégii. "Ten človek je strašne dezorientovaný v medzinárodnom prostredí. Ak je to aj cesta pána generálneho prokurátora do Moskvy, kde sa išiel podobne ako Andrej Danko klaňať človeku na sankčnom zozname, s ktorým podpisoval dohodu o boji s kybernetickými útokmi, tak tento pán dnešným listom sa kvalifikoval na to, aby sa zvážilo to, či už nie je potrebné na neho podať podanie. Lebo to, čo dneska napísal na ten papier, to je absolútne voči základným záujmom Slovenskej republiky. Je potrebné sa zamyslieť nad tým, že čo s tým ďalej," zamyslel sa pred novinármi minister obrany Naď.

17:46 K aktuálnej situácii sa vyjadrujú už aj poslanci OĽaNO, SaS a Za ľudí. "To čo tu dnes zažívame, to sú ataky, vyhrážky fyzickou likvidáciou. Ten bordel, čo tu robia, odzrkadľuje presne to, čím sú. Keď s niečim nesúhlasia, tak to zničia, to je tá hrozba, ktorú tu máme dnes," povedal na adresu niektorých poslancov, ktorí dnes robili neporiadok v pléne predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO).

17:38 Podľa Kollára majú poslanci poslednú šancu rokovať v rozprave o obrannej zmluve. "Ak bude naďalej narúšaný priebeh, využijem možnosť bez ďalšej rozpravy ukončiť rozpravu s následným hlasovaním zajtra o 11:00," tvrdí predseda parlamentu Kollár.

17:34 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) na sociálnej sieti oznámil, že Ukrajine sa za incident s ukrajinskou vlajkou v pléne ospravedlnia diplomatickou cestou. OĽaNO presúva svoj brífing k aktuálnej politickej situácii na 17:45.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

17:32 Pellegrini premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) odkazuje, aby "vyliezol z nory" a začal konať ako predseda vlády. Kritizuje tiež politickú kultúru kotlebovcov v pléne.

17:25 Kollár pohrozil, že má v rukách 30 podpisov o náhlom ukončení rozpravy, a túto rozpravu následne aj hlasovaním môže ukončiť, ak nebude priebeh schôdze v štandardnej norme. Blanár prichádza pred rečnícky pult, aby predniesol text, ktorý si Maroš Žilinka pre poslancov pripravil. Poslanci Krupa a Medvecký však naďalej držia rukami okolo rečníckeho pultu slovenskú vlajku. 

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

17:20 Kollár pokračuje v schôdzi. Podľa všetkého sa poslanci dohodli na dohode o tom, že sa do rozpravy prihlási podpredseda Juraj Blanár a prečíta text generálneho prokurátora. Koaličná dohoda znela, že sa schôdza ukončí o 19:00. Súvisí to s pokračovaním prerušovania a neporiadku počas priebehu schôdze zo strán niektorých opozičných poslancov. Kollár k tejto alternatíve pristupuje aj preto, lebo nemá k dispozícii parlamentnú stráž, inak by ich vraj podľa vlastných slov vyviedli zo sály.

17:19 Ukrajinské veľvyslanectvo žiada o ospravedlnenie za incident s ukrajinskou vlajkou, ktorú vodou oblievali a následne strhli z rúk koaličných poslancov predstavitelia ĽSNS.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Veľvyslanectvo Ukrajiny v Slovenskej republike)

17:14 Predseda Smeru na proteste hovorí o tom, že Rusko nie je nepriateľ. "Táto koalícia potrebuje túto zmluvu, aby si chránili vlastný zadok, aby si ho chránili pred vami - slovenským národom," hovorí davu Fico.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

17:11 Naď sa na sociálnej sieti ospravedlňuje viacerým za dnešné dianie v parlamente v súvislosti s vlajkovou prekáračkou pri rečníckom pulte. "Je mi ľúto všetkých dobrých, no vystrašených ľudí, ktorých zasiahla rozsiahla dezinformačná kampaň tých, ktorí odštartovali rokovania o Dohode s USA. Je mi ľúto všetkých dobrých ľudí, ktorí boli opantaní sľubmi opozície a prišli v čase nepriaznivej pandemickej situácie pred NR SR skandovať za tých, ktorí si to nezaslúžia," píše Naď.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď - minister obrany SR, OĽaNO)

17:07 Úsek od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste bude dočasne  neprejazdný. O obojsmernej uzávierke rozhodla polícia z dôvodu bezpečnosti účastníkov utorkového verejného zhromaždenia pred budovou Národnej rady SR.

17:03 Fico kládol kyticu pred pamätník Alexandra Dubčeka. V rovnakej chvíli v pozadí vystupoval na tribúne aj predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý v prejave spomenul aj svoje obvinenie z kauzy šekov. Naďa obviňoval z vlastizrady a vystupoval so zvýšeným hlasom. "Vedieme spolu boj za ochranu národnej a štátnej suverenity," povedal okrem iného Kotleba davu.

Líder Smeru položil kyticu k pamätníku Alexandra Dubčeka počas protestov pred parlamentom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:50 Predseda opozičného Smeru Fico bude po piatej hodine klásť kyricu k pamätníku Alexandra Dubčeka. Kollár v týchto minútach oznámil, že pokračovanie schôdze bude po 17:00.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

16:31 Do diskusie sa prihlásilo 31 rečníkov písomne, z toho dvaja sú za poslanecký klub. Informoval o tom podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD). Dodal, že z poradia vylúčia tých, ktorí boli vykázaní zo sály. Písomne prihlásení rečníci môžu podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ak sú prihlásení za klub, tak najviac 30 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. 

16:25 Pred parlamentom sa naďalej aj v podvečerných hodinách skanduje "neschváliť" v kontexte schvaľovania obrannej zmluvy s USA.

Priebeh protestu podvečer pred parlamentom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:21 Kollár zvoláva dnes už druhé poslanecké grémium. "Takto môžeme ísť až dokedy budete chcieť," adresoval pokojné slová opozícii predseda parlamentu. Predstavitelia OĽaNO na čele s ministrom Naďom a SaS zatiaľ zvolali tlačovú konferenciu na 16:45.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:16 Grémium skončilo, Kollár opäť odovzdal slovo Ficovi. Ten je opäť Kotlebom a spol. vypískaný, na čo mu Fico hovorí, že "to snáď nie je možné". "Urobte si poriadok s opozíciou, pán Fico," tvrdí Kollár Ficovi. Fico žiada Kollára, aby prerušil schôdzu.

16:07 Bezpečnostné zložky sa medzitým rozrástli už o ďalší rad policajtov.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

16:05 Pred parlamentom sa už na tribúne striedajú rečníci zo strán Republika a ĽSNS. Medzi nimi je napríkald Miroslav Suja či europoslanec Milan Uhrík.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:45 Kollár sa predsa len na pár sekúnd vrátil a okamžite zvolal poslanecké grémium.

15:38 Poslanci ĽSNS pískajú aj keď má v pláne v rozprave vystúpiť opozičný líder Smeru-SD Robert Fico. "Za tejto situácie predsa nie je možné pokračovať. Nie je možné pokračovať bez prítomnosti predsedu parlamentu. Majú nejakú oslavu 50tky, kdesi sa fláka, ale mňa to vôbec nezaujíma. Musí si tu prísť urobiť poriadok, ak to nedokáže, mal by odstúpiť z funkcie, predsa nie je možné takto ďalej pokračovať," hovorí Fico. Tomu oponuje Peter Pčolinský zo Sme rodina, ktorý Ficovi odkazuje, že aj vedúci schôdze Juraj Blanár má právomoci "urobiť poriadok". Blanár vyhlasuje 5-minutovú prestávku.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

15:33 Podpredseda parlamentu Juraj Blanár oznamuje zoznam poslancov, ktorí sú prihlásení do rozpravy. Kotlebovci sa stále zdržiavajú pri rečníckom pulte.

Poslanci ĽSNS sa ani po značnej prestávke v pléne neupokojili a dokonca začali pískať aj počas rečnenia Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pred parlamentom je už medzitým postavené pódium, na ktorom sa striedajú protestujúci rečníci.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:22 Kým skončí prestávka, v pléne sa stále osamote zdržiava len zopár poslancov ĽSNS.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:09 Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini kritizuje postup poslancov z radov ĽSNS, ktorí ostatných oblievali vodou. Jedným dychom ale tiež kritizuje aj vládu, ktorá zmluvu s USA prichádza. "Dokedy to chcete takto napínať? Až dovtedy kým sa ľudia začnú na ulici biť?" vyzýva na pokoj Pellegrini, ktorý sa bojí, že toto celé je ešte len začiatok.

15:08 Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti uviedol v status, v ktorom občanom odkazuje, aby si vraj dnešný deň zapamätali. Ten zverejnil svoju reč, ktorú chcel v pléne predniesť na webovej stránke Generálnej prokuratúry SR.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

15:04 Podobné myšlienkové pochody zdieľal v statuse nezaradený poslanec Tomáš Valášek.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Valášek)

14:47 Poslanec Juraj Šeliga už v kontexte dnešného diania v parlamente hovorí o zvážení väčšej pôsobnosti parlamentnej stráže.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

14:32 S procedurálnym návrhom vystúpil Robert Fico (Smer). Fico chce, aby podpredseda NR SR Juraj Blanár vystúpenie odmietnutého Žilinku prečítal. Toho pritom označil za generálneho prokurátora koalície. Žilinka totiž už svoje vystúpenie medzičasom poskytol médiám. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel chcel otvoriť rozpravu schôdze, no keďže sú v dôsledku oblievania vodou poškodené hlasovacie zariadenia, musia si poslanci minimálne na polhodinu urobiť prestávku. Medvecký a Krupa aj tak pokračujú v blokovaní rečníckeho pultu slovenskou vlajkou.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Napätá schôdza v parlamente eskalovala do bitky s vlajkami a vodou, ministra Naďa v prejave vypískali (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:26 Aj poslanec Juraj Krúpa (OĽaNO) prednáša svoju reč so zvýšeným hlasom. Sála sa naďalej zvukovo otriasa v piskote a pokrikoch.

14:23 Naď v odôvodňovaní návrhu priznáva, že zopár poslancov ešte pred niekoľkými hodinami chceli návrh na obrannú zmluvu podporiť, ale už nemôžu lebo "taká je politika", citoval. Naď skončil svoju reč, na čo koaliční poslanci vstávajú zo sedačiek a postojačky mu tlieskajú. "Napriek silnej dezinformačnej kampani Slovenská republika uzatvorením dohody o spolupráci s USA žiadnym spôsobom neprichádza o svoju suverenitu. Naopak, naši spojenci nám našu suverenitu garantujú," podčiarkol minister.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:22 Poslanec Ondrej Dostál (SaS) na sociálnej sieti komentuje aktuálne dianie v parlamente po svojom.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

14:18 Naď pokračuje zvýšeným hlasom v odôvodňovaní návrhu priamo z miesta poslanca. Naďalej znie v sále piskot a pokriky. Pred parlamentom zatiaľ pokračujú protestné zhromaždenia.

Aj v poobedných hodinách pokračujú protestné zhromaždenia pred parlamentom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:04 Grémium skončilo, slova sa opäť ujal Naď a opäť je prerušovaný piskotom a pokrikmi opozičných poslancov. Naď sa už posadil na iné miesto. Aj z aktuálnych záberov z pléna sa dá povedať, že parlamentná kultúra je v týchto minútach doslova na bode mrazu.

13:51 Vicepremiérka Veronika Remišová komentuje Žilinkov krok a snahu vystúpiť v parlamente. Chápe to aj ako politikárčenie a vyzýva ho, aby vstúpil do politickej strany, ak tak chce pokračovať ďalej.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

13:45 K Naďovi pristupuje poslanec Marian Kotleba a snaží sa Naďa prerušiť v rozprávaní, na čo Kollár prerušil schôdzu a zvoláva poslanecké grémium. V sále poriadne hustne atmosféra a za Naďom sa zhromažďuje čoraz viac poslancov z radov ĽSNS. Prichádzajú aj poslanci koalície.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:44 Opoziční poslanci z radov Republiky a ĽSNS prerušujú každé slovo Naďa piskotom. Ten sa pýta Smeru a Hlasu či im nevadí, že sa spájajú s týmito poslancami.

13:41 Poslanci ĽSNS pred vystúpením Jaroslava Naďa pred rečníckym pultom odhalili slovenskú vlajku, zatiaľ čo koaliční poslanci Cigániková a Žiak prišli s vlajkou Ukrajiny, na čo začal ukrajinskú vlajku poslanec Andrej Medvecký z ĽSNS oblievať vodou. Kollár na incident zareagoval vykázaním poslancov Andreja Medveckého a Petra Krupu zo sály. Krupa a Medvecký odmietajú odstúpiť od rečníckeho pultu, a tak vystúpenie Naď realizuje z miesta. V parlamente sa ozýva piskot z píšťaliek a buchot z poslaneckých lavíc.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:35 Poslanci neodsúhlasili vystúpenie Maroša Žilinku počas schôdze. Žilinka zo sály odišiel.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TV NR SR)

13:35 Program schôdze NR SR bol tesne 76 poslancami schválený.

13:33 Po grémiu by sa malo hlasovať naraz o programe schôdze a aj o vystúpení Žilinku. Nakoniec sa však o tom hlasuje oddelene.

13:31 Atmosféra pred parlamentom je medzitým stále hustá a protestujúci buď piskotom alebo potleskom reaguju na podnety a dianie zo schôdze parlamentu, ktorá sa prenáša aj cez internet.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

13:27 Poslanec Boris Susko protestoval, že pred rokovaním o takomto bode musí uplynúť 30-dňová lehota, a preto bolo zvolané grémium. Táto doba uplynie približne až o mesiac. 

13:19 Na schôdzi je prítomný aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorého protestujúci dav vonku vítal s potleskom. V úvode schôdze nastali mierne turbulencie ohľadom poradia schvaľovania programov a poslaneckých návrhov pred schôdzou. Preto Kollár zvolal okamžité poslanecké grémium.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:06 Boris Kollár otvára schôdzu a zisťuje účasť. Sála je uznášaniaschopná a prítomných je 79 poslancov.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TV NR SR)

12:50 Rokovanie parlamentu o obrannej zmluve s USA by malo začať o desať minút. Pred parlamentom sa už pomaly schádzajú priaznivci a členovia ĽSNS na jednom z protestov proti obrannej dohode.

Nálada pred parlamentom je počas schvaľovania obrannej dohody mimoriadne napätá (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:30 Počas schôdze chce vystúpiť aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý formálnym spôsobom požiadal Borisa Kollára o vystúpenie.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

12:05 Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencia vyjadril, že bude chcieť presadiť tzv. aklamatívne hlasovanie. Znamenalo by to, že poslanci by sa mali počas hlasovania pozrieť do kamery a povedať, ako za zmluvu s USA zahlasuje.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)


Jeden výbor sa vyslovil za odsúhlasenie, ďalší zas neprijal žiadne uznesenie

Parlamentný brannobezpečnostný výbor odporúča Národnej rade (NR) SR vysloviť súhlas so zmluvou o obrannej spolupráci medzi vládou SR a USA a zároveň rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi. Ústavnoprávny výbor (ÚPV) NR SR v pondelok k obrannej dohode neprijal uznesenie. O zmluve bude parlament rokovať na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa začína v utorok (8. 2.).

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) obhajoval na výboroch uzavretie dohody s tým, že USA je strategickým spojencom SR a jej prijatie je v súlade bezpečnostnou i obrannou stratégiou SR. Zmluva má posilniť spoluprácu krajín v oblasti obrany a vytvoriť jej právny rámec. Umožní napríklad pravidelné bilaterálne konzultácie o bezpečnostných hrozbách a výzvach nad rámec NATO.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR/Ken Cedeno/Pool via AP)

Niektorí sa búria a zbierajú podpisy pod petíciu

Viacero občianskych iniciatív s uzavretím dohody nesúhlasí. Zbierajú preto podpisy pod petíciu za vypísanie referenda za zrušenie obrannej dohody s USA. Ako informoval v pondelok petičný výbor, zmluvu považujú za jednostrannú, nevyváženú a nebezpečnú. Vzhľadom na členstvo SR v NATO je podľa nich nepotrebná. Obávajú sa, že by mohla vniesť komplikácie do komunikácie medzi Ruskom a Západom. Americká interpretačná doložka je podľa nich v rozpore so slovenskou.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Dohodu o obrannej spolupráci (DCA) už odsúhlasila vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Opozícia je proti

Poslanci okolo predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho nepodporia obrannú dohodu s USA. Uviedol to Pellegrini v pondelok počas tlačovej konferencie. Dohodu o obrannej spolupráci (DCA) už odsúhlasila vláda, minulý týždeň ju zástupcovia SR a USA podpísali v americkom Washingtone. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Peter Pellegrini a advokát Miroslava Výboha Ladislav Smejkal.
Zobraziť galériu (41)
Peter Pellegrini a advokát Miroslava Výboha Ladislav Smejkal.  (Zdroj: Maarty)

Poslancom už prišiel aj vyhrážny list s nábojom!

O tom, že schválenie tejto dohody nie je pre poslancov žiadným prechádzaním sa po ružovej záhrade svedčí aj incident z minulého týždňa, keď poslancovi OĽaNO Andrejovi Stančíkovi prišla do schránky mimoriadne podozrivá zásielka s prilepeným nábojom.

MIMORIADNY ONLINE Deň D
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Stančík)

Ten vidí za vyhrážkami opozičné strany a jej podporovateľov, ktorým odkázal, že žiadne nechutné a agresívne vyhrážky jeho vedomie a svedomie nezlomia. "Fico, Blaha a Mazurek tu radikalizujú agresívnu časť spoločnosti, aby cez vyhrážky a nadávky zastrašili poslancov," uviedol. "Verím, že sa poslanci nenechajú zastrašiť a nekapitulujú pred týmto zlo," dodal. Pripomenul aj to, že prezidentke postavili pred palácom šibenicu.

Šipoš k výhražnému listu s nábojom: Len tak ľahko nás nezastrašíte! (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Viac o téme: DohodaRokovanie USAObranná zmluvaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu