Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štvrtkové rokovanie Národnej rady sa začne o hodinu neskôr: Chýbajú predkladatelia zákonov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Štvrtkové rokovanie pléna Národnej rady (NR) SR sa má začať o 10.00 h, hoci zvyčajne sa začína o 9.00 h. V úvode šiesteho rokovacieho dňa 55. schôdze bolo v rokovacej sále približne len päť poslancov. Vzhľadom na to, že chýbali predkladatelia viacerých návrhov, podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) vyhlásil prestávku. Od 10.00 h sa má rokovať o novelizácii Zákonníka práce.

Laurenčík v úvode štvrtkového rokovania upozornil, že na programe sú najmä poslanecké návrhy. Požiadal preto predkladateľov, aby boli prítomní v rokovacej sále, nech nevznikajú "prestoje". Ani po krátkej prestávke predkladatelia neprišli. Viaceré poslanecké návrhy tak prepadli na záver schôdze. Poslanecká novela Zákonníka práce by mala zlepšiť postavenie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) osôb na trhu práce. Návrh pripomienkovala aj vláda, na základe čoho by sa mal pozmeniť.

Milan Laurenčík
Zobraziť galériu (2)
Milan Laurenčík  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Plénum čaká popoludní aj tradičná štvrtková Hodina otázok. Poslanci sa chcú spýtať napríklad premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), koľko stála návšteva pápeža Františka na Slovensku či aký je prínos funkcie splnomocnenca vlády SR pre náboženské slobody. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) má zase odpovedať na to, ako pokračuje proces opráv ciest prvej triedy či v akom štádiu prípravy je rekonštrukcia cestného mosta cez Váh v Trenčíne.

Poslanci nebudú v piatok hlasovať, plánované hlasovania presunú na utorok

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú v piatok (11. 2.) o 11.00 h hlasovať. Prerokované body, ako aj tie, o ktorých mali pôvodne v piatok rozhodnúť, presunú na hlasovanie na utorok (15. 1.). Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), plénum to odsúhlasilo.

Na piatok bolo naplánované napríklad hlasovanie o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne rezortu zdravotníctva. Novela by mala upraviť podmienky overovania ovládania štátneho jazyka v rozsahu nevyhnutnom na výkon zdravotníckeho povolania a zjednodušiť uznávanie dokladov o špecializáciách zdravotníkov.

Novela obsahuje aj zmenu názvu "zdravotnícky asistent" na "praktická sestra – asistent". Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) to môže čiastočne stabilizovať situáciu v zdravotníctve. Nesúhlasí s tým poslankyňa Monika Kavecká (OĽANO), navrhla preto vynechať z novelizácie zmenu názvu.

Viac o téme: Rokovanie Národná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu