Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SHMÚ upozorňuje na snehové jazyky i silný vietor: Na horách platí aj lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Snehové jazyky a záveje sa môžu v utorok vyskytnúť vo viacerých oblastiach Slovenska. V horských oblastiach stredného Slovenska sa popoludní očakáva silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej stránke.

Výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí celý deň v Žilinskom kraji a v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Kežmarok, Stará Ľubovňa. Pre okres Poprad vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa. 

V horských oblastiach Žilinského kraja, ale aj v okresoch Poprad, Brezno a Banská Bystrica, upozorňujú meteorológovia na silný vietor. Platia tam výstrahy prvého i druhého stupňa. Večer a v noci sa môže v severných oblastiach stredného a východného Slovenska tvoriť poľadovica.

SHMÚ upozorňuje na snehové
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Západných Tatrách a Malej Fatre vyhlásili veľké lavínové nebezpečenstvo

Veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, vyhlásili v utorok v Malej Fatre a Západných Tatrách. V ostatných pohoriach Slovenska platí zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. 

Za posledné tri dni pretrvávajúceho sneženia napadlo na horách od 20 do 50 centimetrov nového snehu. Najviac ho podľa Krajčího pribudlo v Západných Tatrách a Malej Fatre. Horskí záchranári neodporúčajú pohyb v lavínovom teréne týchto dvoch pohorí. "Celkovo je napríklad v Žiarskej doline mimoriadne vysoká snehová pokrývka, ktorá dosahuje viac ako 190 centimetrov. Uzavretá bude aj prevádzka tamojšej chaty. Pretrvávajúce lavínové problémy sú nový sneh, vetrom previaty sneh a trvalá slabá vrstva," priblížil Krajčí.

Výrazné sneženie spojené s vetrom vytvára snehové dosky a vankúše. Krajčí upozornil, že uvoľnenie takýchto útvarov je možné už pri malom dodatočnom zaťažení a ich stabilita sa veľmi ťažko posudzuje. "Šírenie napätia môže spôsobiť veľmi dlhý odtrh, a tak hrozia stredné a veľké lavíny. Na severných expozíciách sa v profile nachádza trvalo slabá vrstva hranato-zrnného snehu, ktorý pôsobí v profile snehu destabilizujúco," doplnil s tým, že naďalej predpokladajú aj výskyt spontánnych lavín.

Viac o téme: LavínyZávejeSnehové jazykyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu