Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudia na horách, dávajte si pozor: HZS upozorňuje na lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – V slovenských pohoriach platí v pondelok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo vyšších polohách Vysokých, Nízkych a Západných Tatier platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

Hlavným problémom vyšších polôh je nový, vetrom previaty sneh z posledných snežení (15 až 25 centimetrov). "Najmä na záveterných orientáciách uložený pretrvávajúcim silným vetrom vo forme snehových vankúšov a dosiek. Tu je možné uvoľnenie lavíny pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. V nižších polohách je snehová pokrývka vplyvom nočného oteplenia na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Očakávame spontánne splazy a malé lavíny z mokrého snehu," upozornil Sedlák.

Počasie podľa neho ovplyvňuje teplý front. "Očakávame oblačné počasie so snehovými prehánkami, v nižších polohách dážď. Počas dňa bude západný vietor dosahovať v najvyšších polohách silu mohutnej víchrice s rýchlosťou v nárazoch až 44 metrov za sekundu (160 kilometrov za hodinu)," dodal Sedlák.

Viac o téme: HoryLavínySlovenskoHZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu