Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľký obrat na hoaxovej scéne: Konšpirácie o pandémii a očkovaní upadajú! Dôvody, aké by ste možno nečakali

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Pixabay)

BRATISLAVA – Koronavírus a očkovanie boli témy, ktoré posledné mesiace doslova kraľovali hoaxovej a konšpirátorskej scéne. Zdá sa však, že túto štafete aspoň nateraz prevzala iné témy, tentokrát z oblasti medzinárodnej politiky. Za "obeť" tomuto posunu dokonca padli aj niektoré facebookové účty.

Polícia upozornila na to, že v posledných dňoch zaznamenala obsahovú premenu skupín na Facebooku. "Doposiaľ sa približne rok a pol venovali všetkým témam, ktoré súviseli s pandémiou. Tvorili, publikovali a ďalej šírili množstvo dezinformácií, o ktorých sme vás pravidelne informovali. Dnes sa zameranie týchto skupín mení. Do popredia sa dostáva obhajoba krokov Ruskej federácie v oblasti medzinárodnej politiky a vojenské témy," informovali.

 

ANTIVAXERSKÉ SKUPINY METAMORFUJÚ NA RUSKO-VOJENSKÉ TÉMY V posledných dňoch sme zaznamenali obsahovú premenu skupín na...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Friday, February 4, 2022

Táto metamorfóza však pre nich však vraj prekvapivá nie je. "Tvorcovia a šíritelia dezinformácií nevznikli s príchodom pandémie, sú starí ako ľudstvo samo. Mení sa len obsah ich zamerania," uviedli s tým , že aj dezinformátori sa prispôsobujú trendom. Ešte pred pár rokmi bola pre nich číslo jedna oblasť nelegálnej migrácie, keď Slovensko malo byť zaplavené tisíckami migrantov. Potom prišiel Covid-19 a dnes je to bezpečnostná situácia vo svete, predovšetkým na Ukrajine.

Veľký obrat na hoaxovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Spôsob, akým sa uvedené skupiny dokážu rýchlo prispôsobiť dobe je najlepším dôkazom toho, že za ich konaním nemôžeme vidieť úprimnú snahu o užitočný cieľ. Dezinformátorom nejde napríklad o to, aby s dobrým úmyslom varovali ľudstvo pred zatajovanými plánmi farmafiriem, pred škodlivými vakcínami a podobne. Ich cieľom je promptne sa chopiť každej novej chytľavej témy a prostredníctvom manipulácie vyvolávať v občanoch Slovenskej republiky stres a v spoločnosti ako celku chaos, ktorý je prirodzenou cestou k nerešpektovaniu akýchkoľvek autorít," upozornila polícia.

Veľký obrat na hoaxovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Výsledkom takého konania je podľa nich v konečnom dôsledku napĺňanie osobných, politických a ekonomických záujmov jednotlivcov či organizácií. V súvislosti s aktuálnou témou medzinárodnej bezpečnosti sa k tomu pridáva ďalší faktor a tým je napĺňanie záujmov cudzích štátnych mocností na úkor národnej bezpečnosti.

archívne video

ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty: Líder ĽSNS spojil smrť Žbirku s očkovaním! Zneužili aj ďalší HOAX (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pandémia ukázala, že dezinformácie sú bezpečnostnou hrozbou. Viera v hoaxy stála životy mnohých občanov SR. Keď sa však z pandemickej témy stane téma medzinárodnej politiky, tak sa z dezinformácií stáva nástroj, ktorý priamo ohrozuje bezpečnosť a záujmy celej krajiny," odkázali

Viac o téme: HoaxPolícia Facebook Konšpirácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu