Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Aká bude jar na Slovensku a v Európe? Dlhodobá predpoveď meteorológov: Vyššie teploty aj rapídne zmeny počasia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zima nás v poslednom čase poriadne prekvapuje, rovnako tak aj Perinbaba. Tá zasiela na územie Slovenska sneženie v pravidelných intervaloch, ktoré vedia ľudí poriadne prekvapiť. Mnohí sa už však nevedia dočkať najkrajšieho obdobia roku – jari. Aké počasie môžeme očakávať? Meteorológovia už vydali dlhodobú predpoveď!

Archívne VIDEO Zimné radovánky v lyžiarskom stredisku Jahodná: Sneh si užívajú malí aj veľkí!

Lyžiarske stredisko Jahodná (Zdroj: TASR/František Iván)

Jar je pre mnohých najkrajším obdobím v roku. Veď vtedy príroda doslova ožíva zo zimného spánku a pomaly, ale isto sa otepľuje. Mnohí sa na príchod jari nevedia dočkať, zrejme až na alergikov, pre ktorých ide o najproblematickejšie obdobie roku.

Už teraz sa však objavujú prvé prognózy, ktoré načrtávajú, aká bude tohtoročná jar - a to od marca do mája. Viaceré modely sa totiž zhodujú v tom, že jar bude teplejšia, ako je dlhodobý priemer. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Aká bude jar na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Kay Nietfeld/dpa via AP)

Aj keď by mali byť teploty zhruba o pol stupňa až stupeň vyššie, neznamená to, že nás nemôže prekvapiť aj chladnejšie počasie. Ba čo viac, modely s tým dokonca aj počítajú. Na britských ostrovoch či v Škandinávii by mohla byť jar nepokojnejšia pre častejšie búrky. V severnej Európe by malo byť viac zrážok, ako napríklad v západnej Európe, kde meteorológovia predpovedajú suchšie podmienky. Ako však bude na Slovensku?

Aká bude jar na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: imeteo.sk)

Podľa meteorológov americký model od NOAA/NCEP predpovedá o stupeň vyššie teploty, ako je dlhodobý priemer, rovnako tak aj britský Met Office. Výnimkou však nebudú ani vpády chladnejšieho vzduchu. V ostatných aspektoch by mala byť jar na Slovensku priemerná, najmä čo sa týka zrážok.   

Meteorológovia však upozorňujú, že v prípade dlhodobých prognóz by mali byť ľudia obozretní, keďže sa predpovedá počasie na dlhé časové obdobie, prognózy nemusia vyjsť a nemusia byť presné.

Aká bude jar na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: imeteo.sk)

Viac o téme: JarMeteorológoviaJarné počasieDlhodobá predpoveďNumerické modely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu