Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

JE TO TU Na Slovensko prišla náhla zmena počasia: Silné sneženie a nárazový vietor, to nie je všetko!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Prišlo to, čo meteorológovia predpovedali - na Slovensko prišla náhla zmena počasia, ktorá so sebou priniesla sneženie, náhle ochladenie, ale aj silný nárazový vietor. Ten so sebou prináša viaceré nástrahy. To však nie je všetko!

VIDEO Náhla zmena: V Bratislave opäť sneží! Nepriaznivé počasie je aj v ďalších mestách

Náhla zmena: V Bratislave opäť sneží! Nepriaznivé počasie je aj v ďalších mestách (Zdroj: Topky.sk )

Krátko po 15. hodine prišla nad územie Slovenska náhla zmena počasia. Môže za to front, ktorý dnešný deň robil problémy v Nemecku, Česku a Poľsku, odkiaľ dorazil až na naše územie. Behom pár hodín sa ochladilo aj o 6 stupňov a rozdúchal sa silný vietor. 

JE TO TU Na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / SHMÚ)

"Línia už prechádza naprieč celým Slovenskom a smeruje na juhovýchod, to znamená, že prejde cez celé Slovensko. Pri prechode línie treba rátať s tým, že zosilnie vietor a za krátky čas sa očakáva vyšší úhrn zrážok (sneh, dážď). Vyskytnúť sa môžu aj búrky," upozornili lovci búrok zo stránky Severe Weather Slovakia na sociálnej sieti. Meteorológovia z portálu Meteo Slovensko upozorňujú, že búrky, ktoré sa vytvorili, majú pomerne vysokú bleskovú aktivitu. Búrky sa vyskytovali najmä v okolí Nitry, Banskej Bystrice, ale aj Nového Mesta nad Váhom a Bánoviec nad Bebravou. 

Koniec sveta?

Mnohí obyvatelia Bratislavy sa vyjadrili, že si mysleli, že prichádza koniec sveta - nad mnohými mestskými časťami sa totiž búrkové mračná posúvali extrémne rýchlo a sprevádzal ich silný nárazový vietor - a to napríklad na Kramároch, či Vajnoroch, kde sa behom pár minút predtým slnečné počasie zmenilo na tmu. Avšak, ako meteorológovia predpovedali, posun mračien bol veľmi rýchly a behom pár desiatok minút bolo po snežení.

Bratislavčania sa stretli aj s ďalším extrémom - za menej ako pol hodinu padla teplota zo 7 stupňov na 1 stupeň Celzia. V súčasnosti sa búrka nachádza v okolí Hamuliakova a Šamorína a postupuje ďalej. V Bratislave bol zaznamenaný náraz vetra s rýchlosťou okolo 75 kilometrov za hodinu. Nad bratislavskou Kolibou sa dokonca vyskytol shelf cloud. "Ten vzniká na rozhraní vytekajúceho studeného vzduchu z búrky v spodných hladinách a vtekajúceho teplého vlhkého vzduchu do búrky nad spomínaným oblakom. Shelf cloud preto často aj rotuje okolo horizontálne osi," vysvetlilo SHMÚ. 

JE TO TU Na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Aj v iných mestách

Nepriaznivé počasie však nie je len v okolí hlavného mesta, ale aj v ďalších mestách - sneží aj v okolí Heľpy, Bánoviec nad Bebravou, Detvy, Gabčíkova, ale aj Nitry, Banskej Bystrice. V Bernolákove a Galante dokonca padali krúpy. Na ceste na Ružomberok sa údajne šmýkajú kamióny, tvoria sa rozsiahle kolóny. V Nitre dokonca pre silný vietor spadol strom. Búrky sa aktuálne vyskytujú najmä na juhu, východne od Levíc a v okolí Dudiniec. V týchto lokalitách udrelo behom pár minút viac ako 50 bleskových výbojov. 

JE TO TU Na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Severe weather Slovakia - E. A. A.)

Podľa SHMÚ postupuje studený front cez naše územie ďalej na juhovýchod. "Je sprevádzaný krátkym, no prechodne intenzívnym snežením alebo snehovými krúpkami, pričom dohľadnosť lokálne klesla na 100-200 m. Zaznamenali sme aj búrky, napr. v Trenčianskom kraji, v okolí Nitry, Banskej Bystrice, Dudiniec a v Slanských vrchoch. Nárazy vetra dosiahli väčšinou 50-85 km/h. Väčšinou sa vytvorila/pribudla aj snehová pokrývka alebo je poprašok," uviedli na sociálnej sieti s tým, že snehové prehánky budú naďalej pokračovať, a to najmä na severe, ale intenzita už bude slabšia. 

JE TO TU Na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / SHMÚ)

JE TO TU Na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / SHMÚ)

Husto sneží aj v Košickom kraji, kde sa behom krátkej chvíle na ceste vytvorila súvislá vrstva snehu - sneženie však neustáva a napadli už zhruba dva centimetre čerstvej bielej pokrývky. 

Viac o téme: SnehPočasieHlavné mestoSilný vietorBratislavaNepriaznivé počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu