Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ŠÚKL upozorňuje Slovákov: Nové štúdie o OMIKRONE odhalili, ako je to s ochranou po očkovaní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

BRATISLAVA – Delta verzus omikron. Odkedy sa objavil nový africký variant koronavírusu, začalo sa hovoriť o tom, či sa dá označiť v úvodzovkách za lepší, alebo horší v porovnaní s deltou, ktorá nás trápila od jesene. Viac svetla do tejto problematiky prinášajú najnovšie štúdie z rôznych štátov. Tie odpovedali aj na to, do akej miery nás ochráni očkovanie.

Aj keď sa variant omikron javí ako infekčnejší oproti doterajším variantom vírusu SARS-CoV-2, štúdie z Juhoafrickej republiky, Spojeného kráľovstva a niektorých európskych krajín ukazujú aj nižšie riziko hospitalizácie. V porovnaní s variantom delta sa toto riziko ukazuje ako tretinové až polovičné. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

archívne video

Pacientov s koronavírusom možno liečiť aj kombinovaním monoklonálnych protilátok (Zdroj: Topky/Maarty)

"Výsledky najnovších publikovaných štúdií ukazujú, že účinnosť vakcín proti symptomatickému priebehu ochorenia COVID-19 je pri variante omikron nižšia a časom klesá. V dôsledku toho sa variantom omikron môžu vo väčšej miere ako pri iných variantoch nakaziť aj očkovaní ľudia," uviedli.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdie tiež ukazujú, že očkovanie poskytuje aj pri omikron variante vysoký stupeň ochrany pred závažným priebehom ochorenia a hospitalizáciou.

"Podľa najnovších dôkazov poskytuje posilňovacia (booster) dávka lepšiu ochranu pred omikron variantom ako základná očkovacia schéma. Dáta z Juhoafrickej republiky ukazujú, že osoby očkované dvoma dávkami majú približne 70-percentnú ochranu pred hospitalizáciou. Podľa údajov zo Spojeného kráľovstva ochrana pred ochorením síce časom klesá, ale aj niekoľko mesiacov po posilňovacej dávke vakcíny chránia pred hospitalizáciou až na 90 percent," uviedli.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu