Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Kanada ruší povinné očkovanie pre svojich kamionistov, hrozí problém v dodávkach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

OTTAWA - Kanada, ktorá pôvodne plánovala zaviesť pre vodičov kamiónov povinné očkovanie proti novému koronavírusu, zo svojich požiadaviek čiastočne ustúpila a svojim vodičom umožní aj naďalej bezproblémový prejazd cez kanadsko-americké hranice. Informoval o tom Kanadský úrad pohraničnej služby (CBSA).

Kanadská vláda tak ustúpila tlaku predstaviteľov kamiónovej dopravy a opozičných politikov. Tí poukazovali na hroziaci nedostatok vodičov kamiónov, čo by znamenalo ďalšie problémy v dodávkach tovarov a zrýchlenie inflácie. Podľa CBSA sa však povinnosť očkovania ruší iba pre kanadských vodičov. Nemení sa pre vodičov kamiónov z USA. Tí sa budú musieť od 15. januára preukazovať potvrdením o zaočkovaní.

KORONAVÍRUS Kanada ruší povinné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Krup)

Zdroj z kanadskej vlády potvrdil, že vláda pôvodné rozhodnutie upravila v obave z narušenia dodávateľských sietí. Viac než dve tretiny z tovarov v hodnote 650 miliárd kanadských dolárov (455,79 miliardy eur), ktoré sa ročne prepravia medzi Kanadou a USA, zabezpečuje cestná doprava. Kanadské združenie kamiónovej dopravy odhaduje, že povinnosť očkovania by mohla z kľúčovej kamiónovej dopravy vyradiť zhruba 16.000 vodičov. To je približne 10 % z ich súčasného počtu.    

Kanada pritom už teraz zápasí s vysokou infláciou, ktorú do veľkej miery spôsobilo narušenie dodávateľských sietí. Inflácia dosiahla v novembri 4,7 %, čo predstavuje vyše 18-ročné maximum.

(1 EUR = 1,4261 CAD)

Viac o téme: KamionistiKanadaKoronavírusPovinné očkovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu