Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dátoví analytici to povedali na rovinu: Otváranie kín a divadiel počas omikronu? Nerozumné! TOTO hrozí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

BRATISLAVA – Omikron vlna spôsobuje po celom svete obrovské problémy. Práve tie robia vrásky na čelách predstaviteľom štátov, kde už je vlna nového variantu rozšírená, alebo, naopak, sa tam ešte len rozbieha. Situácia v okolitých krajinách nie je ideálna. Ako teda bude na Slovensku? Dátoví analytici nemajú po dlhom čase dobré správy!

Vlna omikron spôsobuje na celom svete obrovské problémy a je len otázkou času, kedy naplno vypukne aj na Slovensku. Čísla sú nateraz stabilné, a to aj s malými výkyvmi. Podľa niektorých odborníkov tu však už prvé náznaky omikron vlnu sú – a to najmä na severe Slovenska.

Archívne VIDEO Vláda schválila nový COVID automat! Od budúcej stredy bude platiť aj režim OP+

Vláda schválila nový COVID automat! Od budúcej stredy bude platiť aj režim OP+ (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dátoví analytici z projektu Dáta bez pátosu poukazujú na to, že tento trend nárastu počtu prípadov je vidieť najmä v okresoch, kde to na dušičky „žilo“ – ide presne o tie okresy, kde sa delta variant rozmohol veľmi rýchlo a nekompromisne. Ak je dnes v Stropkove, v Čadci, v Senici, v Námestove, v Tvrdošíne PCR pozitivita okolo alebo nad 40%, tak to nie je normálne a treba tam posilniť diagnostické (v nemocniciach) a epidemiologické (v okolí pozitívnych) PCR testovanie. ÁNO, treba to posilniť. Tam. Aby sa tí ľudia izolovali. Pre dobro tam žijúcich neočkovaných starkých,“ napísali dátoví analytici.

Dátoví analytici to povedali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Podľa ich slov nie je preto rozumné otvárať kiná a divadlá, ak v niektorých okresoch stúpa a rýchlo sa šíri vlna omikronu. Poukázali pritom na prax z Dánska, kde sú pre nový variant zavreté kiná a divadlá od 10. decembra do 17. januára. Dánsko je v súčasnosti na špičke pandémie a denne prekonávajú pandemické rekordy.Nemusíme byť evolučným virológom, ani epidemiológom, aby sme rozumeli, že v Stropkove dnes majú asi 2% ľudí v hrdle omikrona. To nie je strašenie. To je fakt. Prežijú to,“ upozornili s tým, že okresy, v ktorých rastie incidencia, a teda sa tam situácia zhoršuje, sú na pohraničí, blízko našich susedov – Česka, Poľska, Maďarska a Ukrajiny.

Dátoví analytici to povedali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Plocháň)

Avšak, podľa ich slov je istá skupina obyvateľstva, ktorá nebude mať problém – a tou sú vysokoškolskí študenti v Bratislave. Tí sú na 88 percent zaočkovaní a 20 percent z nich je prekonaných, pričom niektorí prekonaní sú aj zaočkovaní. Avšak, rovnaká skupina v Čadci je zaočkovaná na 50 percent. Ani to podľa analytikov nie je problém. Tým však je, že z 19-tisíc seniorov nad 60 rokov je 7500 neočkovaných a len 2500 z nich má nejakú imunitu z prekonania koronavírusu v prvej, druhej či tretej vlne.

Okrem toho je 12-tisíc už zaočkovaných seniorov stále bez posilňujúcej dávky. A minulý týždeň sa za EUR 200 dostavilo do očkovacieho centra presne 45 z nich na I. dávku. Slovom: štyridsaťpäť. Z tých nezaočkovaných 7500 asi 2500 už je prekonaných z prvej, druhej, tretej vlny a omikron ich teda nenájde prekvapených. Na Oščadnicu a Litmanovú si bukujte termín na jarné prázdniny ku koncu februára. Teraz nie. Ak si zlomíte nožičku na lyžovačke, do čadčianskej nemocnice sa nedostanete,“ upozornili analytici s tým, že pôjde o veľký regionálny problém.

Dátoví analytici to povedali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miroslav Plocháň)

Poukázali na to, že v druhej vlne tento problém trval 7 mesiacov, v tretej vlne to bolo 7 týždňov a odhadujú, že v omikron vlne to budú len tri týždne.Náš tip je na Oravu a Kysuce od 25. januára to 10 februára (nemocnice myslíme). Je to "obrazné", bude to rýchle,“ uzavreli. Podľa mapy, ktorú zverejnili, situácia rapídne zhoršuje v Námestovo, kde je nárast 57 percent, Tvrdošíne (58%), Kežmarku (63%), Snine (88%), či Kysuckom Novom Meste (30%). Najhoršie na tom je okrem Stropkov, kde majú 96-percentný nárast prípadov. Situácia sa zhoršuje už aj v južných okresoch – a to Dunajskej Strede (8%) a Komárne (17%).

 

 

 

Viac o téme: ProblémOkresyRegiónyDáta bez pátosuDátoví analyticiOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu