Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

PREDPOVEĎ POČASIA Konečne zažijeme biele Vianoce! Nie však všade, kde sa môžu tešiť na snehovú pokrývku?

Sneh Zobraziť galériu (5)
Sneh (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vianoce sú za dverami, avšak sneh nie a nie prísť. Aj keď je chladno a konečne nemáme počas vianočných sviatkov jar ako po minulé roky, snehová nádielka predsa len chýba na dotvorenie atmosféry. Snežiť podľa meteorológov, nie však vo všetkých kútoch Slovenska. Kde sa teda môžu tešiť na biele Vianoce?

Archívne VIDEO Snehová kalamita v Bratislave: Hustý sneh komplikoval dopravu!

Snehová kalamita v Bratislave: Hustý sneh komplikuje dopravu, mestské časti už zverejnili horúce linky zimnej údržby (Zdroj: TASR / Jakub Popelka)

Piatok

Na Štedrý deň bude oblačno až zamračené, miestami hmlisto. Postupne na viacerých miestach bude aj snežiť, avšak, v polohách do 800 metrov bude snehová nádielka prechádzať do dažďa či dažďa so snehom. Na severe bude sneženie výdatné, meteorológovia upozorňujú aj na tvorbu snehových jazykov. Popoludní bude zrážok ubúdať a lokálne sa môže tvoriť aj poľadovica.

PREDPOVEĎ POČASIA Konečne zažijeme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.sk, SHMÚ)

Najnižšia nočná teplota dosiahne -1 až -6, v dolinách a kotlinách ojedinele do -8 stupňov Celzia.Najvyššia denná teplota vystúpi na -1 až 4, na západe a miestami na strednom Slovensku 4 až 9 stupne Celzia. Fúkať bude prevažne južný, cez deň postupne prevažne západný vietor s rýchlosťou do 30, v nárazoch do 55 kilometrov za hodinu. Na horách prudký vietor až víchrica! Na celé Slovensko vydali meteorológovia rôzne výstrahy prvého stupňa – od poľadovice cez sneženie až na tvorbu snehových jazykov.

PREDPOVEĎ POČASIA Konečne zažijeme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Sobota

Na prvý sviatok vianočný bude oblačno až zamračené a lokálne hmlisto. V noci miestami, cez deň na mnohých miestach dážď alebo dážď so snehom, od cca 800 metrov nad morom sneženie. V severnej polovici postupne sneženie vo všetkých polohách, ojedinele sa môže tvoriť aj poľadovica.V plytkej brázde nízkeho tlaku vzduchu postúpi od severu do strednej Európy zvlnené frontálne rozhranie oddeľujúce chladný vzduch v severnej polovici  Európy od teplého vzduchu v južnej polovici Európy,“ upozorňujú meteorológovia.

PREDPOVEĎ POČASIA Konečne zažijeme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.sk, SHMÚ)

Najnižšia nočná teplota dosiahne 4 až -1, v údoliach a na východe miestami -1 až -5 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 2 až 7, na severe miestami okolo 0 stupňov Celzia. Fúkať bude spočiatku západný vietor s rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu. V priebehu noci zoslabne.
Popoludní miestami severný vietor s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu. Na horách spočiatku prudký vietor až víchrica.

Nedeľa

Druhý sviatok vianočný bude oblačný až zamračený, ojedinele so zmenšenou oblačnosťou. Miestami môže snežiť, prípadne padať dážď so snehom. Na západe a v Banskobystrickom kraji v polohách do 600 metrov však väčšinou dážď, ojedinele aj s poľadovicou.

PREDPOVEĎ POČASIA Konečne zažijeme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.sk, SHMÚ)

„Nad strednou Európou sa bude naďalej vlniť frontálne rozhranie oddeľujúce chladný vzduch v severnej polovici Európy od teplého vzduchu v južnej polovici Európy,“ upozorňujú meteorológovia. Najnižšia nočná teplota dosiahne 3 až -2, na severe a pri zmenšenej oblačnosti a snehovej pokrývke -2 až -7 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 0 až 6 stupne Celzia, na severovýchode ojedinele chladnejšie.

 

 

Viac o téme: PočasieVianocePredpoveď počasiaBiele VianoceVianočné počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu