MEDZIBROD - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR upozorňuje na výskyt medveďa hnedého v okolí dvoch slovenských obcí. Obyvateľom aj návštevníkom odporúča zvýšiť opatrnosť a dodržiavať niekoľko zásad. Aktuálna mapa hlásení zároveň ukazuje, že medvede zaznamenali vo veľkom počte okresov naprieč Slovenskom.
V okolí obcí Medzibrod v okrese Banská Bystrica a Hronská Dúbrava v okrese Žiar nad Hronom sa pohybuje medveď. Upozornila na to ŠOP SR na portáli Pozor Medveď. Pri pohybe v okolitej prírode odporúčajú ochranári zvýšiť pozornosť, najmä v skorých ranných a večerných hodinách. Ľudia by sa mali držať vyznačených chodníkov, dať o sebe vedieť hlasom a psy mať vždy na vôdzke.
Opatrnosť je potrebná aj v blízkosti obydlí. ŠOP SR obyvateľom odporúča zabezpečiť nádoby na komunálny odpad a nenechávať voľne dostupné zvyšky potravy či iné zdroje, ktoré by mohli šelmu prilákať. „Prosíme verejnosť, aby výskyt medveďa nepodceňovala a rešpektovala odporúčania pre bezpečný pohyb v území s jeho výskytom,“ upozornila ŠOP SR. V prípade bezprostredného ohrozenia treba kontaktovať tiesňovú linku 112 alebo príslušný zásahový tím.
Medvede hlásia vo veľkej časti Slovenska
Rozsah výskytu medveďov približuje aj aktuálna mapa hlásení zverejnená na portáli. Podľa údajov k 29. októbru 2026 evidovala ŠOP SR na Slovensku 2 480 hlásení o výskyte medveďa hnedého. Najviac ich pripadalo na zásahový tím TANAP, ktorý zaznamenal 599 hlásení. Nasledovali Fatra so 417 hláseniami a NAPANT s 321 hláseniami.
Z pohľadu jednotlivých okresov bola situácia najvýraznejšia v Liptovskom Mikuláši, kde evidovali až 640 hlásení. Vysoké čísla zaznamenali aj v okrese Banská Bystrica (284), Prievidza (232), Martin (167) a Poprad (165).
V okrese Banská Bystrica, kde sa nachádza aj Medzibrod, mapa uvádza 284 hlásení. V susednom okrese Žiar nad Hronom, do ktorého patrí Hronská Dúbrava, ich bolo 73. Hlásenia sa však neobmedzujú iba na horské oblasti. Medvede zaznamenali aj v okresoch na západnom a východnom Slovensku. ŠOP v tejto súvislosti zdôrazňuje, že že ide o počet nahlásených pozorovaní, nie o počet medveďov žijúcich na danom území.