Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rebríček TOP 8 hoaxov roku 2021 je známy: Konšpirácie, z ktorých sa chytíte za hlavu! Čo hovoríte na víťaza?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images, Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR )

BRATISLAVA - Hoaxy a konšpirácie sme tu mali snáď odjakživa a nie sú rozhodne žiadnym novodobým fenoménom, no pandémia koronavírusu pre ne vytvorila doslova živnú pôdu. Mnoho z nich musela riešiť aj polícia, ktorá ich nazhromaždila toľko, že si mohla dovoliť vyhlásiť aj anketu o ten "naj".

Rozhodnúť svojim hlasom o tom mohli posledné týždne sami ľudia v hlasovaní na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Dnes je už rebríček najväčších hoaxov a konšpirácií jasný a policajti zverejnili, ktorých osem dostalo najviac hlasov. Nie všetky sa týkali iba pandémie a koronavírusu, no svoje zastúpenie mali aj iné témy.

Vakcína od spoločnosti Johnson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Panagiotis Balaskas)

1. VAKCÍNY A ÚČINKY 5G

Víťazom je hoax, na ktorý polícia upozornila ešte v januári minulého roka a hovoril o nanočasticiach vo vakcínach, ktoré sú aktívne po spustení 5G vĺn. "Vy ste prijímač, dostanete príkaz zabiť matku a urobíte to, dostanete príkaz naučiť sa japonsky za dva týždne a urobíte to," kolovalo internetom v čase, keď sa očkovanie na Slovensku ešte iba rozbiehalo

Rebríček TOP 8 hoaxov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

2. FALOŠNÝ SNEH

Hoax, ktorý sa umiestnil v hlasovaní ako druhý, bol populárny ešte v apríli a týkal sa falošného snehu a chemtrails. Profil so ženským menom totiž tvrdil, že sneh je vlastne plast. Polícia musela na pomoc zavolať dokonca meteorologičku, ktorá vysvetlila, že sneh má množstvo podôb, ktoré závisia od teplotného zvrstvenia atmosféry, jednoducho povedané - súvisia so zmenou teploty vzduchu s výškou. Či bude padať bežná snehová vločka, alebo niečo tvrdšie, závisí od rýchlosti pohybov vo vzduchu, jeho teploty a množstva vodnej pary v ňom.

 

🆘VYPNITE INTERNETY, VYPNITE INTERNETY, VYPNITE INTERNETY🆘 Viac ako 2000 ľudí zdieľa šialený hoax Daniely Lelkesovej o...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Thursday, April 8, 2021

 

3. TESTY NAPUSTENÉ COVIDOM

V poradí tretí hoax sa opäť týkal pandémie. Tentokrát sa zameral na testy. Všetci máme určite ešte v živej pamäti, ako sme museli antigénový test absolvovať pravidelne každý týždeň a bez potvrdenia o negatívnom výsledku sme sa takmer ani nemohli pohnúť z domu. Netrvalo dlho a internetom sa začalo šíriť, že "paličky", ktoré slúžili na testovanie, sú napustené Covidom. Žena, ktorá takéto tvrdenie šírila, sa dokonca odvolávala na kamarátku, ktorá robí v nemocnici. Polícia sa preto rozhodla opýtať jej na to osobne a zabúchala jej na dvere. Ako im prekvapená žena mala vysvetliť, kamarátka jej nakoniec vôbec s takouto správou nevolala, ženu ju počula iba na audionahrávke.

Testovanie na koronavírus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

4. ODPADOL KVÔLI OČKOVANEJ BABKE

Na štvrté miesto sa dostal príbeh chlapca, ktorý mal po stretnutí s očkovanou babkou dostať srdcový kolaps. Ten mala zverejniť na sociálnych sieťach jeho matka, polícia si tak chcela osobne posvietiť aj na túto osobu. "S veľkou pravdepodobnosťou bola autorka komentárov upozornená niekým zo svojho okolia, že ju hľadá polícia, keďže krátko na to si svoj účet úplne zmenila - uviedla v ňom nepravdivé informácie a všetok dovtedy dostupný obsah zmazala," informovali v tom čase.

 

TOTO SA NIKDE INDE NEDOZVIETE, IBA U SESTRY SUSEDOVHO STRÝKA BABKY NETERE: FACEBOOKOM SA ŠÍRI HOAX O ÚMRTÍ TROCH ĽUDÍ V...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Thursday, June 3, 2021

 

5. ÚMRTIA ĽUDÍ, KTORÍ NEEXISTOVALI

Piate miesto obsadil hoax o úmrtiach troch ľudí v lučeneckej nemocnici po očkovaní. "Volala mi teraz kolegyňa, dcéra jej robí na urgente v Lučenci v nem. Mala nočnú a bola hotová. Traja mladí 40. 41 a 47 im v noci zomreli po očkovaní," tvrdil autor. To vyvrátila samotná nemocnica, ktorá to označila za nezmysel.

Rebríček TOP 8 hoaxov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

6. KLAMÁR Z NEMOCNIČNÉHO LÔŽKA

V poradí šieste miesto obsadil príbeh muža z nemocničného lôžka, ktorý sama polícia označila za najodpudivejší, ktorý sa od vypuknutia pandémie koronavírusu na Slovensku stal. Muž mal s pozitívnym testom na koronavírus a zápalom pľúc ležať v bratislavskej nemocnici. Práve tam natočil video, kde tvrdí, že vraj leží na Covidovom centre na Kramároch, ktoré je podľa jeho záberov prázdne, k čomu dodá: "Takto sa vytvárajú covidové štatistiky." Video si rýchlo začalo na sociálnych sieťach žiť vlastným životom. Situáciu opäť musela vysvetľovať nemocnica, ktorá uviedla, že muž sa v čase nakrútenia videa nenachádzal na Covid oddelení, ako tvrdil, ale v izolačných priestoroch Centrálneho prijímacieho oddelenia.

 

SLOVENSKÍ DEZINFORMÁTORI PREKOPALI SVOJE ĎALŠIE DNO: SMRŤ JULA VIRŠÍKA SPOJILI PÁR HODÍN PO JEHO SMRTI S VAKCÍNOU Náhla...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Thursday, May 27, 2021

 

7. FALOŠNÉ PRÍČINY ÚMRTÍ

Na siedmom mieste skončil hoax, ktorý sa týkal smrti obľúbeného moderátora Jula Viršíka. Krátko po jeho úmrtí sa totiž začali šíriť informácie o tom, že ju malo spôsobiť očkovanie vakcínou AstraZeneca. Tá v tom čase čelila kritike týkajúcej sa zriedkavého vytvárania krvných zrazenín. "To, že jeho smrť využije aj slovenská dezinformačná scéna je naozaj nechutné," okomentovala polícia. Pitva nakoniec možný súvis s očkovaním definitívne vylúčila.

archívne video

ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty: Líder ĽSNS spojil smrť Žbirku s očkovaním! Zneužili aj ďalší HOAX (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

8. CHLAPEC, KTORÝ NEEXISTOVAL

Ôsme miesto obsadil hoax, ktorý hovorí o smrti 13-ročného chlapca po vakcinácii v Piešťanoch. Jeho autor sa dokonca obrátil na prezidentku Zuzanu Čaputovú s výzvou, aby "toto šialenstvo zastavila."

 

JANA CHCE BRÁNIŤ 13-ROČNÉHO CHLAPCA Z PIEŠŤAN PRED PREZIDENTKOU STOJ ČO STOJ: TEN VŠAK NEZOMREL, NEBOL OČKOVANÝ A...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Tuesday, June 29, 2021

 

Viac o téme: RebríčekKonšpiráciePolícia Hoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu