Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dialóg medzi Putinom a Bidenom mal vyriešiť situáciu na hraniciach s Ukrajinou, uviedol Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok Zobraziť galériu (5)
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Cieľom tohtotýždňového virtuálneho stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina bolo deeskalovať situáciu na rusko-ukrajinskej hranici. V stredu to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Diskusiu, pri ktorej si obe strany vyjasnia pozície, považuje za dôležitý bod v krízovej diplomacii.

"Verím, že boli aj vyjadrené postoje, z ktorých je zrejmé, že tak ako Spojené štáty americké, ale aj Aliancia a Európska únia, ktorá sa tým bude zaoberať na budúci týždeň, považujeme za neprijateľné, aby bola spochybňovaná suverenita a zvrchovanosť Ukrajiny, teda najbližšieho suseda," povedal Korčok. Situácia by podľa neho mohla byť vnímaná inak, ako je, "nebyť anexie a nebyť teda konfliktu, ktorý bol rozpútaný v roku 2014 na Ukrajine a, bohužiaľ, nie je doteraz vyriešený," spresnil.

Šéf rezortu zahraničných vecí sa vyjadril k situácii na Ukrajine, zagratuloval aj novému nemeckému kancelárovi

Šéf rezortu zahraničných vecí sa vyjadril k situácii na Ukrajine, zagratuloval aj novému nemeckému kancelárovi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ozrejmil, že zo strany USA bolo jasne tlmočené, že v prípade eskalácie z ruskej strany príde odpoveď predovšetkým v podobe ekonomických sankcií. "Neželáme si jedno a neželáme si ani druhé," doplnil.

Gratulácia novému nemeckému kancelárovi

Šéf slovenskej diplomacie zároveň pogratuloval k vymenovaniu novému nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý zložil v stredu napoludnie sľub v Spolkovom sneme (Bundestag). "Bude viesť nemeckú vládu v zložitej situácii pre Nemecko, ale tak ako pre každý štát EÚ potvrdzujem náš záujem o spoluprácu," uviedol s tým, že ide o kľúčového politického a najvýznamnejšieho ekonomického partnera.

Dialóg medzi Putinom a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dodal, že rezort sa zaujíma o vládny program novej nemeckej trojkoalície, pričom pozoruje ambiciózne ciele v európskej politike. "Očakávam, že nová vláda príde okrem iného na pôdu EÚ aj v rámci prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy a bude sa tieto plány snažiť prezentovať," poznamenal. Podľa jeho slov je Slovensko z tejto strany na diskusiu pripravené.

Zelenskyj vníma videohovor ako pozitívny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že videohovor amerického prezidenta Joea Bidena a ruského lídra Vladimnira Putina bol "pozitívny". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Podľa mojej mienky je pozitívne, že sa prezident Spojených štátov rozprával s prezidentom Ruska," uviedol Zelenskyj.

Dialóg medzi Putinom a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Jeho vyjadrenia nasledovali deň po tom, čo Biden varoval Putina pred "silnou" ekonomickou odvetou voči Rusku, ak podnikne akýkoľvek útok na Ukrajinu, bývalú sovietsku republiku.                              

Západné krajiny majú čoraz väčšie obavy z možného vpádu Ruska na Ukrajinu, pretože Moskva zhromaždila na ukrajinskej hranici a v jej blízkosti do 100.000 svojich vojakov. Vyvoláva to silné znepokojenie, že môže dôjsť k veľkému vyostreniu tamojšieho konfliktu.

Rusko má právo brániť svoju bezpečnosť

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu uviedol, že Moskva si vyhradzuje právo "brániť svoju bezpečnosť". Tieto slová šéfa Kremľa zazneli počas prvého verejného vystúpenia, odkedy Putin v utorok virtuálne rokoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Informovala o tom agentúra AFP.

Počas utorňajšieho summitu Biden varoval Putina pred "silnou" ekonomickou reakciou Západu, ak Moskva zaútočí na svojho suseda.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Rusko má mierovú zahraničnú politiku, ale má právo brániť svoju bezpečnosť," povedal Putin na okraj tlačovej konferencie s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Prezident Ruskej federácie podľa AFP odmietol povedať, či plánuje presunúť jednotky zhromaždené na ukrajinskej hranici ďalej na západ. Na druhej strane však vyhlásil, že sa nebude nečinne prizerať približovaniu sa Severoatlantickej aliancie (NATO) smerom k Rusku.

Biden sa rozprával s európskymi spojencami

Americký prezident Joe Biden mal po svojom utorkovom "bezvýslednom summite" s ruským prezidentom Vladimirom Putinom videokonferenciu s európskymi spojencami, oznámil v stredu hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Biden poinformoval o summite v utorok večer nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, talianskeho premiéra Maria Draghiho a britského premiéra Borisa Johnsona, uviedol Merkelovej hovorca Seibert.

Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Európski lídri počas videokonferencie s Bidenom zdôraznili "svoju úplnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny", uviedol Seibert.

Všetci účastníci zdôraznili aj to, že "Rusko musí nutne znížiť napätie a snažiť sa o diplomatické riešenie aj prostredníctvom Normandského formátu zameraného na uplatňovanie minských dohôd", doplnil hovorca. Myslel tým aktivity na dosiahnutie mieru na Ukrajine sprostredkované Francúzskom a Nemeckom.

Viac o téme: Vladimir PutinUkrajinaJoe BidenIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu