Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Môže prísť k veriacim do nemocnice kňaz? Pravidlá hovoria jasne! Kroky podnikla aj cirkev

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pre mnohých ťažko chorých je dôležité, aby v čase, keď je ich zdravotný stav vážny, dostali pomazanie od kňaza. Medzi nimi sú aj pacienti nakazení koronavírusom, ktorých stav si vyžiadal hospitalizáciu. V nemocniciach však aktuálne platí zákaz návštev až na výnimky, nemocnice aj kňazi sa tak novej situácii museli prispôsobiť.

O príbeh z návštevy pacienta nakazeného koronavírusom sa nedávno na sociálnej sieti podelil kňaz Marek Vadrna. "Práve som sa vrátil z nemocnice, pomazával som pacienta v strednom veku na umelej pľúcnej ventilácii vo veľmi vážnom stave. Keď som odchádzal, setra mi povedala: ´Pán kaplán aká škoda tých mladých ľudí, nedali sa zaočkovať a sú tu a nemuseli tu byť...´ Tvárou tvár smrti si vravím, že do večnosti máme odchádzať vtedy, keď príde náš čas a nie vlastným pričinením," uviedol. Dodal, že muž pri ktorom bol, mohol mať tak po päťdesiatke a práve sa mu narodil vnuk.

KORONAVÍRUS Môže prísť k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Pre mnohých veriacich je práve návšteva kňaza pri lôžku dôležitá. Myslia na to aj nariadenia. Úrad verejného zdravotníctva uviedol, že zákaz návštev na lôžkových oddeleniach zdravotníckych zariadení sa podľa v súčasnosti platnej vyhlášky na kňazov, ktorí do nemocnice idú za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim, nevzťahuje. Návštevy sú však povinné dodržiavať protiepidemické opatrenia, ktoré stanovuje samotné zdravotnícke zariadenie.

Kňaz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská v tejto súvislosti špecifikovala, že návšteva kňaza za účelom vysluhovania sviatosti svätého prijímania alebo pomazania ťažko chorých a umierajúcich je možná, kňaz ale musí byť zaočkovaný.

V ústrety veriacim pacientom však nevychádzajú iba platné nariadenia a nemocnice. Kroky v tomto smere podnikla aj samotná cirkev. "Máme na celom území zacvičených kňazov, ktorí vedia používať ochranné oblečenie a všetky potrebné pomôcky, a sú k dispozícii, keď treba ísť na covidové oddelenie," uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Viac o téme: NemocnicaKňazKoronavírusPomazanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu