Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lengvarský spúšťa mobilizačný týždeň: Zaočkovanosť musíme zvýšiť! VÝHODY budú len pre skupinu OP

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (4)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so samosprávami spúšťa od soboty mobilizačný týždeň na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Prostredníctvom projektu Darujme si Vianoce chce podporiť rastúci záujem o očkovanie. Ako informoval Vladimír Lengvarský, prípadné výhody budú platiť len pre skupinu "OP", teda očkovaných a tých, čo ochorenie prekonali.

Rezort chce počas moblizačného týždňa zvýšiť zaočkovanosť a informovanosť o dôležitosti očkovania. "Prosím všetkých, aby využili túto možnosť a nechali sa zaočkovať a ochránili seba, svojich príbuzných a zdravotnícky systém," vyhlásil minister zdravotníctva Lengvarský.

Rezort zdravotníctva so samosprávami spúšťa týždennú kampaň Darujme si Vianoce, výhody budú len pre očkovaných a prekonaných (Zdroj: Topky/Maarty)


Konzílium o COVID opatreniach: Otvorenie obchodov je predčasné! Zákaz návštev sme nenavrhli, je to nemožné


K očkovaniu vyzývame všetkých

Pozval k očkovaniu všetkých, ktorí dostanú druhú alebo tretiu dávku vakcíny, ale aj tých, čo ešte zaočkovaní nie sú. Štátny tajomník MZ SR Kamil Száz zároveň vyzval tých, ktorí majú v súvislosti s očkovaním strach či nezodpovedané otázky, aby využili príležitosť a prišli sa poradiť s lekármi.

Vladimír Lengvarský a štátny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Počas nasledujúceho týždňa, teda od 11. do 17. decembra bude pripravené maximálne množstvo očkovacích kapacít na celom Slovensku. "Očkovať sa bude v 65 nemocniciach, 27 poliklinikách, 19 veľkokapacitných očkovacích centrách 602 ambulanciách a je naplánovaných 178 výjazdov v obciach," priblížil Száz. Pripravených je viac ako 100.000 vakcín pre registrovaných a tiež desiatky tisíc pre neregistrovaných záujemcov.

V očkovacích centrách stretnete premiéra aj ministrov

V očkovacích centrách bude možné stretnúť aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministrov či rôzne osobnosti z oblasti kultúry a športu. Ako uviedol minister zdravotníctva, cieľom je osloviť čo najširšie spektrum ľudí, pričom verí, že osobnosti môžu pomôcť ľudí presvedčiť. V tejto súvislosti poukázal na prieskum, realizovaný pred plánovaním projektu. Podľa neho o očkovaní uvažuje 68 percent ľudí, pričom zaočkovaných je len približne 50 percent.

Štátny tajomník MZ SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pre efektívnejší manažment záujemcov o očkovanie ministerstvo odporúča registrovať sa na stránke www.korona.gov.sk. "Bude umožnené aj očkovanie bez predchádzajúcej registrácie, no v prípade vysokého záujmu budú uprednostnení tí, ktorí sa zaregistrovali a bol im pridelený termín," vysvetlilo MZ SR. Otázka, či bude potrebné odsúvať mladších záujemcov na úkor starších, závisí podľa ministra od toho, aký veľký bude záujem seniorov. "Keby bol veľký záujem, budeme musieť starších ľudí uprednostniť, ale myslím si, že naše kapacity sú nastavené tak, že nebudeme musieť odsúvať žiadneho záujemcu," skonštatoval.

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister verí, že projekt zvýši percento zaočkovanej populácie na Slovensku. "Hľadáme ďalšie možnosti, ako zvýšiť záujem o očkovanie, povzbudiť ľudí a urobiť im tú cestu k očkovaniu čo najjednoduchšiu," vysvetlil. Po ukončení projektu podľa jeho slov rezort uvažuje aj ďalších možnostiach, ako napríklad o adresnom oslovovaní ľudí.

Uvoľňovanie sa bude týkať len očkovaných a prekonaných

Prípadné ďalšie uvoľňovanie opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa bude týkať očkovaných a prekonaných, uviedol minister zdravotníctva. O tom, akým spôsobom sa ešte bude riešiť situácia okolo vianočných sviatkov, bude diskutovať vláda budúci týždeň na svojom zasadnutí. Predchádzať mu bude stretnutie s odborníkmi. Lengvarský však hovorí, že počet pacientov v nemocniciach je stabilný.

Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Kamil Száz doplnil, že najzávažnejšie a akútne diagnózy pacientov sa naďalej riešia. Pripustil, že odkladanie liečby niektorých diagnóz môže spôsobiť určité škody. Zdôraznil, že v špecializovaných ústavoch sa naďalej realizuje diagnostika aj liečba pacientov.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusVladimir LengvarskýAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu