Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako trávia Vianoce pacienti? Menu sa líši od nemocnice k nemocnici: Režim je však naďalej prísny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Najkrajšie sviatky v roku sú tu. Darčeky, stromčeky, všetko sme mali načas vybavené a zariadené. Sú však medzi nami aj takí, ktorí musia byť počas týchto sviatkov mimo domova – v nemocnici. Dve významné nemocnice na Slovensku prezradili, ako vyzerajú Vianoce z pohľadu pacientov a personálu.

Aj keď sa o Vianociach hovorí ako o najkrajších sviatkoch v roku, nie pre každého také musia byť. Niektorí z nás sa totiž krátko pred Vianocami môžu dostať aj do nemocnice, kde musia stráviť celé sviatky. Ako to však v tomto prípade vyzerá v nemocniciach? Systém sa líši od nemocnice k nemocnici.

Ako trávia Vianoce pacienti?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Rozdielne menu v Bratislave

Univerzitná nemocnica v Bratislave, ktorá združuje štyri veľké zdravotné zariadenia v hlavnom meste, si pre pacientov pripravila tradičné štedrovečerné menu. Aj to sa však líši v rámci nemocníc. Napríklad, v nemocnici Antolská v Petržalke podávajú na Štedrý deň tradičnú kapustnicu s hríbmi a vyprážané rybie filé so zemiakovým šalátom. K tomu pacienti dostanú aj mandarínky či džús.

V univerzitnej nemocnici Bratislava na Kramároch a v Ružinove pacientom 24. decembra ponúkneme šošovicovú polievku s chlebom a vyprážané rybie filé s majonézovým šalátom. Hospitalizovaným v nemocnici Staré Mesto bude podávaná hrstková polievka, vyprážaný heik, zemiakový šalát s cibuľou a džús,“ napísala hovorkyňa nemocnica Eva Kliská. Ako dodala, zamestnanci nemocníc sú pacientom k dispozícii po všetkých stránkach a snažia sa im spríjemniť toto sviatočné obdobie. A to aj v prípade, že žiadne špeciálne zvyky nedodržiavajú.

Ako trávia Vianoce pacienti?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Prísna, no pokojnejšia atmosféra

Iný systém funguje v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Tam majú na väčšine oddelení sviatočnú výzdobu a Vianociam prispôsobili aj vonkajšie prostedie. „Na mnohých oddeleniach si počas tohto týždňa navarili vianočnú kapustnicu, keďže už druhý rok žijeme v pandémii a kolektívy sa nemohli stretnúť na klasických večierkoch,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Ako dodala, počas Štedrého dňa je personál pri pacientoch, pričom musí zabezpečiť prevádzku a zdravotnú starostlivosť.

Ako trávia Vianoce pacienti?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica)

Vzhľadom na najkrajšie sviatky roku je však atmosféra na pracovisku o čosi pokojnejšia a sviatočnejšia. V stravovacej prevádzke prichystajú kuchári pacientom aj špeciálne vianočnú menu. A to tradičnú kapustnicu, rybu a šalát. „Nie každý pacient si ich však môže dopriať, nakoľko niektorí majú k svojmu ochoreniu nariadenú aj diétu, ktorá je súčasťou liečby,“ uzavrela hovorkyňa.

 

Viac o téme: PacientiVianoceVianoce v nemocniciNemocničné Vianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu