Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zima začína poriadne úradovať: Na viacerých miestach bude snežiť, na horách bude veterno

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Na viacerých miestach Slovenska môže v utorok snežiť, vytvárať sa môžu aj snehové jazyky a záveje. Na horách sa môže výraznejšie rozfúkať. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy pred snežením sa týkajú takmer všetkých krajov s výnimkou Bratislavského a Košického. V niektorých okresoch môže napadnúť desať až 20 centimetrov nového snehu. Rovnako sa môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje. "Výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, dopravu a pohyb osôb," uviedli meteorológovia. Výstrahy pre sneženie platia predbežne od 13.00 h do stredy (1. 12.) do 2.00 h. V prípade snehových závejov je to od 15.00 h do stredy do 9.00 h.

SHMÚ vydal výstrahy pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmú.sk)

Na horách udrie silný vietor

Na horách v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno môže byť výrazne veterno. SHMÚ vydal v týchto lokalitách výstrahy druhého stupňa. V polohách nad 1800 metrov môže dosiahnuť vietor v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uviedol SHMÚ. Výstrahy platia predbežne od utorka od 21.00 h do stredy do 6.00 h.

SHMÚ vydal výstrahy pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmú.sk)

Slabší vietor sa môže objaviť na horách aj v okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok a Banská Bystrica. V nárazoch tam môže dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Pozor aj na hmly

Meteorológovia vydali aj výstrahu pred výskytom hmly. V niektorých okresoch Banskobystrického a Košického kraja sa ojedinele očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. SHMÚ varuje, že znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výstraha prvého stupňa platí do 10.00 h.

Výstraha pred hmlou na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmú.sk)

Viac o téme: SnehHoryPočasieVietorZávejeShmúVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu