Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slováci poskočili vo významnom rebríčku: Predbehli sme Čechov aj Švajčiarov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko má byť na čo hrdé aj v týchto krutých dňoch pandémie. Okrem toho, že sme automobilová veľmoc, sa Slováci blysli aj v ďalšom rebríčku, a síce v anglickom jazyku, v ktorom, ako sa zdá, sme poskočili veľmi významne. Aspoň to tvrdí jedna z renomovaných spoločnosti.

archívne video

Eduard Heger na summite EÚ o cenách energií a migrácii (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Výsledky prinieslo tohtoročné, v poradí jedenáste, jazykové testovanie v podobe Indexu odbornosti anglického jazyka (EPI) spoločnosti Education First, zamerané na prieskum úrovne ovládania anglického jazyka v 112 krajinách sveta, v ktorých angličtina nie je materinský jazyk. Testovania sa zúčastnilo 2,2 milióna dospelých.

Slováci poskočili vo významnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AMI Communications)

Po dlhšom stagnovaní konečne prišiel nárast

Úroveň odbornosti anglického jazyka bola na Slovensku vďaka 590 bodom EF EPI Indexu* označená ako "vysoká". Znamená to, že v praxi by mal byť priemerný Slovák schopný pripraviť odbornú pracovnú prezentáciu v angličtine, sledovať televízne programy v origináli alebo si prečítať články z novín.

Slováci poskočili vo významnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AMI Communications)

V porovnaní s európskymi štátmi sa Slovensko podľa agentúry Education First umiestnilo napríklad za Poľskom, Maďarskom, Chorvátskom či Rumunskom. Najlepšie výsledky a veľmi vysokú úroveň angličtiny dosiahli štáty ako Holandsko, Rakúsko či Portugalsko. Výborným skóre a znalosťami sa môžu pochváliť aj škandinávske krajiny, Nemecko, Chorvátsko a Srbsko. Za Slovenskom v teste angličtiny skončili napríklad Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Švajčiarsko či Ukrajina. 

Slováci poskočili vo významnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AMI Communications)

Muži sú prvýkrát lepší v jazyku ako ženy

Prvýkrát od roku 2014, odkedy sa celosvetovo testuje úroveň anglického jazyka, sa po rokoch ukázalo, že muži ovládajú angličtinu lepšie ako ženy. Takmer vo všetkých regiónoch sa prejavuje rovnaký trend: angličtina žien zostáva stabilná, zatiaľ čo angličtina mužov sa zlepšuje. "Vyzerá to, že rok poznačený pandémiou a čas strávený za monitorom počítača lepšie využili muži ako ženy a pracovali na zlepšení svojej angličtiny viac. Vysoká znalosť anglického jazyka znamená kontakt so svetom a rýchlu výmenu poznatkov, vďaka čomu majú ľudia s dobrou znalosťou angličtiny vyššie platy a zaujímavejšiu prácu," dodáva Zuzana Ihnátová, Country Manager vzdelávacej organizácie EF Education First na Slovensku.

 

Viac o téme: Test Anglický jazykSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu