Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mihál hodnotí odhalenú časť Matovičovej reformy: Súkromníci, pred veľkým finále si chystajte prášky na srdce!

Daňový expert Mihál okomentoval posledné novinky z daňovo-odvodovej reformy Matoviča. Zobraziť galériu (3)
Daňový expert Mihál okomentoval posledné novinky z daňovo-odvodovej reformy Matoviča. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Daňový expert Jozef Mihál, ktorý sa po niekoľkých mesiacoch opäť nepriamo vrátil do radov SaS cez Richarda Sulíka, je jeho asi najbližším človekom, ktorý sa k časti predstavenej daňovo-odvodovej reformy Igora Matoviča (OĽaNO) vyjadril. Ten síce oceňuje zjednodušený systém pre zamestnancov, no súkromníci si zrejme budú musieť pred dnešným finále zobrať prášky na srdce!

archívne video

Matovič predstavuje druhú časť svojej veľkej reformy! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ocenenie na úvod

Expert na daňové vychytávky Jozef Mihál začal najskôr plusmi. "Súčasný daňovo-odvodový systém sa výrazne zjednoduší a daňovo-odvodové zaťaženie ceny práce zamestnanca sa zníži zo súčasných  cca 40% až 48% na cca 38% až 43%. Zamestnanec bude platiť len 19% daň a žiadne odvody. Zamestnávateľ bude platiť 39% odvod, za študenta a ZŤP len 29% odvod a za plných invalidov len 19% odvod," popisuje výhody reformy Mihál.

Následne v komentári pod statusom pridal aj subjektívne ohodnotenie. "Po prvé, druhé i po tretie oceňujem zásadné zjednodušenie systému. Z toho budú ťažiť zamestnávatelia, ale hlavne štátu," pokračuje ešte pozitívne Mihál.

Mihál hodnotí odhalenú časť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Chybičky krásy a tabletky pre kardiakov

Mihál postupne prechádza na ďalšie body, ktoré už tak pozitívne nevyzerajú. "Zvýšenie čistých miezd zamestnancov bude len symbolické, ak vôbec nejaké. Stratia totiž súčasné výhody - spomínané príspevky na stravovanie, rekreácie, sociálny fond. Najmä pri nízkopríjmových to bude "o ničom"," kritizuje Mihál.

Následne však poriadne zaťal pred dnešnou treťou časťou. "Čakáme na detaily a na zajtra (dnes, pozn. red.), SZČO (samostatne zárobkovo činné osoby, pozn. red.) by si mali pripraviť zásoby liekov na ukľudnenie srdcovej činnosti," predpokladá negatívny scenár Mihál.

Mihál hodnotí odhalenú časť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

Viac o téme: VyjadrenieKomentárIgor MatovičJozef MihálDaňovo-odvodová reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu