Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Slovensku si pripomíname Nežnú revolúciu: Slová politikov prekvapia! Odkaz Čaputovej

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (10)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - 17. novembra si pripomíname jeden z našich najvýznamnejších sviatkov, Deň boja za slobodu a demokraciu. Deň, keď sme sa dokázali spojiť a odpovedať na násilie totalitného komunistického režimu - pokojným vyjadrením nesúhlasu – Nežnou revolúciou.

Za 32 rokov od Nežnej revolúcie sa nepodarilo naplniť túžbu po spravodlivom štáte, ktorý zabezpečí všetkým dôstojný život. Počas politických, ekonomických či pandemických kríz si to uvedomujeme ešte viac. V príhovore k výročiu Nežnej revolúcie v RTVS to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Okrem iného vyzdvihla aj nenásilný charakter novembrových udalostí.

VIDEO Za 32 rokov od Nežnej revolúcie sa nepodarilo naplniť túžbu po spravodlivom štáte, tvrdí Čaputová

Za 32 rokov od Nežnej revolúcie sa nepodarilo naplniť túžbu po spravodlivom štáte, tvrdí Čaputová (Zdroj: FB / Zuzana Čaputová)

"Všetci túžime žiť opäť bez obmedzení a budovať naše Slovensko. Kiežby nás tento, verím, že spoločný cieľ, dokázal spájať tak ako pred 32 rokmi," povedala. V súvislosti s pandémiou pripomenula, že sloboda neznamená ani verbálne a fyzické ataky na zdravotníkov, lekárov či predavačky v obchodoch. S étosom a morálkou, aké spoločnosť preukázala v novembri 1989, by sme dnes podľa prezidentky boli oveľa úspešnejší aj v boji proti pandémii a vo vyrovnávaní sa s jej dosahmi. Pripomenula, že ľudia bojovali nenásilne za slobodu pre všetkých, nielen pre seba. "Bolo viac toho, čo nás spájalo, než momentov, ktoré nás rozdeľovali. Pri pohľade na dnešné Slovensko je dôležité si pripomenúť, že aj takíto dokážeme byť," vyhlásila.

Na Slovensku si pripomíname
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Obzvlášť v súčasnosti podľa hlavy štátu stojí za pozornosť vyzdvihnúť nenásilný charakter novembrových udalostí. "Ako si mnohí pamätáme, demonštrácie prebiehali pokojným spôsobom a bolo nemysliteľné, aby demonštranti napádali ľudí, znížili sa k nadávkam či k prejavom agresivity," pripomenula. Mnohí podľa prezidentky nadobudnutú slobodu začínajú vnímať ako nárok jednotlivca, ktorý si môže dovoliť čokoľvek. "Sloboda bez zodpovednosti však môže viesť aj k násilnému presadzovaniu vôle na úkor ostatných. Sloboda, ktorá sa neopiera o zákony a morálku, je deštruktívnou silou," povedala. Sloboda podľa nej neznamená ani nenávisť voči skupinám ľudí s inými názormi či k menšinám.

Na Slovensku si pripomíname
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: archív TASR, wikipedia.org)

Povzbudiť treba podľa prezidentky ľudí, ktorí sú objektom nenávisti. "Angažujú sa, liečia chorých alebo v rôznych iných oblastiach pomáhajú robiť spoločnosť lepšou a náš život kvalitnejším. Títo ľudia sa nesmú cítiť sami. Želala by som si, aby ešte viac mohli vnímať našu podporu," skonštatovala. Okrem prevencie a liečby ochorenia COVID-19 budeme potrebovať podľa Čaputovej aj posilniť prevenciu a liečbu našich vzájomných vzťahov. "Táto smutná doba raz pominie, ale my ako národ, my ako občania Slovenska tu budeme žiť spolu ďalej. Bohatší o poznanie z našej rôznosti a odlišnosti. Ale dúfam, že posilnení, s vôľou vykročiť spolu, nie proti sebe a s odhodlaním udržať odkaz Nežnej revolúcie a ozdraviť Slovensko," uzavrela.

Na Slovensku si pripomíname
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: archív TASR, wikipedia.org)

Prezidentka a premiér pri Bráne slobody

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu ráno položila veniec k pamätníku Brána slobody v bratislavskom Devíne pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu. Poďakovala sa aktérom Nežnej revolúcie, ako aj "neviditeľným" hrdinom, ktorí stáli na námestiach a prispeli k tomu, aby nastala pozitívna zmena. "Toto miesto, Brána slobody, pripomína obete totalitného režimu. Pripomína nám hroznú dobu, ktorá znamenala straty ľudských životov, stratu osobnej slobody či už len za prejavený názor, zhromažďovanie, vyjadrenie politického presvedčenia alebo náboženského vierovyznania," pripomenula hlava štátu.

VIDEO Čaputová položila veniec k Bráne slobody: Chcem sa poďakovať všetkým aktérom Nežnej revolúcie

Čaputová položila veniec k Bráne slobody: Chcem sa poďakovať všetkým aktérom Nežnej revolúcie (Zdroj: TASR / Pavol Zachar)

Demokracia, v ktorej dnes žijeme, podľa nej nie je dokonalá. "Množstvo ľudí nie je spokojných, pretože nemajú zabezpečený dôstojný život," upozornila. Máme však podľa Čaputovej slobodu zhromažďovania, slova, právo voliť a byť volený. "Medzník medzi tým, čo bolo a čo je teraz, je práve 17. november, revolučné časy," pripomenula a poďakovala sa všetkým aktérom Nežnej revolúcie, ktorí pomohli k zmene.

Sloboda neotvára dvere pre násilie a agresiu, ale pre zodpovednosť. Ak chceme, aby sloboda a demokracia žili na Slovensku pevne, potrebujeme investovať do vzdelania, ktoré vychováva k pokore, úcte, láske i odvahe. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý položil veniec pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu k pamätníku Brána slobody v bratislavskom Devíne.

Na Slovensku si pripomíname
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Kapitola násilia sa uzavrela, aj tento pamätník hovorí o stovkách obetí, ktorí zahynuli v diktatúre. Otvorila sa nová kapitola a ľudia, ktorí nám vymohli demokraciu a slobodu, ich uvádzali do života. Priniesť slobodu, rozvinúť ju a zakoreniť v mysliach ľudí nie je po 32 rokoch vôbec jednoduché. Sloboda je spojená so zodpovednosťou," pripomenul premiér. Za slobodu a demokraciu vďačíme podľa Hegera ľuďom, ktorí boli odvážni, cieľavedomí a enormne nasadení. "Vďaka patrí aj občanom, ktorí im vyjadrovali silnú podporu," uzavrel.
 

Premiér: November 1989 a vtedajšia spoločenská zhoda sú inšpiráciou pre dnešok 

November 1989 a vtedajšia spoločenská zhoda na vybudovaní lepšej a spravodlivejšej krajiny je veľkou inšpiráciou aj pre súčasnosť. Dnes takisto panuje široká zhoda v spoločnosti na zabezpečení rovnosti pred spravodlivosťou, na kvalitnom živote hodnom 21. storočia i živote bez covidu. V príhovore počas utorkového slávnostného podujatia pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Vyzdvihol lídrov Nežnej revolúcie, ktorú považuje za jednu z najväčších politicko-spoločenských reformných udalostí 20. storočia. "Bez ich odvahy, cieľavedomosti i enormného nasadenia by nebolo možné zvrhnúť komunizmus. Sú to vlastnosti, ktoré boli a stále sú veľmi cenné. A aj dnes ich potrebujeme, aby sme Slovensko dostali do formy," povedal.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Hrdinov Nežnej revolúcie nazval inšpiráciou pre dnešnú dobu. "Stavajme na skúsenosti, spájajme sily a nikdy sa nevzdávajme," zdôraznil premiér. Heger vystúpi pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu aj v stredu (17.11.) o 20.00 h v RTVS. Už v utorok o 20.00 h vystúpila vo verejnoprávnom médiu s príhovorom k výročiu Nežnej revolúcie prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Naď vyzval na návrat k hodnotám Nežnej revolúcie

November 1989 ukázal silu a jednotu spoločnosti bojujúcej za hodnoty slobody a demokracie. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol v utorok v Nitre na spomienkovom podujatí pri príležitosti 32. výročia 17. novembra.

Na Slovensku si pripomíname
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyzval zároveň na návrat k hodnotám, ktoré požadovali ľudia v uliciach a námestiach počas Nežnej revolúcie. "Spomeňme si na ten entuziazmus s očakávaním lepších zajtrajškov a začnime už dnes konať tak, aby sme sa o ne pričinili – zodpovedne a rešpektujúc slobody a práva druhých. Napríklad aj právo na zdravie,“ podotkol Naď.

Zároveň ocenil iniciatívu mesta Nitra, ktoré získalo fragmenty Berlínskeho múru. Tie sú základom miestneho pamätníka slobody, ktorý realisticky pripomína skutočnosti totalitných režimov. Spomienkové podujatie v Nitre sa uskutočnilo za účasti predstaviteľov rezortu obrany vrátane Ozbrojených síl (OS) SR, samosprávy, nemeckej veľvyslankyne v SR Barbary Wolfovej, oblastnej organizácie Konfederácie politických väzňov Slovenska, novinárskej a tiež akademickej obce.

Remišová: Najväčšou výzvou po Novembri ´89 je uniesť slobodu a zodpovednosť

Najväčšou výzvou pre občanov po Novembri ´89 je uniesť znovunadobudnutú slobodu a zodpovednosť, ktorá z nej vyplýva. Vyhlásila to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Jej stranícky kolega, poslanec Juraj Šeliga pripomenul, že skutočnou demokraciou je schopnosť neustále diskutovať. "Nežná revolúcia nás zbavila kultúry strachu. Dnes sa už ľudia nemusia obzerať cez plece, či ich niekto nepočúva a za vyslovený názor sa neposielajú občania do väzenia a do uránových baní. Dnes je výzva opačná - uniesť slobodu slova a vysloveného názoru. Neurážať, neznevažovať náboženské cítenie alebo presvedčenie iných, aj keď s ním nesúhlasíme, nenávistné prejavy tlmiť, nie vyvolávať, spoločnosť spájať, nie stavať nezmieriteľné hradby," uviedla Remišová v stanovisku.

Šéfka Za ľudí pripomenula, že totalitná vláda komunistov, ktorá trvala viac ako 40 rokov, zničila životy desaťtisícom ľudí, ktorí sa previnili len tým, že odmietli byť prisluhovačmi režimu, nevzdali sa svojej viery, demokratických hodnôt, alebo len pochádzali zo "zlej" rodiny. "Odkaz Nežnej revolúcie je uvedomenie si vlastnej zodpovednosti - ako za seba, tak za štát. Rovnako je s tým spojená naša schopnosť počúvať sa. Snaha počuť a pochopiť toho druhého je to, čo nás môže posunúť dopredu. Pretože to je skutočná demokracia, schopnosť neustále diskutovať. A nad tým celým stojí vzájomná úcta. Nežná revolúcia bola nežnou, pretože naši rodičia a starí rodičia porazili totalitu bez jediného výstrelu," vyhlásil Šeliga.

Šipoš: OĽANO považuje 17. november za veľký sviatok demokracie

Hnutie OĽANO považuje 17. november za veľký sviatok demokracie, symbolizujúci občiansku súdržnosť a odvahu postaviť sa za ľudské práva a spravodlivosť. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) si výročie pripomenul pri Pamätníku popravených a umučených politických väzňov komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni, kde položil veniec. "Je iróniou, že opoziční politici a extrémisti, ktorí týmto výročím vždy chronicky opovrhovali, majú tú odvahu ho dnes zneužívať na demonštrácie a rozoštvávanie verejnosti. Výročie Nežnej revolúcie dôstojne oslávime na sneme hnutia, ktorý sa uskutoční práve 17. novembra a prebehne v zmysle platných protiepidemických opatrení," doplnil Šipoš.

Na Slovensku si pripomíname
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslankyňa za OĽANO Anna Andrejuvová pripomenula, že sa podarilo presadiť zákon, ktorý označil komunistický režim za zločinecký, porušoval ľudské práva a slobody. Tiež sa podarilo odškodniť obete komunizmu a znížiť dôchodky bývalým príslušníkom ŠtB. Plánuje sa tiež prijatie novely trestného zákona, ktorá by umožnila postihovať neľudské správanie pohraničníkov počas minulého režimu. Pred spoločnosťou stojí podľa nej aj dlhodobá úloha zvyšovať povedomie o zločinoch totalitných režimov a pripomínanie si hrdinov z tých čias.

Podľa ministra životného prostredia a jedného z hlavných tribúnov revolúcie Jána Budaja (OĽANO) znamenali udalosti novembra 1989 zrod slovenského občianstva. "November ´89 bol konštitučný okamih politického spoločenstva, ktoré stále na Slovensku existuje, volí a drží líniu, ktorú začala revolúcia - líniu Slovenska ako vyspelého európskeho národa, ľudí, ktorí na prvé miesto stavajú demokraciu a slobodu," vysvetlil a zároveň dodal, že aj v súčasnosti má zmysel byť aktívny v občianskej spoločnosti.

Sme rodina hovorí pri Novembri '89 o otvorení cesty k demokratickej štátnosti

Popri demokratizácii pomerov považuje Sme rodina za najvýznamnejší výsledok Novembra ´89 otvorenie cesty k demokratickej a suverénnej slovenskej štátnosti. Uviedlo to tlačové oddelenie hnutia v súvislosti s Dňom boja za slobodu a demokraciu, ktorým si Slovensko pripomína výročie Nežnej revolúcie. Na otázku o prínose Nežnej revolúcie odpovedalo tým, že toho bolo mnoho a nie všetko len pozitívne.

"Za najviditeľnejšiu zmenu sa vyhlasovala sloboda pohybu. V dnešných pomeroch je to síce iluzórne, ale sme presvedčení, že aj táto pandémia odíde. Naša strana popri demokratizácii pomerov za najvýznamnejší výsledok novembra 1989 pokladá otvorenie cesty k demokratickej a suverénnej slovenskej štátnosti, ktorá je dnes našou vlasťou, Slovenskou republikou," uviedlo hnutie s tým, že je to i najväčšia výzva a odkaz mladej generácii. "Chrániť si to, čo by pre každý národ malo byť posvätné!" podčiarklo.

Na Slovensku si pripomíname
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Podľa hnutia je potrebné si vo všeobecnosti pripomínať významné výročia národnej minulosti. "Národ, ktorý stráca pamäť o svojej minulosti, nemá príliš ružové vyhliadky do budúcnosti. Sprítomňovať dnešným mladým generáciám minulosť znamená dávať im na vedomie, že ich 'bezstarostný' život nie je samozrejmosť, že za to, aby sme mohli dnes žiť ako samostatný, suverénny národ v demokratických pomeroch, museli predchádzajúce generácie tvrdo bojovať," podotklo.

Výročie udalostí zo 16. a 17. novembra 1989 Sme rodina zaradilo medzi historické udalosti, v ktorých predchádzajúce generácie dokázali pozitívne zmeniť smerovanie národa. "Vtedy sa slovenskí a českí študenti postavili na odpor totalitnému komunistickému režimu a vyvolali spoločenský pohyb, ktorý povalil komunistickú totalitu a otvoril nám cestu k demokratickému prebudovaniu našej spoločnosti," uviedlo.

Hnutie pritom poznamenalo, že občas sa stráca význam študentskej manifestácie bratislavských študentov podvečer 16. novembra 1989. "Donútili vtedajší slovenský politický establišment k otvorenej diskusii. Nebojácni slovenskí študenti v konfrontácii s vtedajším mestským tajomníkom Komunistickej strany Slovenska dokázali, že už nechcú žiť v ponižujúcich podmienkach komunistickej totality a že musí prísť zmena. Študentské demonštrácie v Prahe na druhý deň len umocnili toto posolstvo a odpor sa stal celoštátnym," dodalo Sme rodina.

Mimoparlamentné strany si pripomínajú 32. výročie Nežnej revolúcie

Mimoparlamentné strany si pripomínajú 32. výročie Nežnej revolúcie. Vyzdvihli odkaz novembra 1989, najmä myšlienku o slobode. Strana Aliancia poukazuje, že sloboda je vždy rovnako vzácna. "Novembrové námestia, ktoré nad predchádzajúcim režimom zvíťazili bez násilia, v deň výročia Dňa boja za slobodu a demokraciu sú už druhý rok plné nebezpečného hnevu, verbálneho a, žiaľ, aj fyzického násilia. Preto by sme nemali zabudnúť ani na to, že táto krajina pred 32 rokmi svoju slobodu dokázala vybojovať nežne, bez krvipreliatia a násilia," konštatuje.

Predseda SNS Andrej Danko si pripomína nadšenie zo 17 novembra 1989. Tvrdí, že to, čo predvádzajú predstavitelia vlády a parlamentu, nie je demokracia. "Je to tu horšie ako bolo, aj vďaka nim. Poučme sa, zdvihnime hlavu a spoločne dnes odkážme novodobým papalášom, že už stačilo," skonštatoval. SNS zároveň vyzvala ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO), aby sa 17. novembra symbolicky vzdal funkcie. "Presunom národných parkov pod správu životného prostredia obmedzíte práva a vlastníctvo ľudí, ktorí sa po 89. roku dostali k vytúžený majetkom," uviedla strana.

Na Slovensku si pripomíname
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

V novembri 1989 sa ľudia postavili proti násiliu, klamstvu a propagande komunistického režimu. V novembri 2021 sa ľudia musia postaviť násiliu, klamstvu a propagande populistov, poukazuje strana Spolu na sociálnej sieti. "Vtedy sme bojovali za slobodu a demokraciu, dnes musíme zabojovať o ich udržanie," doplnila.

Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Biháriová pripomenula, čo by ľudia bez novembra 1989 nemali. "Mnohí by sme sa nemohli živiť tým, čím dnes, naša vízia spoločnosti, ľudské práva a sloboda by boli na míle vzdialené... Na vlastné oči by ľudia videli inú realitu, ako tú, čo je prezentovaná propagandou, a predsa sa nemohli ozvať," poznamenala.

Odkaz novembra 1989 je odmietnutie politiky, ktorá je za čiarou, uviedol predseda KDH Milan Majerský. Hovorí, že sa do všetkých nedokázala vštepiť úcta k pravej slobode, ktorá ide ruka v ruke so zodpovednosťou a hľadaním pravdy. "Ak by sme mladým umožnili toto pochopiť, vedeli by aj v dnešných ideológiách rozpoznať trendy  alebo tendencie, ktoré ohrozujú slobodu," podotkol Majerský s tým, že by ju tiež vedeli chrániť pred novými výzvami.

Viac o téme: PoliticiVýročieReakcieVyjadreniaNežná revolúciaDeň boja za slobodu a demokraciu 2021
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu