Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ceny nehnuteľností sa vyšplhali na maximá: Odborník radí, ako sa dá pri kúpe ušetriť tretina ceny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Okrem tretej vlny pandémie koronavírusu dorazilo na Slovensko na jeseň aj nové kolo zdražovania cien bytov. A vôbec to nevyzerá na to, že by sa to malo v blízkej budúcnosti zmeniť. Keďže ponuka dlhodobo pokrivkáva za stále vysokým dopytom, ceny budú rásť aj ďalej. Odborníci však prezradili, ako sa dá pri kúpe nehnuteľnosti ušetriť značná časť peňazí.

Všetci v koalícii chcú, aby boli na Slovensku byty, no podľa premiéra to prebíjajú vyššie karty

Všetci v koalícii vraj chcú, aby boli na Slovensku byty, no túto tému podľa premiéra Hegera prebíjajú vyššie karty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Cenová 30-tka Realitného barometra mapuje ceny starších trojizbových bytov v tridsiatich vybraných mestách Slovenska s viac ako 20-tisícmi obyvateľmi. "Keďže s týmito bytmi sa najviac obchoduje, porovnanie v danom segmente umožňuje vytvoriť si realistický obraz o situácii na realitnom trhu," vysvetľuje hlavný analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický.

Kde zaplatíte za byt najviac a kde najmenej?

Najdrahšie byty sú podľa očakávania v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. V Banskej Bystrici dokonca ceny vzrástli spomedzi krajských miest za posledné tri roky najviac, a to až o až o 72 percent. "Dnes sa predávajú za 147-tisíc eur, t.j. približne za bratislavské ceny spred troch rokov," uviedol Kubrický. V prvej desiatke najdrahších miest v cenovej 30-tke sú aj tri menšie mestá do 30-tisíc obyvateľov - Pezinok, Piešťany a Senec. Byty sú tam drahšie ako v niektorých krajských mestách. Naopak najmenej zaplatia záujemcovia o byt na južnom Slovensku, Hornej Nitre, Zemplíne či na Záhorí. Cena bytu v hlavnom meste je až 3,2 krát vyššia ako v Lučenci, ktorý rebríček tridsiatich vybraných miest uzatvára. 

Ceny nehnuteľností sa vyšplhali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Pod 100-tisíc eur už byt vo väčšom meste nekúpite

Najlacnejším slovenským mestom s počtom obyvateľov nad 50-tisíc je Martin s cenou 100 240 eur. Aj tam už teda záujemca musí za starší trojizbový byt s výmerou 70 m2 zaplatiť šesťmiestnu sumu. Spomedzi krajských miest je najmenej finančne náročná Nitra, kde na kúpu musíte zložiť 109 410 eur.

Kde rastú ceny najrýchlejšie

Napriek pandémii koronavírusu ceny v sledovaných mestách vzrástli medziročne ku koncu septembra v priemere až o 13 percent. Najviac, až o 23 percent, sa zvýšili v Trenčíne. 

Ceny nehnuteľností sa vyšplhali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako pri kúpe ušetriť aj viac ako tretinu ceny

Ceny bytov trhajú tento rok ďalšie rekordy a podľa odhadov odborníkov nemožno v dohľadnom čase očakávať ich pokles. Aj pri kúpe nehnuteľnosti sa však dá v súčasnosti ušetriť. Riešením môže byť vďaka nižšej cene voľba menšieho mesta s polhodinovým dojazdom do väčšieho mesta. Ak si napríklad vyberiete pri kúpe bytu namiesto Žiliny Považskú Bystricu či Martin, ušetríte 18, resp. 27 percent. Pokiaľ sa rozhodnete namiesto Nitry pre Šaľu alebo Topoľčany, bude úspora znamenať 32, resp. 27 percent. V prípade, že rezignujete na bývanie v hlavnom meste a dáte prednosť Sencu či Pezinku, ušetríte 39 resp. 33 percent. 

Viac o téme: Kúpa nehnuteľnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu