Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európska prokuratúra bude preverovať slovenský kyberprojekt, hovorí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Jeden z najväčších kybernetických projektov na Slovensku z čias vlády Petra Pellegriniho, keď bol za informatizáciu zodpovedný vtedajší vicepremiér Richard Raši (obaja Hlas-SD), za vyše 50 miliónov eur bude vyšetrovať Európska prokuratúra. Povedala to vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) pred stredajším rokovaním vlády.

Podľa Remišovej by sa mala väčšina opatrení konzília pretaviť do praxe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Považuje za smutné, že to bude prvý veľký prípad, ktorý novovzniknutý európsky orgán vyšetruje. Remišová vyzdvihla, že ona sama požiadala dávnejšie Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o preverenie projektu, pričom ten zistil pochybenia. "Ak budeme musieť tieto peniaze vracať - pretože to bol eurofondový projekt – tak digitálni lídri Richard Raši a Peter Pellegrini jednoducho okradli občanov Slovenskej republiky o 52 miliónov eur," povedala Remišová.

Dodala, že na vládu tiež prichádza s návrhom riešení vendor lock-in zmlúv, ktoré ostali štátu tiež po pôsobení Rašiho a Pellegriniho. Ide o zmluvy, ktoré štát podpísal so súkromnými subjektmi a v ktorých sa zaväzuje, že duševné vlastníctvo ostáva danému subjektu, čiže štát je bezmocný napríklad pri nejakých zmenách.

Viac o téme: ProkuratúraPreverovanieRemišováKyperprojekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu