Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

A je to tu! Sneh prichádza: Pripravte sa, prvé VÝSTRAHY v týchto miestach Slovenska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Lajos Soos/MTI via AP)

BRATISLAVA – Síce ešte máme mnohí v pamäti slnečné teplé dni strávené pri vode, pri pohľade z okna je každému jasné, že ide o minulosť. Predpovede však naznačujú, že na mnohých miestach už skončila aj príjemná jeseň. Pripraviť sa totiž treba na prvý sneh v nižších oblastiach.

Ako pripomenul Slovenský hydrometeorologický ústav, prvé ochladenie sme zažili v noci na dnes, kedy sa po prechode rozpadávajúceho oklúzneho frontu dostal do našej oblasti chladnejší morský vzduch. V týchto chvíľach sa však už chystá ďalšie ochladenie.

A je to tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Zajtra ho prinesie studený front, ktorý aktuálne postupuje cez Nemecko a Poľsko ďalej na juhovýchod. Prinesie aj zrážky, ktoré dokonca môžu byť od stredných polôh snehové, najmä nadránom," informovali meteorológovia.

A je to tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pozor si treba dať už aj na cestách. Vo vyšších polohách sa totiž prechodne vytvorí aj snehová pokrývka, čo môže skomplikovať dopravnú situáciu najmä na horských priechodoch. Zbystriť pozornosť treba najmä na Spiši a v blízkom okolí.

"Po prechode frontu sa zároveň cez alpskú nad karpatskú oblasť presunie tlaková výš, čo opäť podporí aj nočné mrazy. Chladno bude aj cez deň, od zajtra väčšinou len 8-15 °C, na severe aj menej," upozornili.

A je to tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Prognóza nevešetí nič dobré pre milovníkov tepla ani v najbližších dňoch. Práve naopak. Tretiu dávku chladného vzduchu dostaneme cez víkend a situácia bude veľmi podobná, ako tá predošlá. "Podľa aktuálnych predpovedných materiálov by však mala byť posledná a po nej sa s veľkou pravdepodobnosťou začne otepľovať (no zároveň sa aj zvýši možnosť dlhotrvajúcej nízkej oblačnosti a hmiel," dodali meteorológovia.

 

Viac o téme: PočasieSneženieOchladenieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu