Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci, pripravte sa na radikálnu zmenu počasia: Prudké ochladenie, padať budú aj prvé vločky!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Ralf Hirschberger/dpa via AP)

BRATISLAVA – Po daždivom pracovnom týždni je víkend opäť pekný. Na celom území svieti slnko, no teploty už pripomínajú, že čoskoro príde zima. Podľa meteorológov sa však treba pripraviť ešte na väčšie ochladenie. Okrem toho upozorňujú, že sa môže objaviť aj sneh!

Upršané počasie opäť na víkend vystriedali slnečné lúče, čo potešilo milovníkov jesenných prechádzok. Meteorológovia však upozorňujú, že sa treba pripraviť na  radikálne ochladenie príde už nasledujúci týždeň!

Podľa portálu imeteo.sk môže za pekné víkendové počasie tlaková výš, ktorá má stred nad Ruskom. Avšak, od východu k nám prúdi aj studený vzduch, čo naše územie ochladzuje. Meteorológovia očakávali počas víkendu nízke ranné teploty. A nemýlili sa. Sobotné ráno bolo na Slovensku studené, ojedinele až rekordne. Podľa SHMÚ totiž teplota miestami klesla až na mínus päť stupňov Celzia. 

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / SHMÚ)

Po okraji mohutnej tlakovej výše sa do našej oblasti od východu dostal studený vzduch. V ňom sa v noci vyjasnilo a v lokalitách so slabým vetrom najmä na strednom a východnom Slovensku sa aj výrazne ochladilo, ojedinele až na mínus päť stupňov Celzia. SHMÚ najnižšie teploty v sobotu ráno zaznamenal vo Vernári (-5,5 stupňa Celzia), v Červenom Kláštore a v obci Huty (-5,4 stupňa Celzia), v Liptovskej Tepličke (-5,2 stupňa Celzia) a v obciach Ihľany a Torysky (-5 stupňov Celzia).

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Chladno nebolo len v horských dolinách, ale aj vo Východoslovenskej nížine. Stanica Orechová zaznamenala mráz -1,1 stupňa Celzia. Na niektorých staniciach bol dokonca prekonaný aj rekord minimálnej teploty platný pre dnešný deň, napríklad stanice Červený Kláštor, Liesek. Aj nedeľné ráno (10. 10.) bude studené," spresnil SHMÚ.

Ochladzovaniu však nie je koniec. Podľa portálu nás už v strede týždňa čakajú predzimné teploty, ktoré budú aj na súčasné obdobie podpriemerné. Za všetkým bude rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu, cez ktorú k nám prenikne studený, pôvodom arktický vzduch. Denné teploty sa totiž budú pohybovať v priemere len do maximálne 12 stupňov Celzia. Podľa meteorológov bude ochladenie neobvyklé. Okrem toho sa údajne treba pripraviť aj na sneženie – hranica sneženia totiž bude deň za dňom klesať. Prvé vločky by sa mali objaviť v polohách nad 700 metrov nad morom. Súvislá snehová pokrývka sa však bude tvoriť až od nadmorskej výšky 1200 m n.m.

Viac o téme: SnehPočasieSneženieOchladenieMeteorológoviaRanné teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu