Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekár Kulkovský sa ostro vyjadril k stráženiu zdravotníkov policajtmi: Dosiahli sme dno!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB/Milan Kulkovsky blog)

BRATISLAVA – Budú ich strážiť policajti. Reč je o zdravotníkoch a vakcinačných centrách, ktoré boli v poslednom období terčom útokov antivaxerov. Kompetentní nechceli nechať nič na náhodu a rozhodli sa na pomoc mužov zákona. K celej veci sa vyjadril lekár považskobystrickej nemocnice Milan Kulkovský. Podľa jeho slov sme dosiahli dno.

Zdravotníkov bude pri výkone ich povolania, teda pri poskytovaní pomoci, chrániť polícia…znie to strašne. Naučili sme sa zatvárať oči pred nespravodlivosťou. Tolerujeme a sami šírime nenávisť. Akceptujeme názor, že pravda nie je len jedna,“ začal Kulkovský na sociálnej sieti. 

Archívne VIDEO Ústredný krízový štáb zasadal po dlhých mesiacoch, témou boli najmä antivaxerské kampane a útoky na zdravotníkov

Ústredný krízový štáb zasadá po dlhých mesiacoch, témou sú najmä antivaxerské kampane a útoky na zdravotníkov (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa jeho slov sme si urobili zmysel života z uspokojovania vlastných potrieb na úkor všetkých ostatných, pričom morálka a etika sú len slová bez zmyslu a egoizmus vlastnosť víťazov. Potláčame historické fakty názormi tých, ktorí ešte donedávna bludne rečnili len vo vlastnej sprche. Zo zločincov sú hrdinovia. Z hrdinov zločinci. Deti nesnívajú o tom, že dobyjú vesmír, stačí im dobyť internet. Hviezdami televízie nie sú umelci ale postavičky, ktoré by ešte pred pár rokmi predávali svoje telo v bordeloch,“ poukázal Kulkovský s tým, že tento bordel je v súčasnosti obľúbenou reality show. Konštatoval, že vo väzbe sú policajti a darebákov prepúšťajú na slobodu ich poddaní.

Lekár Kulkovský sa ostro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Bratislavský kraj)

Dosiahli sme dno. A na to, aby sme sa od neho odrazili, väčšine už nezostali sily. A tých pár naivných bojovníkov, ktorí sa o to pokúsia, na to dno opätovne ťahá “spoločenské” lano, ktoré majú pevne omotané okolo krku,“ uzavrel Kulkovský.

Lekár Kulkovský sa ostro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Milan Kulkovsky blog)

Na jeho status reagovali aj dátoví analytici z projektu Dáta bez pátosu. Podľa ich názoru bude Slovensko opäť na titulkách. Ale v negatívnom slova zmysle. Poukázali na to, že v minulosti sprevádzali zdravotníci mužov zákona zdravotníci na bojiskách, pričom sa starali o ich zdravie, ošetrovali ich a pomáhali im. Dnes sa však garde obrátilo. Dnes budú na Slovensku sprevádzať ozbrojení vojaci a policajti zdravotníkov: lekárov a sestričky na ceste k ľuďom, ktorí si slobodne vybrali vakcínu ako ochranu proti hrozbe úmrtia,“ napísali kriticky.

K celej veci sa vyjadrilo aj ministerstvo zdravotníctva. "Útoky na našich zdravotníkov sú neakceptovateľné a je nám mimoriadne smutno z toho, že niečo takéto sa môže diať uprostred vážnej zdravotníckej krízy, kedy sa opäť plnia nemocnice," napísali na sociálnej sieti a dodali, že ľahko môže nastať situácia, kedy tí, čo na lekárov útočili, budú potrebovať ich pomoc. A zdravotníci im ju poskytnú. "

"Obavám ľudí z očkovania rozumieme, preto aj na tomto mieste už mesiace trpezlivo a aktívne komunikujeme všetko, čo s očkovaním súvisí. Robíme to práve preto, aby sa každý mohol slobodne a informovane rozhodnúť. Útoky sú však neprípustné, a preto budú policajti sprevádzať našich zdravotníkov," uzavreli. 

Rozhodnutie Ústredného krízového štábu

Polícia začne aktívnejšie poskytovať súčinnosť nemocniciam a mobilným očkovacím tímom, aby zabezpečila vyššiu ochranu pred verbálnymi, ale i fyzickými vyhrážkami zo strany odporcov očkovania. Po stredajšom rokovaní ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). "Faktom je, že zdravotnícky personál prichádza do kontaktu s ľuďmi, ktorí sa im vyhrážajú, je potrebné preto prijať aktívne opatrenia, ktoré týmto incidentom zabránia," povedal Mikulec.

Lekár Kulkovský sa ostro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry, ktorý sa na rokovaní ÚKŠ zúčastnil, mal tiež skúsenosti s útokmi odporcov očkovania. "Keďže tieto skúsenosti máme, napríklad z Haiti, kde na nás strieľali, vedeli sme sa s tým vysporiadať, no bolo nefér, že tie útoky smerovali aj voči členom rodiny," skonštatoval Krčméry. Myslí si, že s pribúdajúcim počtom obetí v aktuálnej vlne pandémie bude klesať aj počet a intenzita útokov na zdravotníkov. 

Viac o téme: PolicajtiZdravotníciVladimír KrčméryDáta bez pátosuMilan KulkovskýOčkovacie centrá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu