Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Súd rozhodol o Kováčikovi: Dlhé roky za mrežami! Bývalý špeciálny prokurátor sa môže odvolať

Dušan Kováčik je vinný, rozhodla o tom sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská. Zobraziť galériu (12)
Dušan Kováčik je vinný, rozhodla o tom sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská. (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

PEZINOK - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik si vypočul rozsudok Špecializovaného trestného súdu. Sudkyňa Pamela Záleská ho uznala vinným. Rozsudok nie je právoplatný, Kováčik sa môže odvolať. Rozsudok si prišiel vypočuť aj poslanec Robert Fico.

Naživo: Dušan Kováčik je vinný, sudkyňa prednáša vyhlásenie rozsudku

Aktualizované o 18:30

S rozsudkom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku nad bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. sa absolútne nestotožňujeme. Podali sme voči nemu odvolanie. Neprekvapilo nás však, čo sa tu dnes udialo po tom, čoho sme boli svedkami počas jednotlivých pojednávacích dní. Vyvrcholilo to tým, že súd odmietol desiatky dôkazov obhajoby. Po skončení súdu to vyhlásil obhajca Dušana K. Erik Magál.

"Mám jednoznačne za to, že s tým odôvodnením, ktoré tu dnes odznelo, sa nestotožňujeme. Mal som v určitých miestach pocit, že tu dochádza zo strany súdu k akejsi dezinterpretácii dôkazov a ich výkladov," skonštatoval Magál. Je podľa neho prekvapivé, že pri odôvodnení počuli niektoré okolnosti, ktoré, ako tvrdí, porušovali zásadu prezumpcie neviny vo vzťahu k osobám, ktoré sú obžalované za členstvo v zločineckej skupine takáčovcov.

S rozsudkom ŠTS sa absolútne nestotožňujeme, odvolali sme sa, uviedol Magál (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Magál poukázal v tejto súvislosti na niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. "Pán Kudlička dodnes nebol za ten trestný čin odsúdený. Pričom, mal som taký dojem, že sa v odôvodnení rozsudku na neho prihliadalo už ako na vinnú osobu," poznamenal. Má to podľa neho priamy súvis s tým, že sa Dušanovi K. kládla za vinu podpora zločineckej skupiny. Magál tvrdí, že opakovane pri obhajobe zdôrazňovali, že nie je možné podporovať nejakú skupinu, ktorej existencia doposiaľ nebola preukázaná. Po skončení súdu opustil Dušan K. pojednávaciu miestnosť za asistencie príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže. Na otázky okolostojacich novinárov nereagoval.

Aktualizované o 18:10

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek je spokojný s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K., keďže sa stotožnil s argumentmi prokuratúry. Neteší ho však, že bol takýto činiteľ odsúdený za závažné trestné činy.

"Krotil by som emócie aj nejaký entuziazmus. Bolo to prvostupňové rozhodnutie, s ktorým môžeme byť spokojní do toho ohľadu, že bolo stotožnené sa s našimi argumentmi. Avšak, čo ma  neteší, je celá tá skutočnosť, ktorá sa odohrala, že takýto činiteľ bol zatiaľ neprávoplatne uznaný vinný z takýchto závažných trestných činov," reagoval Šúrek. Po naštudovaní rozsudku sa rozhodne, či využije možnosť podať odvolanie.

Na margo výčitky obhajoby, že skupina takáčovcov, ktorej mal Dušan K. pomáhať, nebola doteraz vrátane jej šéfa Ľubomíra Kudličku odsúdená, pripomenul existenciu viacerých rozsudkov. V nich sa majú členovia skupiny alebo osoby, ktoré pre ňu pracovali, priznávať k svojej trestnej činnosti.

Aktualizované o 17:40

Súdny proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. bol "monsterproces". Vyhlásil to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico s tým, že ako prvé treba podať trestné oznámenie na samosudkyňu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamelu Záleskú za ohýbanie zákona.

Fico, ktorý si prišiel vypočuť rozsudok nad Dušanom K. priamo na ŠTS do Pezinka, obvinil novinárov a "zablahoželal" im za "špinavú robotu". Avizoval, že sa k prípadu vyjadrí na tlačovej konferencii.

MIMORIADNE Súd rozhodol o
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované o 17:30

Hnutie Sme rodina a ani jeho šéf a predseda Národnej rady SR Boris Kollár rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nad bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. nechce nekomentovať. Dúfa však, že bolo rozhodnuté na základe relevantných dôkazov. Uviedla to hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

"Hnutie Sme rodina ani samotný predseda Boris Kollár nikdy nekomentovali rozhodnutia súdov. Veríme, že v prípade bývalého špeciálneho prokurátora bolo rozhodnuté na základe relevantných dôkazov," povedala Jurcová.

Aktualizované o 17:27

Nikto z nás nie je rád, že bývalý špeciálny prokurátor sa musel postaviť pred súd a čeliť obžalobe za závažné zločiny. Ak však chceme žiť v právnom štáte, tak zákon musí platiť pre každého. Na margo odsúdenia bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. to uviedol súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Dnešné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) potvrdilo dôvodnosť nami podanej obžaloby. Chcem v tejto súvislosti oceniť vysoko profesionálny výkon môjho kolegu Michala Šúreka, a to ako v prípravnom konaní, tak aj na hlavnom pojednávaní," povedal Lipšic.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované o 17:25

Odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. vníma hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) ako "dôležitý prejav nástupu spravodlivosti." Informoval o tom Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

"Aj keď sme dnes svedkami rozsiahlej odvety starého systému, ktorý z posledných síl robí všetko pre to, aby zvrátil nástup právneho štátu, veríme, že aj tento rozsudok je dôležitým signálom postupnej očisty Slovenska od korupcie a organizovaného zločinu," uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že hnutie už v minulosti "opakovane poukazovalo na mnohé podozrivé aktivity tohto prokurátora."

Michal Šipoš
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Aktualizované o 17:22

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. je stelesnením skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu za vládnutia Smeru, uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na pondelkový rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

"Rozhodnutie, ktorým súd odsúdil Dušana K., ukazuje, v akom stave právneho štátu bola naša spoločnosť za vlád Roberta Fica. Skutočnosť, že Dušan K. bol opakovane zvolený za špeciálneho prokurátora, svedčí o tom, v akom prostredí korupcie sme za Fica žili a koľko práce je pred nami, aby sa zo Slovenska právny štát naozaj stal," vyjadril sa poslanec NR SR Alojz Baránik.

Alojz Baránik
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 17:00

Odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je vážnym signálom pre doteraz beztrestný systém "našich ľudí". Vyhlásila to predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová s tým, že je to len prvý krok na ťažkej ceste očisty Slovenska od korupcie a na ceste k právnemu štátu.

"Súd uznal za vinného človeka, ktorý namiesto stíhania najvážnejších zločinov a korupcie spolupracoval so zločinom a korupciu páchal. Aj keď ide o dôležité rozhodnutie, boj proti systému korupcie, klientelizmu a organizovanému zločinu sa ešte len začína," uviedla Remišová. Poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga na margo odsúdenia Kováčika uviedol, že spravodlivosť existuje a polícia, prokuratúra a súdy sú schopné odolať zásahom zvonku a spravodlivosť dosiahnuť.

"Je to veľký deň pre všetkých, ktorí túžime po napĺňaní hodnôt demokracie a právneho štátu. Dnešný deň však prináša aj trpkosť – bez ohľadu na odsudzujúci výrok musíme čeliť skutočnosti, že Dušan Kováčik bol špeciálnym prokurátorom a že sme asi jedinou krajinou, kde bol vrcholový prokurátor uznaný za zločinca. Časy sa však menia a Kováčikovo odsúdenie je toho dôkazom," povedal poslanec.

Aktualizované o 16:31

Rozhodnutie súdu si prišiel vypočuť aj poslanec Robert Fico. Ten po vynesení rozsudku zatlieskal a zo súdnej siene odišiel. Poslanec prišiel aj so svojimi kolegami Ľubošom Blahom a Ladislavom Kamenickým.

Na výhlasenie rozsudku nad
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Fico už raz na pojednávaní bol, vtedy ho nazval fraškou a politickým procesom.

Aktualizované o 16:29

Bývalý špeciálny prokurátor je vinný z prijatia úplatku, zo spolupráce so zločineckou skupinou takáčovcov a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Aktualizované o 16:23

Kováčik je podľa súdu vinný aj z toho, že vyzradil utajované skutočnosti a vynášal zo spisu. Sudkyňa mu uložila 14 rokov za mrežami v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň mu súd uložil trest prepadnutia majetku. 

Aktualizované o 16:15

Špecializovaný trestný súd uznal Dušana Kováčika za vinného. Sudkyňa aktuálne prednáša vyhlásenie rozsudku, z ktorého vyplýva, že Kováčik bol nápomocný zločineckej skupine. Bývalý špeciálny prokurátor sa môže voči rozsudku odvolať, rozhodnutie nie je právoplatné. 

Kováčik je vinný z prijatia úplatku 50-tisíc eur, ktoré mal dostať za prepustenie mafiánskeho bossa Ľubomíra Kudličku z väzby v roku 2017. Vinný je aj z toho, že mal pomáhať mafiánskej skupine. 

MIMORIADNE Súd rozhodol o
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNE Súd rozhodol o
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dušana Kováčika priviezli na Špecializovaný trestný súd krátko po pol štvrtou poobede. Pojednávanie o jeho vine alebo nevine je naplánované na 16:00. Ešte predtým však niekto v doobedných hodinách nahlásil na Špecializovanom trestnom súde bombu a tak sa museli prerušiť pojednávania a budovu evakuovali, kým ju neskontrolovali. 

Bývalého špeciálneho prokurátora priviezli do Pezinka: Kováčik si dnes vypočuje verdikt sudkyne (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

AKTUÁLNE Špecializovaný trestný súd evakuovali! V deň, kedy má rozhodnúť o Kováčikovi, tam nahlásili bombu

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčik stíhajú za spoluprácu s mafiánskou skupinou takáčovci, za prijatie úplatku 50-tisíc eur a za to, že ako špeciálny prokurátor mal vynášať informácie z vyšetrovacích spisov. Prokurátor pre Kováčika žiada 13 rokov za mrežami.

MIMORIADNE Súd rozhodol o
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

MIMORIADNE Súd rozhodol o
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik strávil vo väzbe jedenásť mesiacov. V apríli tohto roka prokurátor Michal Šúrek podal obžalobu a v júli sa začal súdny proces. Kováčik je stíhaný za spoluprácu s mafiánskou skupinou takáčovci, za prijatie úplatku 50-tisíc eur a za to, že ako špeciálny prokurátor mal vynášať informácie z vyšetrovacích spisov. Kováčik svoju vinu popiera a niekoľkokrát žiadal aj o prepustenie z väzby. Sudkyňa mu však ani v jednom prípade nevyhovela. 

MIMORIADNE Súd rozhodol o
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

MIMORIADNE Súd rozhodol o
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

 

Viac o téme: PojednávanieSúdyPezinokDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu