Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Začal sa súd s mafiánskou skupinou takáčovcou: Do Pezinka priviedli aj bosa Ľubomíra Kudličku

Ľubomír Kudlička Zobraziť galériu (3)
Ľubomír Kudlička (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) sa vo štvrtok začalo hlavné pojednávanie s bratislavskou zločineckou skupinou takáčovcov vrátane jej bosa Ľubomíra Kudličku. Pred senát ŠTS sa postavilo 17 obvinených.

V rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod krycím názvom Apač koncom októbra 2019 zadržali pôvodne 19 členov takáčovcov. Trinásti obvinení skončili vo väzbe pre rôznu násilnú trestnú činnosť ako napríklad založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, hrubý nátlak, vydieranie či nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

Policajti eskortujú obvineného Ľubomíra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, ale aj herne a iné. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja. Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci sa stal bosom skupiny Ľubomír Kudlička. Ten si už odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho v roku 2006.

Popri skupinách takzvaných sýkorovcov, piťovcov a slobodovcov boli takáčovci považovaní za najsilnejšiu z bratislavských skupín.

Všetci obžalovaní zo skupiny takáčovcov odmietli dohodu o vine a treste

Všetci 17 obžalovaní zo skupiny takáčovcov vrátane jej bosa Ľubomíra Kudličku odmietli pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uzavrieť dohodu o vine a treste. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristúpil k čítaniu obžaloby.

Ľubomír Kudlička čelí obžalobe z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Na hlavnom pojednávaní ho zastupujú traja advokáti. Pred odmietnutím dohody o vine treste podal námietku zaujatosti voči členke a sudkyni senátu ŠTS Pamele Záleskej. Senát rozhodol, že o námietke sa konať nebude.

Obhajcovia Ľubomíra Kudličku žiadajú oslobodenie spod obžaloby

Všetci traja advokáti bosa zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku trvajú na jeho oslobodení spod obžaloby. Dôvodom sú procesné chyby, ktoré podľa nich vznikli v prípravnom konaní pri zabezpečovaní dôkazov. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to uviedol advokát Ľubomíra K.ňudličku Ján Gereg.

Súd s Dušanom Kováčikom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Obžaloba sa podľa Gerega odvoláva na procesne nerelevantné dôkazy. "Poukazujeme na spôsob výsluchov svedkov, ktorí boli pôvodne v tomto konaní v procesnom postavení obvinených osôb. Následne boli vypočúvaní ako svedkovia, pričom svedkovia nevypovedali len za pomoci poznámok, ktoré sú pri výpovedi prípustné, ale išlo o vopred pripravené výpovede, ktoré predniesli ako súvislý text a takto boli následne protokolované," argumentoval Gereg. Pre procesné chyby preto obhajoba Ľubomíra Kudličku žiada oslobodenie spod obžaloby. Podľa nej obžaloba nestojí na zákonných dôkazoch.

Viac o téme: TakáčovciĽubomír KudličkaNAKAApač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu