Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Remišová kritizuje sporný tender: NCZI ho muselo zastaviť! Podozrenie z manipulácie

Veronika Remišová Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) nedávno vyhlásilo verejné obstarávania spolu za viac ako 58 miliónov eur. V podkladoch sa však vyskytli viaceré nezrovnalosti a chyby. Upozornilo na to občianske združenie Slovensko.Digital. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) očakáva, že sporné tendre NCZI budú vypísané nanovo.

Tendre sa týkajú napríklad poskytovania podporných služieb na zabezpečenie prevádzky informačných systémov NCZI.

NCZI zastavilo verejné obstarávanie pre podozrenie z manipulácie

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) rozhodlo o zrušení verejného obstarávania vo veci poskytovania podporných služieb pre zabezpečenie prevádzky informačných systémov NCZI. Dôvodom zrušenia je podozrenie z manipulácie s verejným obstarávaním. Potvrdila to Alžbeta Sivá, hovorkyňa NCZI.

Riaditeľ NCZI Pavol Capek
Zobraziť galériu (3)
Riaditeľ NCZI Pavol Capek  (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Gestorom sporného tendra bol úsek správy zdravotníckych dát. Podľa Sivej príprava tendra začala v júli 2020 a realizovala sa počas vedenia dvoch predchádzajúcich generálnych riaditeľov. "Pre väčšiu kredibilitu a odbornú spôsobilosť členov hodnotiacej komisie v nadväznosti na daný predmet zákazky som sa v júli 2021 rozhodol zmeniť zloženie hodnotiacej komisie," reagoval generálny riaditeľ NCZI Pavol Capek.

NCZI spolu s Ministerstvom zdravotníctva SR budú podľa hovorkyne iniciovať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením na manipuláciu vo verejnom obstarávaní. "Zároveň na základe výsledkov interného vyšetrovania vyvodí aj personálne dôsledky," dodala Sivá.

NCZI nedávno vyhlásilo verejné obstarávania spolu za viac ako 58 miliónov eur. V podkladoch sa však vyskytli viaceré nezrovnalosti a chyby. Upozornilo na to občianske združenie Slovensko.Digital.

Viaceré nezrovnalosti

Podľa Slovensko.Digital sa v dokumentoch k verejným obstarávaniam vyskytli viaceré nezrovnalosti. "Nápadne sa to v oboch prípadoch podobá na klasický scenár z minulosti - budúci dodávateľ si pripravil súťaž, urobil si vyhodnotenie, ktoré pozície má a ktoré nie, a poslal to budúcemu zákazníkovi. Akurát niekto do finálnej podoby podkladov prekopíroval aj interné poznámky," poukázalo. Takéto chyby podľa združenia vyvolávajú otázky o spôsobe nákupu zo strany NCZI. 

Rokovanie vlády
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veronika Remišová očakáva, že sporné tendre NCZI budú vypísané nanovo, inak by nemohli byť preplatené z eurofondov. Zároveň považuje kritiku medializovaného verejného obstarávania NCZI za opodstatnenú.

"Očakávam, že obe súťaže budú vypísané nanovo v súlade s princípmi dobre spravovaného IT, ktoré vláda odsúhlasila v minulom roku," uviedla Remišová. Dodala, že ak by sa tak nestalo, MIRRI by nemohlo schváliť preplatenie eurofondových projektov, ktorých súčasťou boli aj sporné verejné obstarávania. Zdravotnícke IT systémy sú zákonom oddelené od ostatných IT systémov štátu a vyhradené pre NCZI, ktoré spadá pod ministerstvo zdravotníctva, pretože obsahujú citlivé informácie pacientov.

Viac o téme: TenderOpakovanieVeronika RemišováNCZI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu