Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tí, ktorým ešte neprišlo potvrdenie k očkovacej lotérii, majú byť podľa riaditeľa NCZI trpezliví

Očkovanie proti koronavírusu
Očkovanie proti koronavírusu (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí ešte nedostali potvrdenie súvisiace s verifikáciou v očkovacej lotérii, by mali trpezliví. Vo štvrtok ich k tomu vyzval generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Pavel Capek.

„V spolupráci s Ministerstvom financií SR pracujeme na riešení, aby sme túto situáciu vyriešili a spárovali ľudí u nás v systéme. Drvivá väčšina funguje, ale niektorí sú nespárovaní, či už z dôvodu nesprávnych údajov, alebo dokonca z dôvodu, že údaje vôbec k nám neprišli,“ povedal šéf národného centra. Podľa jeho slov aktuálne pracujú na analýze prípadných ďalších chýb. Predpokladá, že táto téma sa čoskoro vyrieši.

Aplikácia na kontrolu COVID certifikátov je už dávno pripravená

Aplikácia na kontrolu COVID certifikátov napríklad v podnikoch je podľa Pavla Capeka pripravená už dávno. Povedal to vo štvrtok. „Čakalo sa iba na pokyn, že sa má používať, pokým prišiel z Úradu verejného zdravotníctva SR formou vyhlášky. Aplikácia sa má sprístupniť prostredníctvom portálov, kde sa očakáva asi od Googlu zverejnenie,“ povedal. Capek predpokladá, že práve tento krok nie je úplne pod kontrolou štátu. Podľa jeho slov treba len čakať. Zopakoval, že samotná funkcia aplikácie je podľa neho dostupná už dávno.

Nové opatrenia, ktorými sa majú riadiť prevádzky, platia od pondelka (16. 8.). Prevádzky si môžu vybrať, koho budú púšťať, podľa troch základných scenárov. Niektoré vyžadujú kontrolu, či je zákazník zaočkovaný, otestovaný, prípadne ochorenie COVID-19 prekonal. Na kontrolu certifikátov však prevádzkovatelia stále nemajú k dispozícii slovenskú aplikáciu.

Pokyn NCZI reportovať nakazených po očkovaní musí dať ministerstvo

Pokyn reportovať údaje o tom, koľko ľudí ochorelo na nový koronavírus, napriek tomu, že boli zaočkovaní vakcínou proti ochoreniu COVID-19, musí zadať Národnému centru zdravotníckych informácií Ministerstvo zdravotníctva SR. Vo štvrtok to povedal šéf NCZI Pavol Capek s tým, že takéto údaje sa podľa neho dajú zistiť. „Keď vieme históriu, kedy bol očkovaný a kedy mal pozitívny výsledok testu, tak tieto údaje máme,“ povedal. Informácie vo forme reportu však NCZI nemá. Otázkou preto podľa jeho slov je, či ich naozaj treba, ďalej koľko by trvalo, kým by sa tieto údaje dopracovali do reportu a či takýto report má pridanú hodnotu.

Podľa jeho slov však ide o úplné minimum. Zdôraznil však, že v prípade, že NCZI dá pokyn ministerstvo zdravotníctva, tak sa na tieto informácie môžu pozrieť. Dáta o nakazených v súčasnosti reportuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Naposledy o tom informoval 4. augusta. Od začiatku roka do konca júla ochorelo a bolo pozitívnych na nový koronavírus celkom 464.475 osôb. Z tohto počtu malo v anamnéze očkovanie celkom 9181 osôb, čiže 1,95 percenta, uviedol vtedy Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ."Prvou dávkou medzi nakazenými bolo očkovaných 6953 osôb, to je 1,5 percenta, druhou dávkou 2084 pozitívnych, to je 0,45 percenta. Pri 144 prípadoch (0,03 percenta) bol počet dávok nezistený," spresnil Eliáš.

Problémy s očkovacími certifikátmi možno riešiť aj cez sociálnu sieť

Ľudia, ktorí majú problémy spojené s certifikátom o očkovaní, nemusia volať na call centrum, ale majú tiež možnosť obrátiť sa na Národné centrum zdravotníckych informácií cez formulár dostupný na sociálnej sieti. Ako vo štvrtok uviedol Pavol Capek, cieľom bolo najmä odbremeniť call centrum.

Priblížil, že časť call centra tvorí tím NCZI, ďalej Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a aj externý tím. Externá časť nabehla do produkčnej prevádzky podľa Capeka minulý týždeň. NCZI aktuálne vyhodnocuje ich efektivitu a záťaž. Capek oznámil, že počítajú s možnosťou, že cez externú firmu objednajú do call centra ďalších ľudí. Vysvetlil tiež, že každý problém, ktorý sa cez formulár rieši, je individuálny. Preto aj jeho vybavenie trvá rôzne, a to od niekoľkých minút do niekoľkých dní. „Niekedy musíme kontaktovať vakcinačné centrum, odkiaľ má človek potvrdenie o vakcinácii, aby urobili zápis do systému. Následne môžeme vydávať tieto certifikáty,“ dodal Capek.

Viac o téme: KoronavírusNCZIOčkovacia lotéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu