Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Konzílium odborníkov varuje pred treťou vlnou KORONAVÍRUSU: Politikov vyzýva na zodpovednosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pri nízkej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 bude priebeh tretej vlny pandémie veľmi vážny. Následky, ktorým sa ešte stále dá predísť, budú desivé a nezvrátiteľné. Upozornilo na to konzílium odborníkov, ktorého členovia adresovali politikom výzvu. Žiadajú v nej, aby politici nepoužívali boj s pandémiou na dosahovanie svojich politických cieľov a aby prijali novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, a teda tých, ktorí sú zaočkovaní, negatívne testovaní, či tých, ktorí prekonali ochorenie.

Odborníci upozorňujú, že delta variant nového koronavírusu sa už rozšíril v mnohých európskych krajinách a bude sa naďalej rozširovať. "Je takmer isté, že vytlačí v súčasnosti prevažujúci alfa variant a spôsobí tretiu vlnu pandémie aj na Slovensku. Je vedecky dokázané, že očkovanie chráni zdravie a bráni šíreniu nákazy COVID-19. Taktiež znižuje počet osôb, ktoré potrebujú nemocničnú liečbu, majú dlhodobé až trvalé následky po prekonaní ochorenia, a znižuje počet osôb, ktoré na ochorenie COVID-19 zomrú," uviedli členovia konzília.

Tento fakt podľa odborníkov zobrali na vedomie vlády mnohých štátov a prijímajú opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti, a tým aj na zvýšenie ochrany zdravia svojich obyvateľov. Upozorňujú, že delta variant nového koronavírusu je o 60 percent infekčnejší v porovnaní s doteraz prevažujúcim alfa variantom. "Šíri sa ako 'oheň po suchej tráve'," skonštatovalo konzílium. Podľa odborníkov sú len dve možnosti, a to dať sa zaočkovať, a tak sa pred nákazou ochrániť, alebo ochorieť s rizikom ťažkého priebehu, dlhodobých až trvalých následkov po ochorení COVID-19 a v najhoršom prípade s rizikom úmrtí.

Ak politici na toto nebudú reflektovať, podľa odborníkov budú priamo zodpovední za vážny priebeh tretej vlny pandémie, za zaťaženie zdravotného systému, ktorý nebude schopný poskytovať inú bežnú zdravotnú starostlivosť. Taktiež za vznik ľudských tragédií po zbytočných úmrtiach a ochoreniach. Prehĺbi sa tým podľa odborníkov aj psychická trauma obyvateľov spôsobená pandémiou, ktorá zasahuje mnohé oblasti života. Rovnako budú politici zodpovední za zatváranie prevádzok, rušenie spoločenských, kultúrnych, športových a duchovných podujatí a ohrozenie ekonomiky.

Pod výzvou sa podpísali epidemiológovia Mária Avdičová, Henrieta Hudečková, Zuzana Krištúfková, Mária Štefkovičová, infektológovia Pavol Jarčuška, Alena Koščálová, pediatrička a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová či expert Svetovej zdravotníckej organizácie Jozef Šuvada.

Poslanci Národnej rady SR momentálne rokujú o novele zákona, ktorá by mala umožniť zohľadňovať očkovanie pri zavádzaní protipandemických opatrení. Pred parlamentom proti prijatiu novely protestujú od piatka (23. 7.) stovky ľudí.

Viac o téme: PoliticiVýzvaOdborníciKoronavírusKonzíliumTretia vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu