Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nechcete sa dať zaočkovať? Rezort povedal, čo sa stane: Takto zrejme dopadnete!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR / Roman Hanc)

BRATISLAVA – S koronavírusom žijeme už druhý rok. Posledné mesiace však aj s možnosťou dať sa proti tejto chorobe zaočkovať. Napriek tomu je miera zaočkovanosti na Slovensku stále relatívne nízka. Mnohých odrádzajú možné vedľajšie účinky. Sú však horšie, ako samotný Covid-19?

Ministerstvo zdravotníctva má v tomto smere jasno. Riziká očkovania sú podľa nich neporovnateľne menšie, ako riziká samotného ochorenia. Pripomínajú, že podľa popredných svetových virológov každý, kto sa rozhodne nezaočkovať sa, skôr či neskôr sa vírusom nakazí. "Je to tak preto, že nové varianty koronavírusu sú infekčnejšie a naopak ochota ľudí a ochota vlád prijímať respektíve dodržiavať prísne opatrenia je čoraz nižšia," vysvetlili.

Štát bude odškodňovať za očkovanie prémiou a sprostredkovateľským bonusom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Rozhodnutie nezaočkovať sa, sa tak podľa nich zároveň stane rozhodnutím pre Covid-19, pretože už nebude reálne sa pred ním dlhodobo skrývať. "Je preto dôležité mať jasnú predstavu o rizikách, aké sú spojené s očkovaním a o rizikách, ktoré predstavuje ochorenie Covid-19," pripomínajú tým, ktorí sa pre vakcínu doposiaľ nerozhodli.

Zároveň však upozornili, že takúto predstavu je lepšie si vytvárať zo súhrnných dát od relevantných inštitúcii ako na základe príbehov na sociálnych sieťach.

Nechcete sa dať zaočkovať?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je u nás 2 217 445. Druhú dávku vakcíny už dostalo 1 886 593 ľudí. V rámci Euróspkej únie však stále patríme medzi najmenej zaočkované krajiny.

Viac o téme: OčkovanieMinisterstvo zdravotníctvaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu