Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zvláštne manévre! Zadržali muža, ktorý má vypovedať v kauze Kováčika: Anonym hovorí o zastrašovaní svedkov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Posledný rok otriasajú Slovenskom veľké mediálne kauzy. Opozícia hovorí o zastrašovaní svedkov, ktorí vypovedajú proti niekdajším vysokopostaveným ľuďom. Inšpekcia ministerstva vnútra si teraz zobrala na mušku kauzu Očistec.

Archívne video

Obžalovaného Dušana Kováčika privádzajú na súdne pojednávanie (Zdroj: Topky - Maarty)

Podľa informácií TV JOJ Inšpekcia ministerstva vnútra od rána robí úkony v prípade vyšetrovania oznámenia Slovenskej informačnej služby, ktoré sa týka sa podozrení, že sa v kauze Očistec manipulovalo s výpoveďami. Zadržať mali jedného zo svedkov, ktorý spolupracoval s políciou a bol na slobode, Csabu Dömötöra. Dömötör mal vypovedať aj na Špecializovanom trestnom súde v prípade Dušana Kováčika, ktorý je obžalovaný aj z korupcie.

Dušan Kováčik ako obžalovaný na Špecializovanom trestnom súde
Zobraziť galériu (2)
Dušan Kováčik ako obžalovaný na Špecializovanom trestnom súde  (Zdroj: Topky - Maarty)

Podľa informácie televízie inšpekcia pátra aj po ďalších svedkoch, ktorých chce zadržať. Má ísť o Petra Petrova a Mateja Zemana. Obaja vypovedajú v kauze Očistec. Zeman protom svedčil aj v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a Petrov zase v kauze Judáš.

Zastrašovanie?

Na sociálnych sieťach sa objavil anonym, ktorý hovorí o zastrašovaní svedkov, ktorí vypovedajú v najväčších mediálne známych kauzách proti vysokopostaveným ľuďom. Anonym hovorí o tom, že je naplánované vyšetrovanie a zatýkanie prokurátorov či vyšetrovateľov, prokurátorov aj svedkov, ktorí rozkrývajú veľké kauzy, akými sú Očistec, Judáš alebo Mýtnik. 

Menovite sa v anonyme hovorí o vyšetrovateľovi Jánovi Čurrilovi, prokurátoroch Repovi, Lipšicovi Kyselovi, ale spomínajú sa aj kajúcnici Ľudovít Makó či Bernard Slobodník. Podľa anonyma sa má zadržanie týchto osôb týkať výpovede bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. Všetko má zastrešovať generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý podľa anonyma rozpustí tím, ktorý na týchto kauzách pracuje. 

"Na konšpiračné a špekulatívne informácie šírené vo virtuálnom priestore, ktoré sú vecnými a právnymi nezmyslami, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky reagovať nebude a dôrazne odmieta zaťahovanie prokuratúry do politických, mediálnych či iných hier," reagoval Žilinka pre DenníkN prostredníctvom hovorcu Dalibora Skladana. 

Kovařík procesné úkony nekomentuje

Policajný prezident Peter Kovařík tvrdí, že niekto sa cez médiá snaží zastrašovať vyšetrovateľov NAKA. "Ako prezidentovi Policajného zboru mi neprináleží komentovať medializované procesné kroky ÚIS MV SR. Nepoznám spis a neviem náležite vyhodnotiť ich opodstatnenosť. Chcem však upozorniť na fakt, že situácia sa začína vyhrocovať a naberať nebezpečný smer. Niekto sa snaží cez média zastrašovať vyšetrovateľov NAKA a vyvolať v nich neistotu," napísal Kovařík v stanovisku.

"Takýmto štýlom sa pravdy nikdy nedopátrame. Od začiatku vravím aké je dôležité preverenie informácii SIS prostredníctvom ÚIS MV SR. Tak ako vyšetrovateľ ÚIS MV SR potrebuje pokoj a podmienky na svoju prácu, tak ich potrebujú aj vyšetrovatelia NAKA. Nech tieto konšpirácie o vojne v polícii splieta ktokoľvek, jasne je, že mu nejde o pravdu. Stojím za vyšetrovateľmi NAKA a chcem, aby vyšetrovateľ ÚIS MV SR vedel, že urobím všetko, aby sa vec raz a navždy vysvetlila. Verím, že vyšetrovateľom NAKA ide o to isté a nemajú problém ísť vypovedať pred vyšetrovateľa ÚIS MV SR. Zároveň ale apelujem na procesnú čistotu postupuj vyšetrovateľov inšpekcie a vyjasnenie všetkých pochybností o ich nezaujatosti," dodal Kovařík. 

Remišová za tým vidí Roberta Fica

“Médiami sa šíria úvahy o tom, ako údajne mala policajná inšpekcia vyvíjať aktivity na odstavenie vyšetrovateľov a prokurátorov tých najcitlivejších káuz. Zatiaľ neboli nijako potvrdené správy, že by sa takéto niečo malo diať a je mimoriadne dôležité, aby v prostredí dezinformácií a spravodajských hier bol postup orgánov činných v trestnom konaní nezávislý a zákonný. Na druhej strane vidíme enormnú snahu Roberta Fica a jeho spojencov o narušenie dôveryhodnosti a kredibility policajtov a prokurátorov, ktorí stíhajú jeho nominantov a spojencov," napísala Remišová.

Tá tvrdí, že od začiatku upozorňovala, že očista Slovenska od korupcie na najvyšších miestach bude mimoriadne náročná a vyšetrovatelia a prokurátori budú vystavení mnohým útokom a veľkému tlaku. Informácie o takýchto aktivitách preto podľa nej netreba brať na ľahkú váhu, čo potvrdzujú aj nedávne vyjadrenia špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

"Ak by ktokoľvek, z akýchkoľvek dôvodov chcel zametať vyšetrovanie týchto prípadov korupcie a organizovaného zločinu pod koberec, bola by to zrada občanov a aj právneho štátu, po ktorom sme volali na námestiach a vo voľbách. V týchto otázkach zastávam nemenný a principiálny postoj, rovnako ako som ho mala aj počas vládnej krízy, kedy som rozhodne odmietla pripustiť riziko návratu Smeru a jeho klonov. Vyzývam preto všetkých zodpovedných politikov a kolegov vo vláde, ale aj naprieč politickým spektrom, k zodpovednosti a k dôslednému napĺňaniu sľubov, ktoré sme dali vo voľbách občanom: očistenie Slovenska od korupcie a návrat právneho štátu tak, aby sa už žiadna éra “našich ľudí” nevrátila. Zároveň vyjadrujem plnú podporu policajtom a prokurátorom, ktorí si napriek neustálym útokom a tlakom plnia svoje povinnosti nestranne, nezávisle a v zmysle zákona. V tomto ťažkom období musia cítiť podporu verejnosti, ktorá si vo voľbách vypýtala očistu krajiny od korupcie a zrušenie systému nedotknuteľných kamarátov a nominantov vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho," dodala Remišová.

Viac o téme: TakáčovciSvedkoviaPolícia Dušan KováčikCsaba DömötörInšpekčná skužba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu