Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Spis k príprave vraždy Jána Čurillu je na inšpekcii: Konkrétni príslušníci zaktivizujú konanie

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.
Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. (Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK – Vyšetrovací spis k príprave vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu sa v súčasnosti nachádza na Úrade inšpekčnej služby. V utorok to uviedol pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) dozorový prokurátor prípadu Bohdan Čeľovský, ktorý vypovedal v rámci procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

Obžaloba mu okrem iného kladie za vinu vynášanie zo spisu prípravy vraždy Čurillu. Tiež, že bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi vyzradil jeho odpočúvanie. „Spis sa teraz nachádza na inšpekcii. Je preverované vedenie vyšetrovania vo veci, ktorí konkrétni príslušníci mohli zaktivizovať konanie v tejto veci,“ podotkol Čeľovský.

Tvrdí, že o možnom marení vyšetrovania prípravy vraždy sa prvý raz dozvedel s informáciou o obvinení Dušana Kováčika z tohto konania. Dočítal sa to v rozhodnutí, ktorým ho zbavili mlčanlivosti. Priblížil, že trestné stíhanie sa začalo na základe rozhovoru medzi Ľudovítom Makóom a Mariánom Kočnerom (menovcom podnikateľa obžalovaného v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, pozn. TASR). Hovorili o tom, že vyšetrovateľ Čurilla mal zaviniť obesenie jedného z členov zločineckej skupiny takáčovcov, čo narušilo aj Makóov biznis. Spomenuli tiež, že jeho bratranec to nenechá len tak.

Vyšetrovanie prípravy vraždy vyšetrovateľa Čurillu skončilo rozhodnutím, že sa skutok nestal. Podozrenia nepotvrdili výpovede svedkov, nasadené informačno-technické prostriedky (ITP), či iné dôkazy, spresnil prokurátor. K rozhodnutiu o zastavení trestného stíhania malo prísť na začiatku roka 2021. V súvislosti s týmto prípadom si Čeľovský spomenul na minuloročné náhodné stretnutie s Dušanom Kováčikom, keď si niesol do kancelárie čaj. „Pán obžalovaný vyšiel a neformálne, žoviálne, sa spýtal či nám už okrem prokurátorov chcú zabiť aj vyšetrovateľov,“ uviedol.

Makó uplynulý týždeň vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu. NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení. Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Viac o téme: VraždaSúd Dušan KováčikJán ČurilaBohdan Čeľovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu