Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pojednávanie s Kováčikom: Prokurátorka Godžová nebola po súde s Kudličkom vo svojej koži, hovorí Novocký

Súd s Dušanom Kováčikom Zobraziť galériu (9)
Súd s Dušanom Kováčikom (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Pojednávania sú naplánované od utorka do štvrtka.

Na súd priviezli Dušana Kováčika (Zdroj: Topky/Maarty)

 

Aktualizované o 11:37

Kováčik sa vyjadruje k svedkovi Novockému a hovorí, že on si spomína, ako práve Novocký mal mať informáciu o tom, že sudca Hrubala Kudličku zrejme prepustí z väzby kvôli zrušujúcemu uzneseniu Najvyššieho súdu. "Je pre mňa celkom zarážajúce, že si na to svedok dnes už nespomína," konštatuje Kováčik.

Výsluch prokurátora Juraja Novockého sa skončil. 

Aktualizované o 11:35

Obhajoba chcela odstrániť niektoré rozpory vo vyjadreniach Novockého. Ten uviedol, že si nebol niektorými vecami istý, ale trvá na tom, že deň alebo dva pred samotným výsluchom obvineného Kudličku, mu volal Kováčik a pýtal sa, ktorý prokurátor bude zastupovať prokurátora Stanislava. 

Aktualizované o 11:22

"Mali ste niekedy podozrenie, že by z ÚŠP mohli unikať informácie?" pýta sa sudkyňa. "Nenazval by som to podozrením, ale aj vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a obžalovaného Kočnera dochádzalo k únikom informácii. Neviem, ale presne odkiaľ, nemôžem ale vylúčiť, že sa tak mohlo diať aj z prostredia ÚŠP," povedal Novocký. 

Aktualizované o 11:14

Otázky Novockému kladie sudkyňa Pamela Záleská. Novockého sa pýta, s kým bol v najčastejšom kontakte s koelgami. Novocký ich vymenoval niekoľko. "Bol to napríklad prokurátor Kysel a Turan, avśak to bolo výslovne a prednostne na báze pracovnej," povedal Novocký. Uviedol, že čas trávil aj s inými kolegami a najbližšie mal ku kolegom z oddelenia, na ktorom bol aj on zaradený. 

Aktualizované o 11:00

Kováčik sa pýta, kedy Novocký oznámil prokurátorke Godžovej s tým, že mu Kováčik volal a pýtal sa na to, kto bude zastupovať Stanislava v prípade Kudličku a či je Godžová v práci. "Pravdepodobne to bolo ešte v ten istý deň, ako sme spolu telefonovali, nie som si však istý," odpovedal Novocký. 

Aktualizované o 10:52

Po prestávke pokračuje pojednávanie. Otázky má obžalovaný Dušan Kováčik. Pýta sa, či sa Novocký rozprával s niektorým z prokurátorov ÚŠP o svojom výsluchu pred vyšetrovateľom. Novocký uvádza, že nie. 

Aktualizované o 10:37

Súd vyhlásil krátku hygienickú prestávku na 10 minút. Po nej bude pokračovať výsluch prokurátora Novockého. Otázky mu bude klásť obžalovaný Dušan Kováčik. 

Aktualizované o 10:17

Podľa Novockého nebola prokurátorka Godžová vo svojej koži po návrate z výsluchu Kudličku do práce. "Bolo vidno, že jej je nepríjemné o tom hovoriť a nechcela odpovedať na otázky kolegu Michala Stanislava ohľadom jej postoja, ktorý zaujala k sťažnosti. Stanislav určite očakával, že ak aj bola Kudličkova väzba nahradená, tak bude podaná voči rozhodnutiu súdu sťažnosť," spomína si Novocký. Nepodanie sťažnosti proti prepusteniu z väzby Kudličku podľa prokurátora nemalo žiadnu dohru, nespomína si ani na to, či to riešila Generálna prokuratúra. 

Aktualizované o 10:13

Novocký hovorí, že niekedy zaňho Kováčik priamo vykonal úkon alebo rozhodol o tom, ktorý úkon bude a nebude vykonaný. "Vzhľadom na to, že nie som zbavený mlnčanlivosti, bližšie vypovedať nemôžem," hovorí Novocký. 

Aktualizované o 10:07

Otázky na prokurátora Novockého má aj dozorujúci prokurátor. Novocký hovorí, že s medzi ním a Kováčikom bol vzťah ako medzi nadriadeným a podriadeným. "V niektorých mediálne zaujímavejších veciach chcel by doktor Kováčik informovaný ako nadriadený prokurátor," hovorí Novocký. 

Aktualizované o 09:45

Dušan Kováčik si počas výpovede Juraja Novockého zapisuje poznámky. Novocký hovorí, že si nespomína, ako dlho pred výsluchom rozhodol o určení Godžovej ako zastupujúcej prokurátorky. "Domnievam sa, že som to urobil bezprostredne potom, čo mi doktorok Honz oznámil, že mal kolíziu a nebude môcť ísť na výsluch ako kolega, zastupujúci Stanislava," povedal Novocký s tým, že sa s Godžovou o Kudličkovi nerozprával. 

Aktualizované o 09:29

Novocký hovorí, že prokurátorka Godžová mu vtedy povedala, že sťažnosť nepodala so súhlasom alebo na pokyn Dušana Kováčika. "Nepamätám si to už presne, spomínala, že to dala aj do zápisnice, ale tú som nevidel, takže sa k tomu neviem vyjadriť," povedal Novocký s tým, že k ďalším skutkom sa vyjadriť nevie. 

Aktualizované o 09:26

Novocký vypovedá, že si po výsluchu s vyšetrovateĺom spomenul na to, že ho asi dva dni pred pojednávaním kontaktoval Dušan Kováčík s tým, že sa zaujímal o to, kto ide ako zastupujúci prokurátor na rozhodovanie o väzbe Kudličku. 

Aktualizované o 09:20

Prokurátor Juraj Novocký zložil prísahu a uviedol, že nie je v žiadnom príbuzenskom vzťahu s Dušanom Kováčikom. Novocký začína svoju spontánnu výpoveď tým, čo vie o prejednávanom skutku, teda o tom, že Kováčik mal dopomôcť Kudličkovi na slobodu. Výsluch prokurátora navrhla obhajoba.

Aktualizované o 09:17

Ako prvý bude vypovedať prokurátor Juraj Novovcký. Novocký bol aj jeden z prokurátorov, ktorý dozoroval prípad vraždy novinára Jána Kuciaka. Novocký je aktuálne európskym prokurátorom.

Aktualizované o 09:15

Dušan Kováčik v pondelok večer doručil samosudkyni Pamele Záleskej žiadosť o ďalŠie dokazovanie, ako aj žiadosť o prepustenie z väzby. Sudkyňa bude o prípadnom prepustení Kováčika z väzby rozhodovať až 15. júla, kedy je naplánované zatiaľ posledné pojednávanie.

Dušana Kováčika privádzajú do súdnej siene (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 09:11

Dnes budú ako svedkovia vypovedať prokurátori Vasiľ Špirko, Tomáš Honz, Bohdan Čeľovský a Juraj Novocký. Všetci štyria boli podriadenými Dušana Kováčika.

Na Špecializovanom trestnom súde
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 09:09

Pokračuje pojednávanie s obžalovaným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. 

Bývalý špeciálny prokurátor sa rozhodol v stredu vypovedať. Pred samosudkyňou ŠTS Pamelou Záleskou vyhlásil, že je nevinný a odmietol návrh samosudkyne na uzavretie dohody o vine a treste. Počas uplynulého týždňa v kauze vypovedali viacerí svedkovia. Medzi nimi bol napríklad niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman.

ONLINE Pred súdom vypovedá Makó: Kováčikovi som dal 50-tisíc v obálke! Peniaze mu odovzdal v kaviarni

Ten uviedol, že Dušan Kováčik mal zasahovať do procesu so šéfom zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomírom Kudličkom. Zo svojej pozície bývalého špeciálneho prokurátora mal zabezpečiť, aby prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku na kauciu nepodala sťažnosť. Za to mal Dušan Kováčik zinkasovať 50.000 eur. Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde opísala, že dostala pokyn od Kováčika týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť.

Súd s Dušanom Kováčikom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vypovedal aj Makó

Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó rovnako potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi odovzdal 50.000 eur. Makó počas výpovede tiež priblížil, ako od Kováčika prevzal časti vyšetrovacieho spisu a potvrdil tak vynášanie úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

Súd s Dušanom Kováčikom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana Kováčika. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Viac o téme: PojednávanieSúdyPezinokDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu