Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Schôdza k odvolávaniu Matoviča sa presúva na stredu: Plénum nebolo uznášaniaschopné

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), má byť napokon v stredu (30. 6.) od 12.00 h. Pre neuznášaniaschopnosť pléna sa totiž v utorok nekonala. V stredu dopoludnia od 9.00 h bude pokračovať riadna 32. schôdza parlamentu.

Vyhlásil to podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽANO) po tom, ako opakovane nebol parlament uznášaniaschopný. Začiatok mimoriadnej schôdze sa najskôr viac ako hodinu presúval. Následne zo sály odišli všetci predkladatelia návrhu na odvolanie Matoviča z radov opozície. Po otvorení 34. schôdze však plénum dvakrát nebolo uznášaniaschopné. Pri prvom prezentovaní sa sedelo v pléne 66 poslancov, po 15-minútovej prestávke len 53. Potrebných bolo aspoň 76 poslancov. Grendel preto schôdzu prerušil do ďalšieho dňa.

Odvolávanie Matoviča z postu ministra iniciovali opoziční nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, podporil ho aj Smer-SD a ďalší nezaradení poslanci. Matovič podľa navrhovateľov nesie zodpovednosť za právny rozvrat štátu a jeho inštitúcií, nakladanie s financiami v čase plošného testovania a nakupovania vakcíny Sputnik V, či konflikt vo vláde s koaličným partnerom Richardom Sulíkom (SaS).

Minister podľa nich nesie politickú zodpovednosť aj za "nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie". Skonštatovali, že vláda nezvláda ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízou. Vláda s opozičným návrhom na odvolanie ministra Matoviča nesúhlasí.

Opozícia hovorí o nedôstojnom správaní koalície

Opozícia opustila rokovaciu sálu na protest proti "nedôstojnému" správaniu koalície. Uviedol to líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini v utorok večer po tom, ako sa mimoriadna schôdza venovaná odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) viackrát odkladala.

Pellegrini skonštatoval, že po 30-minútovej technickej prestávke boli pripravení plynule prejsť k mimoriadnej schôdzi na odvolávanie Matoviča. "Po 30 minútach sme všetci do jedného boli v rokovacej sále, následne nám bolo oznámené, že nevieme z akých dôvodov sa odďaľuje toto rokovanie o ďalších 30 minút," dodal. Keď ďalších 15 minút nedostali odpoveď, prečo parlament nepokračuje v rokovaní, opozícia sa rozhodla, že sálu na protest proti správaniu koalície opustí. "Je to jednoducho hra, myslia si, že nás týmto znechutia," tvrdí.

Odmietol, aby si z opozície niekto robil "dobrý deň". "Nemali sme nič proti dôstojnému rokovaniu aj vo večerných hodinách," zdôraznil Pellegrini. Dodal, že v stredu budú navrhovatelia prítomní a pripravení na rokovanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu Matoviča. Koalícia je podľa neho zrejme v neistote, ako dopadne hlasovanie o osude ministra financií. "Šíri sa veľký strach predovšetkým z toho, že máme k dispozícii dôkazy, ktoré potvrdzujú, že hlavní udavači sú dnes korumpovaní touto vládou a sú im dávané obrovské štátne zákazky, aby pokračovali vo svojej špinavej práci voči opozícii," poznamenal predseda Smeru-SD Robert Fico. Matovič je podľa neho "neschopný, nevzdelaný intrigán".

OĽANO bolo podľa Šipoša pripravené

Začiatok mimoriadnej schôdze, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), sa presúval pre technické problémy podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO), ktorý viedol schôdzu. Novinárom to povedal šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že poslanci hnutia boli pripravení rokovať. "Chcem sa ospravedlniť, predsedajúci Gábor Grendel mal nejaké technické problémy. My sme boli k dispozícii, boli sme ochotní rokovať, ale kolegovia Pellegrini a Fico sa už pravdepodobne nevedeli dočkať nejakej oslavy menín, takže utekali. My sme k dispozícii, boli sme pripravení rokovať," skonštatoval Šipoš.

Ak by opozícia vydržala, schôdza by sa podľa neho uskutočnila. Dodal, že poslanci OĽANO boli pripravení rokovať aj v noci. Šipoš nevedel o tom, že by Matovič odmietol ísť na zasadnutie poslaneckého klubu SaS. "Nemám túto informáciu. Viem, že bol pripravený rokovať v parlamente, byť na schôdzi," skonštatoval. SaS avizovala, že chce ešte o svojom postupe pri hlasovaní diskutovať aj so samotným ministrom, ktorého zavolali na klub.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) skonštatoval, že v parlamente bol celý klub OĽANO. Kritizoval, že v pléne chýbali poslanci opozície. "Keby boli prítomní, tak by prebiehala schôdza. Ukázali, že z toho robia divadlo," uviedol Naď. Minister financií podľa jeho slov čakal na hlasovanie. "Ak by sa schôdza otvorila, hneď by prišiel, len bolo zrejmé, že bude málo poslancov. Boli sme tam viacerí ministri a tí, ktorí neboli, čakali vzadu na otvorenie schôdze," dodal Naď. "Netuším čo sa deje. Pokračujeme zajtra, je to niečo, s čím som sa za celú svoju kariéru nestretla," povedala novinárom predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská.

Viac o téme: SchôdzaOdvolávanieIgor MatovičParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu